Voor een leuk Spaans kerstcadeau hoef je de deur echt niet uit. Wij zochten de leukste cadeaus voor alle Spanjefans. Juist nu we niet kunnen reizen is het leuk om je vader, moeder, broer, zus, vriend of vriendin die zo van Spanje houdt een Spaanse verrassing te geven zodat jullie tijdens de feestdagen lekker Spaans kunnen genieten of kunnen wegdromen.  

1. Niets zo lekker én feestelijk als goede Spaanse ham. Maar er zijn zo veel verschillende soorten. Hoe te kiezen en hoe moet je zo’n ham eigenlijk snijden? Met deze tips is de keuze zo zo gemaakt.

2. Je kent ze vast nog wel, Wijnand en Thysa, de winnaars van de populaire RTL-serie Het Spaanse Dorp: Polopos. Het stel wist niet alleen raad met het vervallen dorpshuis dat zij omtoverden in een kunstenaarsverblijf en luxe B&B, maar ook met de wijnvelden in de omgeving. Ze zijn nu in Nederland en brengen hun wijnen graag zelf bij je thuis. Je kunt ze hier bestellen.

3. Dit jaar is er een aantal prachtige romans verschenen van Spaanse schrijvers in het Nederlands. Maar ook boeken van Nederlandse en Belgische auteurs over Spanje. Wij vroegen vijf Spanjekenners wat hun favoriete boek dit jaar is; ambassadeur Jan Versteeg, hispanist Hub Hermans, Pilar Tena, de directeur van het Instituto Cervantes, Ernestina van de Noort van de Flamenco Biënnale en Spanjecorrespondent Edwin Winkels. Hun tips lees je in het volgende nummer, maar onze boekenkeuze van 2020 kun je alvast op onze website vinden. Met linkjes om de boeken meteen te bestellen. 

4. ESPANJE! brengt vier keer per jaar Spanje bij je thuis. Het tijdschrift staat boordevol tips voor vakanties naar alle delen van het land: van een actieve zonvakantie op de Canarische Eilanden, tot een culturele roadtrip langs de islamitische architectuur van Andalusië of een wijnreis door Galicië. Bovendien krijg je volop tips voor Spaanse films, Spaanse boeken en Spaanse cd’s en kun je je Spaans bijspijkeren met de artikelen in het Spaans. Bij een abonnement krijg je bovendien een tapasboek of Spaanse mondkapjes cadeau. Ook kun je hier losse Spaanse mondkapjes bestellen.

5. Dit is met stip het leukste cadeau van 2020. Omdat we niet op vakantie kunnen voorlopig kun je vast inspiratie opdoen en als verrassing voor je geliefden al een heerlijke B&B boeken voor volgend jaar. Hier vind je 20 topadresjes in Spanje waar we het liefst meteen heen willen.

zwarte tulp Lita6. Maar voorlopig blijven we even hier. Als je toch een uitje cadeau wilt doen in Spaanse sfeer, boek dan vast kaartjes voor de expositie van Lita Cabellut in Museum De zwarte tulp in Lisse. Het loopt storm, dus wacht niet te lang.

7. Het perfecte cadeau voor culinaire types: zo’n heerlijk kookboek met Spaanse recepten om thuis zelf aan de slag te gaan. Zo zet je de heerlijkste Spaanse gerechten op tafel. Overigens stelden wij ook een speciaal kerstmenu met Spaans tintje samen, speciaal voor degenen die Spanje net zo missen als wij. Met opties voor vlees, vis en vegetarisch!  

8. Wat zijn ze mooi, die tapasplanken van olijfhout van Bowls & Dishes. Je hebt ze in verschillende maten. Je kunt er los één bestellen, maar als je een abonnement van twee jaar neemt op ESPANJE! krijg je ‘m helemaal gratis en voor niets. Bovendien krijg je er dan ook nog een heerlijk boek met tapasrecepten bij.

Diego el cigala album9. Houd je van de Costa Blanca, ben je dol op Andalusië, ga je liever naar Catalonië of ben je vooral nieuwsgierig naar Baskenland, Asturië en Cantabrië in het groene noorden? Dan hebben we goed nieuws: met de speciale regiopakketten van ESPANJE! krijg je vier recente edities toegestuurd met artikelen over jouw favoriete regio met een fikse korting. Voor €18 (€11 plus €7 verzend- en administratiekosten) krijg je vier nummers van ESPANJE! in de bus met een winkelwaarde van €27. Ook een superleuk cadeau-idee.

10. Voor wie maar geen genoeg kan krijgen van die zwoele Spaanse klanken hebben we goed nieuws! We hebben dit jaar weer veel mooie Spaanse muziek voorbij zien komen en alles op een rij gezet. Hier vind je ons overzicht met de beste Spaanse cd’s uit 2020