calamares

Calamares, inktvisringen, zijn alleen lekker als ze super vers zijn. Wat verse citroen erover,  beetje aioli om te dippen en niets meer aan doen. In Madrid doen ze de calamares graag op hun broodje en drinken ze er een biertje bij. Zelf inktvisringen maken is niet moeilijk, maar wees gewaarschuwd: je keuken gaat er wel behoorlijk naar ruiken!

Ingrediënten: (voor 4 personen)

  • 500 gr schoongemaakte inktvis
  • 50 gr bloem
  • peper en zout
  • olie om in te frituren
  • citroen
  • ei
  • aioli
  • citroen

Bereiding:

Snijd de tentakels van de inktvis is ringen van ongeveer één centimeter. Klop het ei los en doe de bloem in een diep bord of een schaal. Meng door de bloem een beetje zout.

Verwarm de frituur tot 170°C. Haal de inktvisringen één voor één door de bloem en vervolgens door het ei. Doe de ring daarna voorzichtig in de hete olie. Laat de ring frituren tot er een knapperig, goudbruin laagje ontstaat. Laat de inktvisringen uitlekken op keukenpapier.

Strooi nog wat zout over de calamares. En serveer de ringen zo snel mogelijk met wat aioli en verse citroen. ¡Buen provecho!

Meer lezen?

tapasESPANJES ultieme tapas top 10

Tapa is het Spaanse woord voor ‘deksel’ en dat is dan ook precies waar het hapje van oorsprong voor werd gebruikt. Met het warme Spaanse weer komen insecten graag af op een fris glaasje bier of wijn, en om ervoor te zorgen dat die indringers niet in het glas vallen, werd het glas afgedekt met een tapa: een hartig hapje op een schoteltje.