Droom je van een (tweede) huis onder de Spaanse zon? Een fijn appartementje aan zee, liever iets in de bergen of juist een piso in de stad? Er zijn wel honderd goede redenen te bedenken om naar Spanje te verhuizen, maar voor dit artikel beperkten we ons tot 10. Wedden dat het meteen begint te kriebelen?

1. Het klimaat

Sitges zon strand

Zeg maar dag tegen de eindeloze winters waarin je maandenlang geen daglicht ziet. In de meeste Spaanse regio’s kun je ook in de wintermaanden prima buiten zijn. Jasje aan en zonnebril op, heerlijk! En wordt het je in de zomer te heet? Dan kun je altijd verkoeling zoeken in de bergen. In Spanje kun je ’s ochtends skiën en ’s middags op het strand liggen. Het Spaanse klimaat is voor iedereen ideaal.

Zoek je een huis in Spanje?  Dan is  een bezoek aan de Emigratiebeurs de perfecte eerste stap. Je kunt er Spanjemakelaars ontmoeten en tijdens lezingen alles te weten komen over het land en de cultuur. Bestel hier je tickets voor deze beurs in Houten die in 2024 wordt gehouden op 7 en 8 april. Helemaal gratis voor de lezers van ons mooie Spanjemagazine ESPANJE!! Wij zijn er deze dagen natuurlijk ook zelf bij. Je vindt ons in Hal 2 in stand 220. In zaal 8 vertellen we om 13.30 waar je op moet letten als je naar Spanje wilt verhuizen. ¡Bienvenidos! 

2. De gastronomie

tapas patatas bravas

Paella, vis, vlees, goede olijfolie, de lekkerste tomaten… do we need to say more? In Spanje kun je eigenlijk altijd en overal goed eten. Favoriet zijn de dagmenu’s (menú del día), waardoor je op doordeweekse dagen voor een prikkie kunt lunchen. In het weekend wordt er urenlang geborreld met tapas. Dat is niet alleen lekker maar ook nog eens heel gezellig!

3. De taal en cultuur

krant el pais

Word je ook zo blij van de Spaanse taal? Hoe fijn zou het zijn om de hele dag Spaans om je heen te horen? Precies! Behalve het Spaans wordt er in Spanje ook Baskisch en Catalaans gesproken. Iedere regio heeft zijn eigen dialect die de rijke geschiedenis van Spanje weerspiegelt. Al duizenden jaren is Spanje een smeltkroes van culturen. Beschaving na beschaving trok hierlangs. Van pre-Romeinse, Keltische en Iberische culturen tot de Romeinen, Feniciërs, Carthagers, Visigoten, Arabieren en Berbers. Alle invloeden hebben Spanje gemaakt tot wat het nu is. Een veelkleurig land met gastvrije bewoners.

4. De hoge levensverwachting

opaatjes bankje Cantabrië

Na Japan is Spanje het land waar de mensen het oudst worden. Vrouwen worden gemiddeld 85,6 en mannen 80,3 jaar oud. Dat komt onder andere door het klimaat, het gebalanceerde dieet en de beschikbaarheid van meer onbespoten voedsel, maar ook omdat Spanjaarden veel meer lopen en daarbij vaak heuvel op heuvel af moeten. Daarnaast wordt het Spaanse volksgezondheidssysteem beschouwd als een van de beste ter wereld. Spaanse openbare gezondheidszorg is gratis beschikbaar voor alle bewoners en de kwaliteit en het niveau van service en zorg is goed. Volgens een studie die jaarlijks wordt uitgevoerd door Bloomberg en waarbij de gezondheidssystemen van 200 landen worden geanalyseerd, is Spanje het op twee na beste land ter wereld. Dus als je dan toch de pech hebt om in het ziekenhuis te moeten liggen… dan kun je maar net zo goed voor een Spaans ziekenhuis gaan. Alleen in Hong Kong en Singapore zou het zorgsysteem beter zijn.

