De Spaanse taal & Cultuur

Dé 10 Spaanstalige zomerhits van 2018

Of je deze zomer nu de zon opzoekt in Spanje of in Nederland, een Spaanstalige hit zorgt gegarandeerd voor dat ultieme vakantiegevoel. Deze liedjes klinken momenteel overal in Spanje door de speakers. Wat is volgens jou dé zomerhit van 2018?

Lees meer

‘Bella Ciao’ blijkt meer dan vrolijk deuntje uit La Casa de Papel

Neurie jij ook al weken, maanden misschien, het liedje ‘Bella Ciao’ uit de hitserie La Casa de Papel mee? Wij dus ook. Het lijkt een vrolijk deuntje, maar vergis je niet. Het Italiaanse lijflied van de serie verwierf bekendheid tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen het door de antifascistische beweging in Italië als verzetslied werd gebruikt. 

Lees meer

Winnen: Van Dale beeldwoordenboek Spaans

Ga je binnenkort op vakantie naar Spanje, maar kan je woordenschat nog wel een boost gebruiken? Van Dale Beeldwoordenboek op Reis Spaans biedt uitkomst. In het boek staan afbeeldingen van 1.500 praktische woorden die tijdens je reis naar Spanje goed van pas kunnen komen.

Lees meer

Win vrijkaarten voor deze 3 fantastische films

Vakantie in eigen land? Een goed moment om naar de bioscoop te gaan. Deze zomer draait er een aantal bijzondere Spaanstalige films en producties die werden opgenomen in Spanje. Wij mogen voor deze drie films 5 x 2 vrijkaarten weggeven. Kans maken? Laat ons op Facebook...

Lees meer

Medina Azahara nieuwe toevoeging Spanje’s UNESCO werelderfoed

Als vier vermeldingen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO niet genoeg reden is om Córdoba te bezoeken, dan weten wij het ook niet meer. Aan het rijtje Mezquita-Catedral, historisch centrum en het Patio festival werd begin deze maand de Medina Azahara toegevoegd, een prachtige Moorse sprookjesstad even buiten Córdoba.  

Lees meer

10 dingen die je in elke grote Spaanse stad tegenkomt

Barcelona is niet te vergelijken met Madrid en Valencia is totaal anders dan Sevilla. Maar wie meerdere Spaanse steden heeft bezocht, heeft ongetwijfeld ook een hoop overeenkomsten in het straatbeeld gezien. Houd bij je volgende stedentrip dit lijstje maar eens bij de hand: wedden dat je de meeste kunt afstrepen?!

Lees meer

8 x Hogueras de San Juan in Alicante

Valencia heeft elk voorjaar de Fallas, maar in Alicante weten ze ook hoe je een feestje bouwt. Tussen 19 en 24 juni worden daar ter ere van Johannes de Doper de Hogueras de San Juan (Fogueres de Sant Joan, op z’n Valenciaans) gevierd. Sinds 2014 staat het zomerfeest op de lijst met immaterieel erfgoed van Spanje. 

Lees meer

Vijfde Spaanse Netflix-serie in de maak

Goed nieuws voor wie, net als wij, verslaafd is aan Spaanse series op Netflix. De streamingdienst werkt namelijk aan alweer een vijfde Spaanse serie, die de naam Hache zal krijgen. Na het enorme succes van La Casa de Papel (de meest bekeken niet-Engelstalige serie ooit op Netflix) liggen de verwachtingen hoog.

Lees meer

Poble nou, het hipste Barcelona

Het hipste Barcelona Een stedelijk icoon in de vorm van een reusachtige fallus. Tot ateliers verbouwde fabriekshallen. Afterparties in leegstaande loodsen. Een museum voor Catalaans jong talent. Welkom in Poble Nou, met stip de hipste wijk in Barca.

Lees meer

46 x UNESCO-erfgoed in Spanje

Wist je dat Spanje na China en Italië het land is met de meeste UNESCO-erfgoedlocaties? Van de 46 objecten zijn er eenenveertig materieel-cultureel erfgoed, drie natuurerfgoed en twee een mix tussen die twee. Het eerste object werd toegevoegd in 1984 en het meest recente in 2016.

