Plannen om een Spaans huis te kopen? Met onderstaande tips kom je beter beslagen ten ijs.

  1. In Spanje zijn twee beroepsorganisaties voor makelaars, de API en de GIPE. Een makelaar die niet geregistreerd staat bij één van deze beroepsorganisaties beschikt niet over de juiste papieren of een vergunning.
  2. In Spanje kunnen verkopers hun huis aanbieden bij verschillende makelaars. Dit betekent dat er voor een en hetzelfde huis aanzienlijke prijsverschillen kunnen zijn. Sommige makelaars gooien namelijk nog een flinke commissie boven op de vraagprijs, die kan oplopen tot 10%. Altijd goed kijken en vergelijken dus!
  3. Het is een heel gedoe om een fiscaal nummer (een NIE) aan te vragen in Spanje. Voor dit soort klusjes kun je een gestor in de arm nemen, een beroep dat we hier eigenlijk niet kennen. Een gestor kan ook aansluitingen bij energiebedrijven regelen, je koop begeleiden bij de notaris en Spaanse belastingaangiften verzorgen. De meeste notariskantoren in Spanje werken samen met een gestoría, het kantoor van een gestor.
  4. De hoogte van de notariskosten verschillen per regio in Spanje. Doorgaans liggen deze tussen de 0,3 % en 1 % van de koopsom. De percentages dalen meestal naarmate de koopsom stijgt. Over de notariskosten wordt ook nog 21% IVA (BTW) geheven.
  5. Houd bij aankoop rekening met veel extra kosten. In de regel zijn dat 10% overdrachtsbelasting, kosten van inschrijving in het eigendomsregister en kadaster, en de vergoeding voor de advocaat en de gestor, die beiden vrij zijn in het bepalen van hun tarief.
  6. Makelaarskosten worden doorgaans door de verkoper betaald. Deze liggen meestal tussen de 3% en 10%. Daarnaast is de koper ook plus valía (meerwaardebelasting) en vermogenswinstbelasting

  7. Indien je een vakantiewoning koopt van iemand die beroepsmatig onroerend goed verkoopt, dan ben je hierover 10 % IVA (BTW) verschuldigd.
  8. Als je een huis bezit moet je onroerende-zaakbelasting betalen. Doorgaans is dat in steden 0,4% van de kadastrale waarde en op het platteland 0,3%. In sommige gemeentes loopt dit tarief echter op tot 1,3 % van de valor catastral.
  9. Indien je je Spaanse vakantiewoning verhuurt, dien je in Spanje 19% inkomstenbelasting te betalen over de werkelijk genoten huuropbrengsten, verminderd met gemaakte kosten zoals hypotheekrente, reparaties, kosten voor beheer enzovoorts.
  10. In Spanje ben je zelf verantwoordelijk voor je belastingaangiftes. Er worden geen automatische aangiftebiljetten verstuurd. Zowel de aangifte inkomstenbelasting als vermogensbelasting dient voor 30 juni ingediend te zijn.

Al deze tips zijn afkomstig uit het boek Mijn tweede woning, met welke belastingen krijg ik te maken geschreven door Harjit Singh, Maurice de Clercq en Niek op den Kamp.

 

 

 

Lees alle berichten over:

advocaat
belastingen
gestor
makelaar
Plusvalía
tweede huis