Het Pradomuseum in Madrid

Het Pradomuseum in Madrid bestaat in 2019 tweehonderd jaar. Ter gelegenheid van dat jubileum worden er het hele jaar feestelijkheden georganiseerd, waaronder een expositie met een Nederlands tintje.

De deuren van het museum – toen nog het Koninklijke Museum voor Schilderkunst en Sculpturen geheten en met niet meer dan 311 kunstwerken ter bezichtiging – openden voor het eerst op 19 november 1819 in het gebouw dat was ontworpen door de Madrileense architect Juan de Villanueva, een grote naam in de neoklassieke Spaanse kunstwereld. Afgelopen maandag, 199 jaar later, opende de expositie ‘Pradomuseum 1819-2019. Een plek ter herinnering’. Het Spaanse koningspaar was aanwezig om de tentoonstelling in het museum officieel te openen.

Lees ook: Top 10 beste hotels in Madrid

Expositie

De tentoonstelling is nog tot en met 10 maart volgend jaar te bezoeken en omvat 168 werken, waarvan er 134 tot de collectie van het Prado zelf behoren. Bezoekers krijgen een goed beeld van hoe het museum – dat in 2017 bijna drie miljoen bezoekers ontving – in de loop der tijd een eigen persoonlijkheid ontwikkelde. Naast klassieke werken, zijn er binnen de expositie ook werken van contemporaine kunstenaars als Renoir, Manet, Picasso en Pollock opgenomen.

Nederlands tintje

Tussen 25 juni en 29 september volgend jaar kunnen bezoekers van het Prado de expositie ‘Velázquez, Rembrandt, Vermeer. Miradas afines en España y Holanda’ bezoeken. Die tentoonstelling zal gewijd zijn aan de Nederlandse en Spaanse schilderkunst tussen de zestiende en zeventiende eeuw. Het Prado zal hiervoor samenwerken met het Rijksmuseum in Amsterdam.

Lees ook: Mi Madrid: museos, mercados & matadero

In het nieuwste nummer van Espanje!, dat nu in de winkel ligt, neemt journalist Twan van Lieshout ons samen met kunstkenner Carmen van Bruggen mee naar het Prado om een rondje te maken langs de topstukken en verborgen pareltjes. 

Bezoek het Pradomuseum

Het Pradomuseum staat bekend als een van de meest prestigieuze kunstmusea ter wereld. De collectie omvat circa 7.600 schilderijen, 1.000 beelden, 4.800 prenten en 8.200 tekeningen van zeer gerenommeerde internationale kunstenaars, naast een groot aantal andere kunstwerken en historische documenten. Vermijd de rij: bestel alvast je entreekaarten. Je hoeft nog geen tijdstip aan te geven, maar wel alvast een datum.