De Spaanse taal & Cultuur

Flamencoagenda tipt: Flamenco Inclusivo

Flamenco is universeel en voor iedereen en een beperking hoeft geen belemmering te zijn, is de stellige overtuiging van Flamencodanser José Galán. Hij komt naar de Flamenco Biënnale Nederland met zijn voorstelling ‘Sueños reales, cuerpos posibles’.

Lees meer

10 x de leukste Spaanse kersttradities

Spanjaarden houden van tradities, zeker wanneer die hand in hand gaan met één van de vele feestdagen. Niet voor niets bestaan er talloze Spaanse tradities op en rondom 25 december. We zetten de leukste Spaanse kersttradities op een rij. Van de grote kerstloterij El Gordo tot aan ‘kakkers’ in de kerstboom.

Lees meer

Methodes om thuis Spaans te leren

Ben je al langer van plan om Spaans te leren, maar is het er vooralsnog niet van gekomen om je in te schrijven voor een cursus? Met een beetje discipline en doorzettingsvermogen kan je heel wat opsteken van een thuisstudie. Dit vinden wij de fijnste methodes om thuis Spaans te leren.

Lees meer

Emigreren naar Spanje: dit is wat je moet weten

Wie een of twee keer per jaar naar Spanje op vakantie gaat, zou zomaar kunnen denken dat het er altijd feest is. Maar ergens wonen is toch echt anders dan vakantievieren. 10 tips voor wie plannen heeft om naar Spanje te emigreren.  

Lees meer

De beste Spaanstalige films en series van 2018

2018 was een goed jaar voor liefhebbers van Spaanse en Spaanstalige films en series. Netflix presenteerde meerdere verslavend goede series en ook in de bioscoop konden we naar hartelust van Spaanstalig aanbod genieten. Deze zijn ons het meeste bijgebleven – op willekeurige volgorde. 

Lees meer

Flamencoagenda tipt: de betoverkunst van Olga Pericet

Virtuoos en speels, dramatisch en humoristisch: de kleine Olga Pericet heeft het allemaal in zich. In ‘La espina que quiso ser flor o la flor que soñó con ser bailaora’ neemt ze je mee op een persoonlijke reis. Je ziet haar groeien van ‘het bloemenmeisje met castagnetten’ naar ‘de vrouw van het licht’. De voorstelling is op 19 januari te zien in Amsterdam tijdens de Flamenco Biënnale Nederland.

Lees meer

Gaudí’s werk in Spanje

Antoni Gaudí Was een Catalaanse architect en leefde van 1852 tot 1926 in Spanje. Rond het jaar 1900 ontwierp hij vooral in Barcelona markante gebouwen en projecten. Van al zijn werken is de Sagrada Familia toch wel de bekendste maar er zijn veel meer mooie werken die Antoni Gaudi ontworpen heeft.

Lees meer

De mooiste boeken van Spaanstalige schrijfsters

Er bestaan volop lijstjes met de beste Spaanse en Latijns-Amerikaanse literaire werken. Op veel ervan zijn uitsluitend boeken van mannelijke schrijvers te vinden. En dat terwijl de meest gelezen boeken in de taal van Cervantes vaak zijn geschreven door vrouwen.

Lees meer

Kunstgalerie PontArte in Maastricht presenteert: TAPAS I

Zin in tapas? Kom dan tussen 1 december en 6 januari naar kunstgalerie PontArte in Maastricht. Daar vindt namelijk de thematentoonstelling TAPAS I plaats: een 'proeverij' van werken van vijf kunstenaars die in Spanje wonen en werken.  De tentoonstelling laat je...

Lees meer

200 jaar Pradomuseum in Madrid

Het Pradomuseum in Madrid bestaat in 2019 tweehonderd jaar. Ter gelegenheid van dat jubileum worden er het hele jaar feestelijkheden georganiseerd, waaronder een expositie met een Nederlands tintje.

Lees meer

De 10 beste Almodóvar films

Pedro Almodóvar is de meeste bekende Spaanse cineast. Hij regisseerde een indrukwekkende lijst aan films en wist internationale prijzen in de wacht te slepen. Dit zijn onze favoriete films van Almodóvar.

