Sprookjesboom El Faig Pare en Pi Gros, een reus van minstens 700 jaar oud. Dat was eind oktober het doel van een excursie met vrienden in natuurpark La Senià, Els Ports. Een adembenemende herfstwandeling – letterlijk en figuurlijk – die voor ons behalve de monumentale bomen, nog een verrassing in petto had.

In Nederland was ik op z’n zachtst gezegd geen fan van de herfst. Sterker, het Nederlandse klimaat is de hoofdreden dat wij naar Catalonië zijn geëmigreerd. Ik denk dat ik in mijn vorige leven een beer was, want het liefst kroop ik tijdens de natte, koude en donkere maanden in een diep en donker hol.

Herfstwandeling

Het enige fijne aan de herfst in Nederland vond ik een herfstwandeling. Dus ja, die kleurenpracht miste ik vorig jaar – ons eerste najaar in de provincie Tarragona – wel een beetje. In ons nieuwe thuisland groeien namelijk vooral pijnbomen. Geen kale, treurige takken in de winter, maar ook niet genieten van een goudgeelroodoranje bladerdek. Dacht ik.

Beukenbos

Plop. De kurk schiet uit de fles vino tinto. Het is zondagmiddag half 3, lunchtijd in Catalonië. Ik zit met mijn kont op een stronk naast een kleed gevuld met bakjes gegrilde kip, fuet, fruitcouscous en pompoentortilla en schenk zes glaasjes vol. Je leert de omgeving pas echt kennen, wanneer je er een tijdje woont. Met een gelukzalige glimlach kijk ik omhoog, naar de goudgele takken die fel afsteken tegen het knalblauw van de hemel. El Faig Pare en Pi Gros wortelen gewoon in Europa’s meest zuidelijke beukenbos.

Een toast op de herfst

Aan de voet van de sprookjesboom schoppen de kinderen lachend in een enorme hoop oranjerood. Geen beter moment om het glas te heffen: ‘Salute. En el otoño.’ Een toast op de herfst. Uit mijn mond. Wie had dat kunnen denken.

Petra Mathey Schouten is verliefd op Catalonië en met name de provincie Tarragona, waar ze sinds juli 2016 woont. Als journalist en travelblogger wil ze niet liever dan de liefde voor haar nieuwe thuisbasis delen. Op BonDiaTarragona.nl – Over LEVEN in Spanje, vind je insider reistips – uit en soms buiten de regio – blogt ze over avonturen, cultuurverschillen en emigratie-struggles en geeft ze in een maandelijks fotodagboek een kijkje in het Catalaanse leven van haar gezin.