De Spaanse taal & Cultuur

Het andere Andalusië; Zee, woestijn en rustige dorpjes

Het berglandschap in het oosten van Andalusië is zo ruig dat hier heel goed Amerikaanse westerns konden worden gesitueerd. Het is wel een veel rustiger deel van Zuid-Spanje dat authentiek is en daarmee erg sfeervol. Er is een prachtige kuststrook, maar hier ligt ook Europa’s enige woestijn.

Lees meer

Hoe de Spaanse mode weer hot werd

De elegante kledij die in de zestiende eeuw in Spanje hoogtij vierde wordt heden ten dag nog alleen gedragen door Flamenco danseressen. Maar de invloed die deze kledingstijl heeft gehad op de hele wereld kan vergeleken worden met de Spaanse mode van deze tijd. Lees hier hoe de Spaanse mode weer hot werd.

Lees meer

Wijnparadijs Navarra

Smulpapen opgelet. In Navarra kun je je te buiten gaan aan pintxos en wijnen, die van deze aangenaam groene streek een topbestemming maken.

Lees meer

Madrid en bicicleta

Spaanse steden als Málaga, Barcelona en La Coruña met lange boulevards langs zee, zijn heerlijk om per fiets te verkennen. Maar de drukke miljoenenstad Madrid? Ook daar is het fietstoerisme in opmars. Er zijn leuke rondleidingen en als je eenmaal de smaak te pakken hebt, kun je zelf op pad.

Lees meer

10 redenen om (nu meteen) naar Spanje te verhuizen

Droom je van een (tweede) huis onder de Spaanse zon? Een fijn appartementje aan zee, liever iets in de bergen of juist een piso in de stad? Er zijn wel honderd goede redenen te bedenken om naar Spanje te verhuizen, maar voor dit artikel beperkten we ons...

Lees meer

Coto Doñana: feiten en fabels

Midden op straat op nog geen honderd meter van de Plaza de Cibeles, kopte het dagblad Pueblo op 30 december 1963 stroomden de jongens en meisjes toe om onvermoeibaar de twist te dansen. Het werd een ritueel, iedere zondag kwamen de jongelui weer in hun leren jasjes en spijkerbroeken, om zich uit te leven op dat rare, schokkende ritme dat rocanrol werd genoemd.

Lees meer

De beste films met Javier Bardem

Of het nu de verlamde Ramón is in Mar Adentro, de passionele Juan uit Vicky Cristina Barcelona of de angstaanjagende captain Salazar in Pirates of the Carribean: wij zijn fan. En eh.. die goede kop en dat sterke lijf helpen natuurlijk ook. Dit vinden wij de beste films met Javier Bardem. Graag gedaan. 

Lees meer

Salvador Dalí

De Spaanse kunstenaar Salvador Dalí is een wereldwijd fenomeen. Dat hij een beetje gek was en prachtige schilderijen maken weten we allemaal, maar wat deed de kunstenaar nog meer?

Lees meer

Wijn uit Alicante

Wijn uit Alicante maakt in rap tempo een grote ontwikkeling door. Wie het achterland van de zeer druk bezochte Costa Blanca bezoekt, komt binnen een halfuur in een andere wereld van authentiek platteland. Te midden van rustieke dorpjes vind je vele bodega’s waar steeds meer kwaliteitswijnen gemaakt worden.

Lees meer

Carnaval vieren in Spanje

Waar bij ons carnaval vooral in het zuiden uitbundig wordt gevierd, is dit in heel Spanje het geval, hoewel het feest overal anders is. Het feest werd al gevierd door de oude Grieken en Romeinen als voorjaarsfeest. Dit jaar is het van 7 tot met 14 februari een grote, feestelijke aangelegenheid in Spanje!

