farruquitoFarruquito komt naar Nederland! De virtuoze flamencodanser, kleinzoon van de beroemde Farruco, doet in oktober theaters in Eindhoven, Heerlen, Leeuwarden en Den Haag aan. ESPANJE! mag 3 x 2 kaartjes weggeven.

Farruquito (1892) stond al op zijn vijfde op Broadway en leefde een leven waarin hoge toppen en diepe dalen elkaar in sneltreinvaart afwisselden. Toen hij 19 was, schreef de New York Times al “he’s nothing less than sensational”. Peoples magazine riep hem in 2002 uit tot een van de mooiste mensen op aarde. In 2003 en 2004 tourde hij over de wereld met Alma Vieja, en had zo’n 200 voorstellingen per jaar. Het kon niet op!

Diepe dalen

farruquitoMaar het leven van Farruquito kende ook diepe dalen. Toen hij op tournee was door Argentinië met zijn vader Juan El Moreno en gitarist El Perla, kreeg zijn vader op het toneel een hersenbloeding en overleed ter plekke. Farruquito stond ineens aan het hoofd van zijn familie, met een moeder die in diepe rouw gedompeld was en volgens zigeunerwetten nooit meer mocht dansen. (Gelukkig voor de flamencowereld heeft ze die wet na drie jaar aan haar laars gelapt en kunnen we weer van haar temperamentvolle dans genieten…). Twee jaar later, op het toppunt van zijn artistieke kunnen, sloeg het noodlot opnieuw toe. Farruquito veroorzaakte een auto-ongeluk en zat een poos in de gevangenis.

Daarna startte hij gelukkig weer met optredens, ook in Nederland. Hij was eerder in het Lucent Danstheater en in Carré en twee jaar geleden was hij een verrassing op Lowlands, waar hij, naast een voorstelling, een flamencodansworkshop gaf. Zijn stijl is puur en traditioneel. Waar Farruquito danst raakt de zaal elektrisch geladen. Farruquito zien is flamenco beleven in de puurste vorm.

Levenslange repetitie

In oktober komt deze bijzondere danser weer naar Nederland! Farruquito reist al sinds 2012 met Improvisao over de wereld en laat overal een diepe indruk achter. ‘De voorstelling heet Improvisao. Maar….repeteren jullie dan niet?’, vroeg een Spaanse journalist. Het antwoord van Farruquito was : ‘Ik repeteer al mijn hele leven om deze voorstelling neer te kunnen zetten.’ Dát is namelijk waar Farruquito voor staat: pure flamenco. Je moet luisteren naar de zang en reageren op wat de zanger geeft op het moment, en sámen een zinderende voorstelling maken. Om dát op grote podia waar te kunnen maken, moet je je vak tot in de puntjes beheersen. Mocht je elke dag de show zien, dan is deze dus ook elke dag anders.

Programma:

Parkstadtheater Eindhoven 16 oktober www.parktheater.nl
Parkstad Limburg Theaters 17 oktober www.plt.nl
De Harmonie Leeuwarden 18 oktober www.harmonie.nl
Zuiderstrandtheater Den Haag 19 oktober www.zuiderstrandtheater.nl

Tekst: Maria “La Serrana”
Dans: Farruquito
Gitaar: José Gálvez
Special guest dans: Gema Moneo
Zang: Mari Vizárraga, Pepe de Pura en Antonio Zúñiga
Percussie: Antonio Moreno “Polito”

Neem hier alvast een voorproefje:

Kaartjes winnen?

ESPANJE! mag 3 x 2 kaartjes weggeven voor de voorstelling Improvisao. Het gaat om de optredens in Den Haag, Eindhoven en Heerlen. Om kans te maken like je het bericht over Farruquito op onze Facebookpagina en zet je in de comments welke stad jouw voorkeur heeft. Zorg dat je ook de pagina zelf een like geeft, dan kunnen we de winnaars makkelijk bereiken!

De foto’s zijn gemaakt gemaakt door Annemiek Rooymans