Veel Spaanse gerechten hebben een lange geschiedenis. Zo zou er in de Romeinse tijd al een soort salmorejo zijn ontstaan toen boeren van restjes brood en tomaat soep maakten.  Salmorejo wordt vaak verward met de veel bekendere gazpacho. Niet zo gek, want ze lijken best op elkaar. Gazpacho bevat meer groente. Salmorejo bestaat eigenlijk alleen uit tomaat, knoflook, brood en olie. Beide hebben hun herkomst in het zuiden van Spanje en worden vooral in de zomer ijskoud genuttigd. Salmorejo is lekker en eenvoudig te maken. Gebruik rijpe tomaten en een mooie lichte olijfolie. Het geheim van een zachte salmorejo is ruim voldoende olijfolie, wees niet te voorzichtig, er mag echt veel olie in deze soep. Dat maakt hem zo typisch zalvig. 

Ingrediënten

1 kilo rijpe tomaten
1-2 teentjes
knoflook
paar sneetjes (oud) witbrood
olijfolie
zeezout
2 ons serranoham
1 hardgekookt ei

Bereiding

Ontvel de tomaten en doe ze in de blender met de knoflook. Meng ze tot een gladde massa. Voeg stukken oud witbrood toe tot de massa stevig wordt. Voeg nu steeds een scheut olijfolie toe en meng alles door. De soep moet mooi glad worden en zacht van smaak zijn. Proef steeds en doe er meer olie bij als de soep nog niet zacht genoeg is. Wees niet te zuinig met de olie. Voeg naar smaak zout toe. Zet de soep een paar uur in de koelkast om ijskoud te worden. Garneer met blokjes gekookt ei, blokjes serranoham en een scheut olijfolie.

 

Lees alle berichten over:

culinair
gazpacho
koude soep
salmorejo
Spaanse keuken