Spanjaarden zijn gek op croquetas. Kroketjes met ham, kaas of garnalen horen bij een lekkere tapasmaaltijd. Je kunt ze vrij eenvoudig zelf maken. Hoe luxer de ham, hoe luxer de kroket.  Voor we het recept geven, daarom eerst een paar weetjes over Spaanse ham. 

Serranoham, negra pata  en jamón ibérico zijn de meest gebruikte termen die je tegenkomt als je Spaanse ham wilt. Maar wat is het verschil eigenlijk? Twee factoren bepalen  de kwaliteit en de prijs van de ham: het varkensras en het voedingspatroon. Serranoham wordt gemaakt van het gewone witte varken, terwijl ibéricoham afkomstig is van het  zwarte ibéricovarken. Als je jamón ibérico puro eet, heb je het beste van het beste. De rest van de ibéricosoorten is van een dier dat ook deels voorouders heeft van andere rassen, bijvoorbeeld het Durocvarken. Ook de Iberische ham wordt weer in verschillende klassen ingedeeld, afhankelijk van het ras en de vraag of ze in de natuur eikeltjes hebben gegeten, bellotas in het Spaans.  Let bij het kopen vand eham daarom op het label: Zwart (de beste) > 100% ibérico & bellota – Rood > 50% ibérico & bellota – Groen > 50% ibérico, bijgevoerd – Wit > 50% ibérico van de boerderij.

Ingrediënten kroketjes

3 el olijfolie
40 g boter
3-4 el bloem
7,5 dl hete melk
50 g Spaanse ham (serrano of ibérico)
50 g manchegokaas of garnalen
2 geklopte eieren
paneermeel
1 liter zonnebloemolie

Bereiding

Dit recept lijkt ingewikkeld, maar het is eigenlijk zo gepiept. Maak een roux door 2 eetlepels olijfolie in een bakpan te verwarmen. Voeg een beetje boter toe. Voeg de bloem toe als het olie-botermengsel heet is. Roer goed met een houten lepel. Voeg de melk in kleine scheutjes toe tot een dikke saus ontstaat. Doe de helft in een andere, met wat olijfolie verhitte pan. Voeg vervolgens in de ene pan de in reepjes gesneden ham toe en in de andere de in reepjes gesneden kaas of garnalen. Roer beide nog een keer goed door. Schenk over in twee koude kommen en laat 1-2 uur opstijven in de koelkast. Vorm daarna balletjes of langwerpige kroketjes van de mengsels. Rol ze door het paneermeel, dompel ze onder in het eimengsel en haal ze dan weer door het paneermeel tot ze geheel bedekt zijn. Verhit 1 liter zonnebloemolie in een grote bakpan en leg de kroketten erin als de olie flink heet is. Haal ze er met een schuimspaan uit als ze goudbruin zijn – dat gaat sneller dan je denkt – en laat ze uitlekken. J