De Spaanse taal & Cultuur

Nóg een Spaanse Netflix-tip: Élite

Netflix Spanje is op dreef. Het afgelopen jaar werden we al verwend met onder meer La Casa de Papel, Catedral del Mar en Fariña, en nu is het tijd voor Élite. De serie gaat over drie studenten uit arbeidersgezinnen die dankzij een studiebeurs terechtkomen op de exclusieve en dure school Las Encinas. Dat zorgt voor heel wat spanning tussen de tieners, die uiteindelijk leidt tot een mysterieus sterfgeval van één van hen.

Lees meer

12 oktober: Feestdag ‘Día de la Hispanidad’ in Spanje

12 oktober is in Spanje de 'Día de la Hispanidad', het 'Fiesta Nacional de España', een feestdag waarbij de nationale trots van Spanje centraal staat. Wij noemen het Columbusdag. In Latijns-Amerika, waar 12 oktober ook een feestdag is, spreekt men ook wel van de'Día...

Lees meer

Tentoonstelling: 80 jaar Oorlog. De geboorte van Nederland

Tussen 1568 en 1648 vond de zogenoemde Tachtigjarige Oorlog plaats. Het is dit jaar dus precies 450 jaar geleden dat de opstand tegen de Spaanse overheersing in de Lage Landen begon. Reden genoeg voor het Cervantes Instituut en het Rijksmuseum om een tentoonstelling te maken over de oorlog die leidde tot ‘de geboorte van Nederland’. Een aanrader voor iedereen, want wat weten wij nou eigenlijk écht van de Tachtigjarige Oorlog?

Lees meer

Zaragoza viert de stadsfeesten Fiestas del Pilar

Zaragoza maakt zich op voor de stadsfeesten! De zogenoemde Fiestas del Pilar staan in teken van de heilige la Virgen del Pilar. De festiviteiten duren dit jaar van 6 oktober tot en met 14 oktober. 12 oktober is de belangrijkste dag van het stadsfeest, op deze dag is...

Lees meer

Rosalía bewijst: flamenco en pop gaan prima samen

Toen Rosalía Vila op 7-jarige leeftijd tijdens een familie-etentje een liedje zong en daarna haar ogen open deed, zag ze hoe iedereen aan het huilen was. Ze snapte niet precies wat er was gebeurd, maar wist wel dat ze iets met haar muziek kon doen. Inmiddels is daar ook de rest van Spanje van overtuigd.

Lees meer

Het andere Ibiza

Bij Ibiza denk je niet meteen aan een kajak-, wandel- en fietsvakantie. Maar de natuur op dit feest- en hippie-eiland doet niet onder voor die van Mallorca. Op de bospaden en landwegen kom je vaak geen mens tegen. En al peddelend leer je de pure schoonheid van Ibiza kennen.

Lees meer

Castellers: mensen torens in Catalonië

Een onmisbare traditie bij Catalaanse feesten zijn castells, ofwel menselijke torens. Elke grotere en zichzelf respecterende  gemeente in Catalonië heeft één of meerdere groepen castellers. Dit is wat je ongeveer kunt verwachten.

Lees meer

Bezoek het Alcázar in Sevilla

Het Alcázar is een van de bekendste bezienswaardigheden van Sevilla. Door de verschillende invloeden heeft het paleis een prachtig wisselende architectuur. Een bezienswaardigheid om niet te missen. Waan je een koning in Sevilla!

Lees meer

Stadsfeesten ter ere van La Mercè in Barcelona

Op 24 september viert Barcelona de naamdag van patroonheilige La Mercè en dat betekent dat er vandaag en morgen volop activiteiten plaatsvinden op verschillende locaties in de stad. Dit jaar is IJslandse hoofdstad Reykjavik eregast.

Lees meer

20 september: Wereld Paella Dag!

Paellafans opgelet: donderdag 20 september is hét moment om je Spaanse lievelingskostje weer eens op tafel te zetten (of – voor wie tijd noch zin heeft om uren in de keuken te staan – het lekker voor je te laten klaarmaken)! Dit jaar wordt  voor het eerst Wereld Paella Dag gevierd, en er is natuurlijk geen beter excuus om vrienden of familie op te trommelen en samen een lekkere paella te verorberen. 

Lees meer

Spanje in de toekomst naar andere tijdzone?

Spanjaarden eten over het algemeen later dan elders in Europa en daar is ook een verklaring voor: de tijdzone in het land. Wist je dat Spanje eigenlijk in de verkeerde tijdzone valt? Het is niet uitgesloten dat de tijd in de toekomst zal worden aangepast.

Lees meer

Feestelijke ESPANJE! première Todos lo Saben

Todos lo Saben, de langverwachte film met Penélope Cruz en Javier Bardem in de hoofdrollen, gaat op 4 oktober in première in 40 bioscopen in Nederland. ESPANJE! organiseert op woensdagavond 3 oktober een speciale feestelijke première voor de lezers van ESPANJE! in samenwerking met Cinéart. En daar wil je bijzijn!

