Ropa Vieja betekend letterlijk ‘oude kleren’ en van oudsher werd het recept gebruikt om de restjes op te maken. Je kunt er dan ook eindeloos mee variëren en in plaats van varkensvlees ook ander vlees gebruiken. Lekker met rijst erbij en bruine bonen. 

Ingrediënten:

  • 1 kg riblappen
  • 2 gesnipperde uien
  • 1 á 2 laurierblaadjes
  • 4 teentjes gesnipperde knoflook
  • 2 gesneden pepertjes, bijv jalepeños
  • 500 ml bouillon
  • 1 groene paprika in stukjes
  • 2 rode paprika’s in stukjes
  • half blik gepelde tomaten
  • verse tomaten in blokjes
  • zout
  • peper
  • olijfolie
  • paprikapoeder
  • komijn
  • oregano
  • tijm
  • half glas witte wijn

Bereiding:

Verwarm in een braadpan of pan met stevige bodem olie en braad het vlees aan. Kruid het vlees met zout en peper. Voeg hierna 1 gesnipperde ui, 1 laurierblaadje en genoeg bouillon om het vlees te bedekken toe. Laat dit ongeveer 2 tot 3 uur stoven tot het vlees uit elkaar valt.

Haal het vlees uit de pan en laat dit afkoelen, trek daarna het vlees uit elkaar zodat er draadjes overblijven. Laat het overgebleven vocht inkoken tot je ongeveer 150 á 200 ml overhoudt, giet dit in een kan o.i.d. en zet het apart om af te koelen.

In dezelfde pan verhit je nu weer wat olie en daar fruit je de rest van de uien en knoflook in aan. Voeg nu de kruiden (paprikapoeder, komijn, oregano en tijm), tomaten en paprika toe en bak even mee. Voeg nu de wijn en de tomaten uit blik toe. Laat dit ongeveer 15 tot 20 minuten pruttelen.

Haal na de 20 minuten het laurierblaadje uit het mengsel en voeg het vlees toe. Met het overgebleven vocht zorg je dat de saus smeuiger wordt, voeg dit beetje bij beetje toe. De saus moet niet te nat worden. Voeg nu ook nog de jalepeños of andere pepers en olijven toe. Laat deze even warm worden.

Tip! serveer de Ropa Vieja samen met rijst met zwarte bonen (‘moros y cristianos’)

Meer lezen?

bord met patatas bravas aioliAl onze recepten uit de Spaanse keuken

Hier vind je alle recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Espanje! publiceert wekelijks nieuwe recepten met Spaanse inslag. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Suerte!