Stadsfeesten La Mercè Barcelona

Op 24 september viert Barcelona de naamdag van patroonheilige La Mercè en dat betekent dat er zaterdag en zondag volop activiteiten plaatsvinden op verschillende locaties in de stad, want La Mercè is echt het feest van álle locals. Dit jaar is IJslandse hoofdstad Reykjavik eregast.

Traditioneel beschouwen de Barcelonezen La Mercè als het feest waarmee de lange zomer wordt afgesloten en het ‘gewone leven’ na de vakantie weer echt begint. Veel universiteiten beginnen dan ook pas komende week. Overigens zijn de scholen wel al gewoon begonnen.

Op diverse locaties worden concerten, optredens en andere activiteiten georganiseerd. Voor het vuurwerkspektakel moet je dit jaar op het strand zijn en ook traditionele activiteiten zoals de castellers (menselijke torens) de correfoc (vuurrennen) maken deel uit van het programma. Op de gevels van het stadhuis, Casa Batlló en de Pedrera vinden videoprojecties plaats. Op Plaça Catalunya en voor de kathedraal zijn podia opgebouwd voor concerten en ook in het Parc de la Ciutadella vinden optredens plaats en kun je genieten van streetfood. Ook voor kinderen zijn er veel activiteiten. Ook leuk om te weten: veel musea en andere bezienswaardigheden houden open deuren.

Feestdag

Normaal gesproken is 24 september een officiële feestdag voor de Barcelonezen, maar omdat La Mercè dit jaar op een zondag valt en de meeste mensen toch al vrij zijn, krijgen ze er maandag 25 september bij. Let op: veel winkels zullen die dag dus gesloten zijn!

La Mercè is niet de enige patrones van Barcelona. De heilige Eulàlia was er eerst. En als het regent tijdens de feesten van La Mercè wordt in Barcelona gezegd dat dat de tranen zijn van Santa Eulàlia… De feesten van Santa Eulàlia vinden plaats in februari, maar zijn lang niet zo groot als die van La Mercè. Ook is er niet altijd sprake van een vrije dag op haar naamdag. Wij denken dat dat stiekem komt door het weer, de kans op mooi weer is eind september natuurlijk groter, sterker nog meestal haalt het kwik overdag met gemak de 24 graden.