4. Gevarieerd Spaans landschap

 

strand Malaga

Spanje heeft bijna 5000 kilometer aan kustlijn, dus aan stranden geen gebrek. Of je voorkeur nu uitgaat naar de Costa Brava of Costa del Sol, naar surfen op de Atlantische oceaan of zon aanbidden aan de Middellandse Zee: Spanje heeft het allemaal! Het landschap van Spanje biedt sowieso alles: van weelderige, groene bergen tot dorre vlaktes, vlakke moerassige gebieden tot besneeuwde toppen en zandstranden tot spectaculaire kliffen aan zee. Wie houdt er nou niet van die grote diversiteit?

6. Rustige dorpjes

potes dorpje Cantabrië

Toe aan een beetje rust? Ook daarvoor zit je goed in Spanje. Het land heeft volop kleine dorpjes waar de dagen langzaam aan je voorbijtrekken. Zo nu en dan wordt er zelfs een Spaans dorpje te koop gezet, omdat er geen mensen meer wonen.  Dit zijn volgens de redactie van ESPANJE! de mooiste dorpen van Spanje.

7. Bruisende steden

Metro Madrid

Toch liever de drukte van de stad? In de twee grootste steden Madrid en Barcelona valt er op elk moment van de dag (en nacht) wat te beleven, maar ook steden als Valencia en Sevilla zijn absolute aanraders om je als buitenlander te vestigen. En je hebt er natuurlijk meer kans om een baan te vinden dan in de kleine dorpjes. En veel Spaanse steden hebben strand. De ideale combinatie. Dit zijn tien fijne Spaanse steden waar je na je werkdag nog even een duik kunt nemen in zee. 

8. Siësta en zondagsrust

kat gapen

Dat Spanjaarden tussen twee en vijf uur ’s middags allemaal op één oor liggen is een fabeltje. Maar op z’n Nederland een boterhammetje wegwerken achter het bureau is in Spanje echt not done. De lange pauze en uitgebreide lunch maken het leven er toch écht wat relaxter op. Het levenstempo is sowieso meer ontspannen. Waar wij een 24/7 economie kennen met winkels die elke dag open zijn, houdt Spanje nog de zondagsrust in ere. Zaterdagmiddag gaan de luiken van de meeste winkels dicht om op maandag pas weer open te gaan. Dat betekent dat Spanjaarden meer tijd hebben om met vrienden en familie van het weekend te genieten. Ook zijn er vrijwel elk kwartaal feestdagen in Spanje en hebben de meeste Spanjaarden in de zomer een maand vrij, waardoor ze meer tijd hebben voor ontspanning.

Check hier de winkeltijden in Spanje

9. Kwaliteit van leven

sardane dans park barcelona

Voor Spanjaarden, jong én oud, en uit alle lagen van de samenleving, is het heel gewoon om met een krant of blikje drinken buiten op een bankje te zitten, of een potje te kaarten in het park. De kwaliteit van leven in Spanje is mede daarom goed. Ook speelt mee dat  in Spanje hoge kwaliteit wordt geleverd tegen een schappelijke prijs. Huisvestings-, nuts- en boodschappenkosten zijn lager. Ja, er zijn delen van Spanje waar de kosten van levensonderhoud hoog kunnen zijn, zoals de steden Madrid en Barcelona. Maar over het algemeen is je gulden in Spanje een daalder waard.

Lees ook: de 5 Spaanse steden met het beste klimaat

10. De Spanjaarden zelf

churros bakker

In vergelijking met de Nederlanders zijn de Spanjaarden minder gehaast en meestal veel vriendelijker. En dat werkt aanstekelijk. Een snelle boodschap bij de bakker of een ‘buenos días’ op straat kan zomaar uitlopen tot een gezellig gesprek. Niet altijd even praktisch, maar wel heel goed voor het ontstressen.

Nog meer tips om je voor te bereiden

Heeft dit artikel je geïnspireerd om ooit (deels) in Spanje te gaan wonen? Lees dan ook het glossy magazine ESPANJE!. Vier keer per jaar 100 pagina’s vol tips en reisverhalen zodat je Spanje beter kunt leren kennen voor je vertrekt. Een abonnement (papier + digitaal) sluit je hier af voor slechts €21,95.