Spaans op Netflix: Rainbow

Gooi de Wizard of Ozz in de blender met films van Pedro Almodóvar en je hebt Rainbow, de nieuwe film van de Spaanse acteur en regisseur Paco León. De Netflix-film zit verder vol verwijzingen naar rockmusicals als Pink Floyd: The Wall, magisch-realistische fantasieën, roadtripsaga’s en surrealistisch drama

Lees meer

Fiestas del Pilar in Zaragoza

Zaragoza viert in 2022 weer volop de stadsfeesten die in het teken staan de Virgen del Pilar. De Fiestas del Pilar worden altijd in oktober gehouden. In 2022 beginnen de feesten op 8 oktober en duren ze tot  en met zondag 16 oktober. 

12 oktober is de belangrijkste dag van het stadsfeest. Op deze dag is het feest van de heilige maagd Virgen del Pilar. Deze dag is een officiële feestdag. In heel Spanje is 12 oktober trouwens een vrije dag, wat betekent dat de locals vrij zijn en winkels, bedrijven en scholen sluiten.

Lees meer

Waar gaat ‘Bella Ciao’ uit La Casa de Papel over?

Neurie jij ook al weken, maanden misschien, het liedje ‘Bella Ciao’ uit de hitserie La Casa de Papel mee? Wij dus ook. Het lijkt een vrolijk deuntje, maar vergis je niet. Het Italiaanse lijflied van de serie verwierf bekendheid tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen het door de antifascistische beweging in Italië als verzetslied werd gebruikt. 

Lees meer

Flamenco Biënnale Intermezzo: STEFFA is terug!

“Manuel Liñán kwam, zag en overwon,” oordeelde Alfred van den Heuvel in een recensie voor ESPANJE na de wereldpremière in het Internationaal Theater Amsterdam van STEFFA. In oktober 2022 kruipt deze internationale flamencoster opnieuw in de huid van Steffa Wine, een Nederlandse flamencodanseres die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog furore in Nederland maakte

Lees meer

Pre-order najaarseditie ESPANJE! met korting

Pre-order de nieuwe editie van ESPANJE! nu met €4,50 korting. Als je voor 2 oktober bestelt krijg je het magazine twee weken later in de bus. Zonder €3,50 portkosten en
ook nog met €1 korting op de winkelprijs. Je betaalt dus niet €10,49 maar slechts €5,99. Je kunt ‘m hier meteen bestellen. Nog voordeliger is het om een abonnement te nemen. Met een introductiekorting van €3 op de abonnementsprijs betaal je €19,95 voor een jaarabonnement van vier edities. Dat is slechts €4,99 per editie, een totale korting van €8 op de winkelprijs. Bovendien krijg je dan ook een jaar lang de digitale editie ter waarde van €18 en kun je ESPANJE! overal lezen. Je kunt je abonnement hier afsluiten.

Lees meer

Amsterdam Spanish Film Festival 2022

In Amsterdam vindt van 5 tot en met 9 oktober 2022 een nieuwe editie van het Amsterdam Spanish Film Festival plaats. Je kunt vijf dagen achter elkaar genieten van Spaanse films op vier verschillende plekken in de stad: Pathé Tuschinski, Eye Filmmuseum, OBA bibliotheek en Lab111. Behalve de films zijn er na een paar films ook Spaanse hapjes en wijnen met live-muziek en ontmoetingen met verschillende Spaanse regisseurs en acteurs.

Lees meer

Europese Literatuurprijs voor Spaanse vertaling

De door Adri Boon vertaalde Nocilla-trilogie (Koppernik) van de Spaanse schrijver Agustín Fernández Mallo heeft de Europese Literatuurprijs 2022 gewonnen. De jury koos voor dit boek omdat ‘het zo’n bijzondere leeservaring is, een zeer gewaagd én geslaagd experiment.’ 

