Van GoghVraag een Spanjaard wat hij van Nederland weet en het gaat snel over tulpen, voetbal én de Nederlandse schilders. Dat ze in Spanje groot liefhebber zijn van Van Gogh, wordt dit voorjaar meer dan duidelijk: de kunstenaar staat momenteel centraal in twee exposities en de film over zijn leven is een grote hit in de Spaanse bioscopen.

Van Gogh Alive, Malaga

In de haven van Malaga is tussen 9 maart en 9 juni de multimediale expositie Van Gogh Alive te bezoeken. Eerder deed de expo al Sevilla, Alicante en Madrid aan. Kunst en technologie wordt op indrukwekkende wijze gecombineerd. Van Gogh Alive is elke dag open (zo-do van 10.00 tot 21.00 uur en vr en za tot 22.00 uur). Kaartjes, €14 in het weekend en €12 doordeweeks, zijn verkrijgbaar via www.vangogh.es

Lees meer: Malaga, hippe museumstad

Meet Vincent van Gogh, Barcelona

Het van Gogh Museum in Amsterdam brengt Van Gogh naar de Catalaanse hoofdstad, waar binnen een ruimte van 1500 m2, verdeeld over zes kamers, zijn levensverhaal wordt verteld door een audiogids. Door het 3D-effect is het net alsof je naast de meester zelf staat. In de expo maak je onder andere kennis met zijn broer Theo en reis je af naar de Franse stad Arlés. De expo is nog tot en met 2 juni elke dag tussen 10.00 en 21.30 uur te zien (in het weekend tot 22.00 uur) en een ticket kost €13 euro (€15 in het weekend).

Lees meer: 10 x zien en doen in Barcelona

Film: A las puertas de la eternidad

Het is zeker niet de eerste film over Van Gogh, maar wat ons betreft wel één van de meest bijzondere. A las puertas de la eternidad, de speelfilm die momenteel in de Spaanse bios draait en goed wordt bezocht, werd namelijk gemaakt door een schilder, de New Yorkse Julian Schnabel. De film gaat over het leven van Van Gogh en veel van de belangrijkste levensgebeurtenissen komen voorbij, maar momenten als het afsnijden van zijn oor blijven buiten beeld.