Ambulance in Spanje- ongeluk Ga je op vakantie naar Spanje, dan verwacht je dat je heelhuids, ontspannen en bruingekleurd weer thuiskomt. Niemand wil stilstaan bij de gedachte dat je betrokken kunt raken bij een ongeval tijdens de vakantie. Toch is het verstandig om voor je vertrek kritisch te kijken naar je zorg- en reisverzekering. Een ongeval kan je vakantie behoorlijk verpesten. Zeker als je achteraf een te hoge ziekenhuisrekening gepresenteerd krijgt.

Zorgkosten die de basisverzekering vergoedt

De basisverzekering dekt zogenaamde spoedeisende ziektekosten in het buitenland. Dat zijn kosten voor noodzakelijke zorg die niet kan wachten tot je terug bent van vakantie. Hieronder vallen bijvoorbeeld een behandeling door een arts en een opname in het ziekenhuis. De basisverzekering dekt deze zorgkosten tot maximaal het Nederlandse tarief. Is jouw ziekenhuisopname duurder geweest dan een vergelijkbare opname in Nederland en heb je alleen een basisverzekering, dan betaal je alsnog een deel van de kosten zelf. Lees ook: Spaanse gezondheidszorg scoort goed

Ziekenhuizen in Spanje

In Spanje kun je voor zorg terecht in staatsziekenhuizen en in privéklinieken. De tarieven van Spaanse staatsziekenhuizen zijn vergelijkbaar met die van Nederlandse ziekenhuizen. De wachttijden zijn vaak lang. Niet alle artsen spreken Engels, dus is het fijn als je iemand meeneemt die alles voor je kan vertalen. In privéklinieken is de wachttijd korter, maar deze klinieken hebben een winstoogmerk waardoor behandelingen duur kunnen zijn. Let dus op als je met een ambulance naar een ziekenhuis moet. Sommige chauffeurs brengen toeristen expres naar een dure privékliniek.

Aanvullende verzekeringen

Biedt de goedkoopste zorgverzekering uit Nederland niet voldoende dekking, dan zijn er twee mogelijkheden. Je kunt een reiskostenverzekering afsluiten met aanvullende dekking voor zorgkosten. Of je kiest voor een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking. Vaak dekken deze verzekeringen je zorgkosten als deze hoger uitvallen dan het Nederlandse tarief. Soms ben je tegelijk ook verzekerd voor repatriëring wanneer je als gevolg van het ongeval niet op de normale manier terug naar Nederland kunt reizen. Ga je een gevaarlijke sport beoefenen zoals bergbeklimmen, dan heb je een aanvullend pakket nodig dat uitkeert bij een ongeluk als gevolg van een risicovolle sport. Anders wordt het een dure grap met en betaal je gelijk met je credit card. Wist dat je in Spanje prachtig kunt skiën? Ook voor skiërs hebben zorgverzekeraars aanvullende pakketten. In de polisvoorwaarden van je aanvullende verzekering staat vermeld welke kosten je zorgverzekeraar betaalt. Lees ook: De 5 mooiste autoroutes in Spanje

Wat doe je bij een ongeval in Spanje

Stel je raakt betrokken bij een verkeersongeluk in Spanje. Of je komt ten val bij een bergwandeling in de Pyreneeën. Dan heb je snel medische hulp nodig. Net als in Nederland kun je bij een levensbedreigende situatie 112 bellen. Word je ziek of raak je ernstig gewond, bel dan met de alarmcentrale van je reisverzekering. Die is 24 uur per dag en 7 dagen in de week open. De alarmcentrale vindt bijvoorbeeld een betrouwbare arts voor je, regelt een ziekenhuisopname indien nodig, organiseert vervoer terug naar Nederland als dat noodzakelijk is en betaalt de rekeningen, zodat je die niet zelf hoeft voor te schieten. Vraag bij je zorgverzekeraar een Europese zorgpas (EHIC) aan. Daarmee kun je in het buitenland aantonen dat je verzekerd bent voor zorgkosten. Het ziekenhuis stuurt dan zijn factuur rechtstreeks naar jouw zorgverzekering.