pinchos morudos

Kebabs maken konden de Moren als de beste. Ze marineerden stukken lamsvlees in een mengsel van Moorse specerijen, regen het vlees aan spiesen en grilden het boven gloeiend hete houtskool. Ook tegenwoordig kun je in Spanje nog pinchos morunos krijgen. Zelf maken? Probeer dan eens dit recept.

Ingrediënten (voor 4 personen)

500g lams- of varkensvlees, in blokjes
Voor de marinade:
1 tl mild paprikapoeder
1 tl scherp paprikapoeder
1 tl gemalen komijn
½ tl gedroogde oregano
2 el olijfolie
peper en zout

Extra:
4 metalen vleesspiesen of satéstokjes (week de satéstokjes voor gebruik in koud water
om aanbranden te voorkomen)
vloerbrood

Bereiding:

Leg het vlees in een grote mengkom, voeg de kruiden toe en meng alles goed. Voeg daarna de olijfolie toe en meng nog eens goed. Zorg ervoor dat het vlees aan alle kanten bedekt is met de marinade. Dek het af en zet het minimaal 2 uur in de koelkast, zodat de marinade goed in het vlees trekt. Schep het vlees uit de marinade en rijg het aan 4 vleesspiesen. Rooster de pinchos op de barbecue, of onder de hoogste grillstand in de oven, of in een gloeiend hete grillpan. Keer ze regelmatig om zodat het vlees mooi bruin wordt, maar nog steeds sappig en rosé. Strooi er wat peper en zout over en serveer met vloerbrood.