crema catalanaEen klassiek twistpunt tussen de Fransen en de Spanjaarden: welke was er eerder, en welke is het lekkerst, crema catalana of crème brûlée? De twee versies van dit overheerlijke toetje met een gebrand suikerlaagje zijn op het eerste gezicht niet van elkaar te onderscheiden. Toch zijn er wel degelijk verschillen.

Zo wordt crema catalana doorgaans met melk gemaakt, terwijl het hoofdbestanddeel van crème brûlée room is; de eerste is dus iets lichter. De crema wordt gekookt in een pan op het vuur, de crème au bain-marie, in een schaal boven kokend water dus. De smaakmakers van de Spaanse variant zijn traditioneel een kaneelstokje en citroenschil, terwijl de Franse versie met een vanillestokje wordt gemaakt. En dan is er de suiker. Als je het helemaal goed wilt doen, gebruik je voor crema catalana een gloeiend heet ijzer; bij crème brûlée mag ook een hete grill of vlam worden gebruikt voor het karamelliseren. Hoe het ook zij, het kraken van het suikerlaagje na een goede maaltijd is een van de geneugten van het culinaire leven!