Maaltijdsoep met waterkers

Je zou het niet verwachten, maar waterkers is razend populair op de Canarische Eilanden. Het veel gegeten, pittig smakende waterplantje is het hele jaar door op de markt verkrijgbaar. Verser dan vers, want hetgroene gewas gedijt goed in de stromende wateren van de eilanden.

Ingrediënten (Maaltijdsoep, voor 4 personen)

200 g rookspek in dobbelsteentjes
1 ui gesnipperd
2 tenen knoflook fijngehakt
500 g vastkokende aardappelen in blokjes
100 g pompoen in blokjes
2 maïskolven in plakken van ongeveer 2 cm
1,5 l water
peper en zout
mespunt komijnpoeder
2 bosjes waterkers gewassen, stugge steeltjes verwijderd, fijngehakt
200 g kikkererwten zelf geweekt en gekookt of uit blik
enkele draadjes saffraan

Bereiding

Bak het spek uit in een grote soeppan. Voeg de ui en knoflook toe en laat ze glazig worden. Voeg de aardappelen, pompoen en maïs toe, plus het water. Breng op smaak met peper, zout en komijn. Laat de soep ongeveer 25 minuten doorkoken. Roer de waterkers, kikkererwten en saffraan door de soep. Laat de soep nog een paar minuten doorkoken en voeg eventueel nog wat peper en zout toe.

Dit is een recept van Emmelien Smit. Emmelien houdt van schrijven. Vooral over eten. Zo tikt ze culinaire teksten voor haar food blog en voor ESPANJE! Haar hart klopt heftig voor Spanje en Latijns-Amerika en hun eetcultuur. Een overblijfsel uit de tijd dat ze in Spanje en Costa Rica woonde.

Meer Spaanse recepten? Op deze overzichtspagina vind je ongetwijfeld inspiratie!