Lees meer

De pioniers van de rockmuziek in Madrid

Midden op straat op nog geen honderd meter van de Plaza de Cibeles, kopte het dagblad Pueblo op 30 december 1963 stroomden de jongens en meisjes toe om onvermoeibaar de twist te dansen. Het werd een ritueel, iedere zondag kwamen de jongelui weer in hun leren jasjes en spijkerbroeken, om zich uit te leven op dat rare, schokkende ritme dat rocanrol werd genoemd.

Lees meer

Het ABC van de Flamenco

De echte liefhebbers van flamenco lijken zich van een geheimtaal te bedienen. Daarom: een ABC-stoomcursus flamenco voor leken en liefhebbers.

Lees meer

Boekrecensie ‘Origin’ van Dan Brown

Lees hier de boekrecensie over ‘Origin’ van Dan Brown. Waar komen wij vandaan? Waar gaan we naartoe? Dat zijn de kwesties waar Robert Langdon zich over mag bekommeren in Origin, het nieuwste boek van Dan Brown. Pluspunt: het verhaal speelt zich grotendeels af in Spanje!

Lees meer

8 Reistips voor 2018

Op de Vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht kun je volgende week weer trolleys vol reisinformatie vinden over Spanje. Maar waar te beginnen? Wij geven je vast 8 suggesties.

Lees meer

Spanje in 2018

Heb je voor 2018 een vakantie naar Spanje op de planning staan? Grote kans dat je met de neus in de boter valt en een lokaal, regionaal of nationaal feest kunt meepikken. Maar behalve de elk jaar terugkerende feestdagen, staan er ook eenmalige...

Lees meer

El Gordo

Het is weer bijna tijd voor de eindejaarstrekking in Spanje: El Gordo, letterlijk vertaald ‘de dikke’ of ‘de vette’.

Lees meer

De driehoek van Dalí

Zijn theatrale museum, de echtelijke sponde en een kasteel dat Salvador Dalí voor zijn muze kocht, vormen samen een heuse Dalí- driehoek. Dit zet de woeste noordoostkust van Spanje, de Costa Brava, in een geheel ander perspectief. De zee dient hier vooral als achtergrond voor de kunstwerken van de grote Spaanse surrealist.

Lees meer

10X de leukste Spaanse kersttradities

Spanjaarden houden van tradities, zeker wanneer die hand in hand gaan met één van de vele feestdagen. Niet voor niets bestaan er talloze Spaanse tradities op en rondom 25 december. We zetten de leukste Spaanse kersttradities op een rij. Van de grote kerstloterij El Gordo tot aan ‘kakkers’ in de kerstboom.

Lees meer

De 10 mooiste Spaanse dorpen

Cuenca, Toledo en Ronda verwelkomen dagelijks massa’s mensen, maar er zijn nog zo veel andere, minstens zo mooie plaatsen. Dit zijn de tien mooiste, vaak stille dorpjes.

Lees meer

Alle ins & outs over de Spaanse vlag

In Spanje zie je de Spaanse vlag geregeld terugkomen in het straatbeeld. Opvallende kleuren en een wapen, maar waar komen deze vandaan en wat is de betekenis ervan? De vlag: geschiedenis De Spaanse vlag zoals wij deze kennen is officieel in gebruik sinds...

Lees meer

Fleur tipt: de vijf leukste markten van Valencia

Iedere wijk in Valencia heeft wel een markthal. Sommige zijn wat betreft de architectuur bijzonder mooi om te zien en andere zijn weer leuk doordat ze zo weinig toeristisch zijn en nog lekker authentiek. Local Fleur neemt je mee naar de 5 leukste.

Lees meer

Casa Vicens, Gaudí’s eerste huis in Barcelona

Gràcia behoort tot een van de leukste wijken van Barcelona, maar qua toeristische trekpleisters is het niet te vergelijken met bijvoorbeeld de gotische wijk of Eixample. Sinds afgelopen 16 november heeft Gràcia er echter ook een échte hotspot bij: Casa...

Lees meer