Lees meer

9 x Romería del Rocío

Het stadje El Rocío in de provincie Huelva telt slechts 2000 inwoners, maar wordt elk jaar met Pinksteren overspoeld met honderdduizenden pelgrims en toeristen. Die komen hier samen voor de bedevaart ter ere van de Onze Lieve Vrouw van El Rocío. En dat ziet er zo uit.

Lees meer

Het beste van het Amsterdam Spanish Film Festival (29 mei – 3 juni)

Tussen 29 mei en 3 juni kun je je in Amsterdam volledig in Spaanse (en Latijns-Amerikaanse) sferen wanen tijdens de vierde editie van het Amsterdam Spanish Film Festival. We vroegen directeur Virginia Pablos naar haar 5 favoriete films die worden vertoond, en tippen je de leukste events die tijdens het festival worden georganiseerd.

Lees meer

Penelope Cruz en Antonio Banderas in nieuwe film Almodóvar

Liefhebbers van de films van Pedro Almodóvar opgelet! De Spaanse regisseur begint nog dit jaar met de opnames van zijn nieuwste film die de naam Gloria y Dolor gaat krijgen. En met acteurs als Penelope Cruz en Antonio Banderas kan het haast niet anders dan dat het een Spaanse kaskraker wordt.

Lees meer

12x de Feria de Abril in Sevilla

De beroemde Feria de Abril is hét feest van Sevilla. De belangrijkste ingrediënten zijn de koetsen en ruiters, de prachtig uitgedoste vrouwen in flamenco-kleding, de stierengevechten en de vuurwerkshow aan het einde van de week

Lees meer

19 april, Wereldboekendag bij Instituto Cervantes

Instituto Cervantes in Utrecht viert op donderdag 19 april Wereldboekendag en de Dag van de Spaanse taal met een voorleesmarathon en een symposium. Tijdens de voorleesmarathon lezen ‘willekeurige’ deelnemers, onder wie burgemeester Jan van Zanen van Utrecht, in hun eigen taal gedeelten voor uit Don Quijote de la Mancha. Ook ESPANJE-hoofdredacteur Marjan Terpstra zal een stukje lezen.

Lees meer

Marinaleda, een utopisch dorp in Andalusië

De elegante kledij die in de zestiende eeuw in Spanje hoogtij vierde wordt heden ten dag nog alleen gedragen door Flamenco danseressen. Maar de invloed die deze kledingstijl heeft gehad op de hele wereld kan vergeleken worden met de Spaanse mode van deze tijd. Lees hier hoe de Spaanse mode weer hot werd.

Lees meer

Semana Santa: 9 Spaanse steden om de Paasweek mee te maken

Tijdens de Semana Santa, de heilige paasweek voorafgaand aan Pasen, worden in veel Spaanse steden processies gelopen. De eerste processie vindt plaats tijdens Domingo de Ramos, Palmzondag (dit jaar op 25 maart), maar ook de dagen daarna kun je processies bewonderen. In deze 10 Spaanse steden is het meemaken van de Semana Santa een geweldige ervaring. 

Lees meer

Ontmoetingen met Spaanse schrijvers

Deze maand vinden er bij het Cervantes Instituut in Utrecht die ontmoetingen met Spaanse schrijvers plaats in het kader van de cyclus literaire ontmoetingen 'Schrijvers in de eerste persoon'. Deze cyclus biedt literatuurliefhebbers de gelegenheid Spaanssprekende...

Lees meer

10 x zo zijn de Fallas in Valencia

De Fallas in Valencia is met stip het meest bekende volksfeest in de stad Valencia. De Fallas vinden plaats tussen 15 en 19 maart, maar de voorbereidingen nemen soms wel een jaar in beslag. Het feest trekt bezoekers uit de hele regio, de rest van Spanje en...

Lees meer

Het andere Andalusië; Zee, woestijn en rustige dorpjes

Het berglandschap in het oosten van Andalusië is zo ruig dat hier heel goed Amerikaanse westerns konden worden gesitueerd. Het is wel een veel rustiger deel van Zuid-Spanje dat authentiek is en daarmee erg sfeervol. Er is een prachtige kuststrook, maar hier ligt ook Europa’s enige woestijn.

Lees meer