Lees meer

De 10 beste films met Penelope Cruz

Filmmakers weten: strik Penelope Cruz voor een rol en je film wordt een succes. De Spaanse actrice draait al zo’n 20 jaar mee in de Spaanse en internationale filmwereld en doet harten onverminderd snel kloppen. Dit zijn de beste films met Penelope Cruz, in willekeurige volgorde. 

Lees meer

Nieuw op Netflix: Spaanse serie La Catedral del Mar

Netflix heeft weer een prachtige Spaanse serie aan het aanbod toegevoegd. La Catedral del Mar (De Kathedraal van de Zee) is een cadeautje voor wie houdt van Barcelona, spanning en geschiedenis. De acht afleveringen van het eerste seizoen zijn sinds 1 september te bekijken via de streamingdienst.

Lees meer

De leukste Spaanstalige films en series op Netflix

De koude dagen komen er weer aan… tijd om op de bank te kruipen met een dekentje en een beker warme chocomel. Niets beter dan een goede film of televisieserie. Met dit lijstje Spaanstalige Netflix films – en series kom jij de tijd wel door!

Lees meer

Mythes over de siësta ontkracht

In het dorpje Ador bij Valencia is alles tussen twee en vijf uur ’s middags dicht. Inwoners mogen niet te veel lawaai maken en met een bal spelen op straat is tijdens de siësta verboden. Ador is een uitzondering, want in overige delen van Spanje is de siësta echt niet zo heilig als door buitenlanders vaak wordt gedacht. Enkele mythes over het Spaanse middagdutje ontkracht. 

Lees meer

8 x de feesten van Gràcia in Barcelona

Tussen 15 augustus en 22 augustus is het feest in de wijk Gràcia in Barcelona. Elke barrio van de Catalaanse hoofdstad heeft z'n eigen wijkfeest, maar het Festa Major de Gràcia is met stip de populairste. Buurtbewoners strijden om wie de mooist versierde...

Lees meer

Dé 10 Spaanstalige zomerhits van 2018

Of je deze zomer nu de zon opzoekt in Spanje of in Nederland, een Spaanstalige hit zorgt gegarandeerd voor dat ultieme vakantiegevoel. Deze liedjes klinken momenteel overal in Spanje door de speakers. Wat is volgens jou dé zomerhit van 2018?

Lees meer

‘Bella Ciao’ blijkt meer dan vrolijk deuntje uit La Casa de Papel

Neurie jij ook al weken, maanden misschien, het liedje ‘Bella Ciao’ uit de hitserie La Casa de Papel mee? Wij dus ook. Het lijkt een vrolijk deuntje, maar vergis je niet. Het Italiaanse lijflied van de serie verwierf bekendheid tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen het door de antifascistische beweging in Italië als verzetslied werd gebruikt. 

Lees meer

Winnen: Van Dale beeldwoordenboek Spaans

Ga je binnenkort op vakantie naar Spanje, maar kan je woordenschat nog wel een boost gebruiken? Van Dale Beeldwoordenboek op Reis Spaans biedt uitkomst. In het boek staan afbeeldingen van 1.500 praktische woorden die tijdens je reis naar Spanje goed van pas kunnen komen.

Lees meer

Win vrijkaarten voor deze 3 fantastische films

Vakantie in eigen land? Een goed moment om naar de bioscoop te gaan. Deze zomer draait er een aantal bijzondere Spaanstalige films en producties die werden opgenomen in Spanje. Wij mogen voor deze drie films 5 x 2 vrijkaarten weggeven. Kans maken? Laat ons op Facebook...

Lees meer

Medina Azahara nieuwe toevoeging Spanje’s UNESCO werelderfoed

Als vier vermeldingen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO niet genoeg reden is om Córdoba te bezoeken, dan weten wij het ook niet meer. Aan het rijtje Mezquita-Catedral, historisch centrum en het Patio festival werd begin deze maand de Medina Azahara toegevoegd, een prachtige Moorse sprookjesstad even buiten Córdoba.  

Lees meer

10 dingen die je in elke grote Spaanse stad tegenkomt

Barcelona is niet te vergelijken met Madrid en Valencia is totaal anders dan Sevilla. Maar wie meerdere Spaanse steden heeft bezocht, heeft ongetwijfeld ook een hoop overeenkomsten in het straatbeeld gezien. Houd bij je volgende stedentrip dit lijstje maar eens bij de hand: wedden dat je de meeste kunt afstrepen?!

Lees meer

8 x Hogueras de San Juan in Alicante

Valencia heeft elk voorjaar de Fallas, maar in Alicante weten ze ook hoe je een feestje bouwt. Tussen 19 en 24 juni worden daar ter ere van Johannes de Doper de Hogueras de San Juan (Fogueres de Sant Joan, op z’n Valenciaans) gevierd. Sinds 2014 staat het zomerfeest op de lijst met immaterieel erfgoed van Spanje. 

Lees meer