Lees meer

Twan tipt: het leukste obscure museum van Madrid

Het Reina Sofía, het Prado, Thyssen Bornemisza: grote namen in de museumwereld, en dito aantallen bezoekers. Wie net als ik echter houdt van kleine musea waar je voor de suppoost als bezoeker zelf nog een bezienswaardigheid bent, zoekt het in de buitenwijken van de stad. In Fuencarral is net een nieuw pareltje geopend. Rauw, modern, geëngangeerd, en zelfs af en toe spookachtig: het Museo Zapadores.
 

Lees meer

Camino de Ronda: prachtig wandelen tussen Blanes en Lloret

Naar de Costa Brava voor zon, zee en strand? Trek er dan vooral óók op uit. Vlak achter de drukke toeristenstranden van Blanes en Lloret del Mar vind je een compleet andere en wonderschone wereld. Het is één van de mooiste trajecten van de wandelroute Camino de Ronda.

Lees meer

Haal de popcorn vast in huis: Narcos komt (heel snel) terug!

Heb je – net als wij – de eerste drie seizoenen van Narcos al bingewatchend verslonden en kon je niet wachten op seizoen vier? Dan hebben we goed nieuws voor je. Het vervolg van de fenomenale Netflix-serie staat namelijk vanaf 16 november online. Wedden dat jij je komend weekend goed zal vermaken?

Lees meer

‘Vaderland’ van Fernando Aramburu wordt tv-serie

Vorige week werd bekendgemaakt dat HBO Europe een achtdelige dramaserie, gebaseerd op de roman Vaderland van Fernando Aramburu, zal uitzenden. De roman Vaderland vertelt het meeslepende verhaal van twee Baskische families die door ETA-terreur tegenover elkaar komen te staan.

Lees meer

Flamenco Biënnale 2019

De internationale flamencotop en -voorhoede strijkt voor de zevende maal in Nederland neer tijdens de Flamenco Biënnale Nederland. Het tweejaarlijkse muziek- en dansfestival signaleert sinds 2006 de nieuwste ontwikkelingen in de flamenco en brengt...

Lees meer

Nóg een Spaanse Netflix-tip: Élite

Netflix Spanje is op dreef. Het afgelopen jaar werden we al verwend met onder meer La Casa de Papel, Catedral del Mar en Fariña, en nu is het tijd voor Élite. De serie gaat over drie studenten uit arbeidersgezinnen die dankzij een studiebeurs terechtkomen op de exclusieve en dure school Las Encinas. Dat zorgt voor heel wat spanning tussen de tieners, die uiteindelijk leidt tot een mysterieus sterfgeval van één van hen.

Lees meer

Spanje viert Allerheiligen: Día de todos los Santos

Op 1 november wordt in Spanje de Día de Todos los Santos gevierd. Op deze dag wordt traditioneel eer betoond aan overleden heiligen, hoewel in Spanje ook overleden familieleden op deze dag worden herdacht. Bij ons staat dit feest bekend als Allerheiligen.

Lees meer

12 oktober: Feestdag ‘Día de la Hispanidad’ in Spanje

12 oktober is in Spanje de 'Día de la Hispanidad', het 'Fiesta Nacional de España', een feestdag waarbij de nationale trots van Spanje centraal staat. Wij noemen het Columbusdag. In Latijns-Amerika, waar 12 oktober ook een feestdag is, spreekt men ook wel van de'Día...

Lees meer

Tentoonstelling: 80 jaar Oorlog. De geboorte van Nederland

Tussen 1568 en 1648 vond de zogenoemde Tachtigjarige Oorlog plaats. Het is dit jaar dus precies 450 jaar geleden dat de opstand tegen de Spaanse overheersing in de Lage Landen begon. Reden genoeg voor het Cervantes Instituut en het Rijksmuseum om een tentoonstelling te maken over de oorlog die leidde tot ‘de geboorte van Nederland’. Een aanrader voor iedereen, want wat weten wij nou eigenlijk écht van de Tachtigjarige Oorlog?

Lees meer