Veel Spaanse gerechten hebben een lange geschiedenis. Sangria kent bijna iedereen. Wij maakten een heerlijke, winterse variant.

Ingrediënten

1 fles rode wijn, bijvoorbeeld een mooie rioja
30 ml bruine rum
2 el bruine suiker
1 citroen
2 sinaasappels
2 steranijs
3 kaneelstokjes
3 kruidnagels
1 vanillestokje
spa rood
ijsblokjes

Bereiding

Doe de rode wijn in een kan en voeg de rum eraan toe. Doe de bruine suiker erbij. Pers de citroen uit en doe het sap erbij. Schraap de vanillezaadjes (‘merg’) uit het vanillestokje en voeg zowel de zaadjes als het stokje toe. Doe de kaneelstokjes, de steranijs en de kruidnagels erbij. Was de sinaasappels, snijd ze in dunne plakken en voeg die toe. Zet het geheel 24 uur afgedekt in de koelkast. Doe er voor het serveren ijsklontjes en wat spa rood bij afhankelijk van hoe sterk je de sangría wilt hebben.

Het bekendste drankje uit Spanje is vooral bekend als verkoeling op warme zomerdagen. Maar er is ook een winterversie met kruidige specerijen. Deze sangría wordt ook gekoeld gedronken maar zo nu en dan duikt er een versie op met warme wijn, vergelijkbaar met glühwein. De naam ‘sangría’ bevat het woord sangre (bloed) en betekent letterlijk ‘aderlating’. Er wordt wel gezegd dat de naam is afgeleid van de dieprode kleur van het bloed. Boeren in het zuiden van Spanje en Portugal maakten vroeger een koele zomerdrank met wat ze maar voorhanden hadden, wijn en fruit. Maar er is ook een lezing dat sangría van origine helemaal geen Spaans drankje is. Engelse zeelieden zouden rond 1800 het verbod op het drinken van alcohol op de Antillen proberen te omzeilen door rum te mixen met honing en vers fruit. Dit drankje stond indertijd op de Antillen bekend als sangaree.

Meer lezen?

bord met patatas bravas aioliAl onze recepten uit de Spaanse keuken

Hier vind je alle recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Espanje! publiceert wekelijks nieuwe recepten met Spaanse inslag. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Suerte!