Lees meer

Gratis naar Spaanse musea

Hou je van kunst maar vind je een museumbezoek toch vaak aan de prijzige kant? In Spanje kun je op veel plekken gratis naar het museum. En in het Centro Museo de Arte Contemporáneo (ARTIUM) in Vitoria-gasteiz in Baskenlandkennen ze het ‘Tarifa tú decides’ (het ‘jij bepaalt’-tarief’). Dat geldt altijd voor scholieren en studenten (tot 14 jaar gratis) en 65-plussers, maar elke middag, woensdag en elk laatste weekend van de maand voor iederéén.

Lees meer

Spaanse bankrekening ja of nee?

Tweedewoningbezitters in Spanje hebben vaak ook een Spaanse bankrekening. Elektronisch bankieren maakt het steeds makkelijker om vanuit huis je Nederlandse en je Spaanse bankzaken te regelen. Toch bestaan er ook nog wel wat misverstanden en onduidelijkheden over buitenlandse bankrekeningen. ESPANJE-columnist Thomas Vermeulen legt uit.

Lees meer

Interview met nieuwe ambassadeur

19 september 2022 – Half augustus arriveerde Roel Nieuwenkamp, de opvolger van ambassadeur Jan Versteeg in Madrid. Wie is hij en wat zijn zijn plannen? Hoe kijkt hij aan tegen de relatie tussen Spanje en Nederland, wat wil hij doen voor de Nederlanders in Spanje en wat vindt hij eigenlijk van Spanje?

Lees meer

Wedstrijd Rueda winefluencer 2023

Ja, je leest het goed: wijn drinken én een lekker zakcentje verdienen. Het Spaanse wijngebied Rueda is op zoek naar dé wijnliefhebber die het wijngebied in 2021 wil vertegenwoordigen op social media. Als Rueda Winefluencer ontvang je een winefluencer pakket, kom je volop in de schijnwerpers én ontvang je een bedrag van €5000,-!

Lees meer

Hub. Hermans en Irene Vallejo in OBA

Op 22 september 2022 van 20:00 tot 21:00 interviewt de Groningse emeritus-hoogleraar Romaanse talen en Culturen Hub. Hermans in het OBA Theater in Amsterdam de Spaanse schrijfster Irene Vallejo. auteur van het wereldwijd succesvolle boek Papyrus. Vallejo is een groot boekenliefhebster, studeerde klassieke literatuur en spendeerde jaren aan een onderzoek naar de geschiedenis boeken en bibliotheken. Papyrus is een samenvatting van haar bevindingen. ‘Het lijken allemaal tekentjes, die letters, maar binnenin zitten stemmen. Elke
bladzijde is een eindeloze doos vol stemmen’, schrijft ze.

Lees meer

Spaanse schrijver Javier Marías overleden

De Spaanse schrijver en academicus Javier Marías is zondag 11 september 2022 op 70-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Madrid, waar hij werd opgenomen voor een longaandoening. Zijn uitgever Alfaguara had op 15 augustus al gemeld dat de auteur leed aan een longaandoening ‘waarvan hij aan het herstellen was’.

Lees meer

Waarom is Spanje zo leuk?

Waarom is Spanje eigenlijk zo leuk? Een vraag waar we wel honderd goede antwoorden op weten. Dit zijn voor ons de toen hoofdredenen.

1. Spanje heeft bijna 8000 kilometer kust met mooie stranden

Veel toeristen komen er speciaal voor naar Spanje: de (zonnige) costa’s. Spanje telt bijna 8000 kilometer kustlijn en honderden leuke badplaatsen voor een heerlijke vakantie. Wij zetten in dit artikel alle kusten in Spanje voor je op een rij. 

Lees meer

León: de perfecte tussenstop of dagtrip

Een grote onbekende, dat is de Noord-Spaanse stad León. Om hier iets aan te veranderen werd León in 2018  benoemd tot gastronomische hoofdstad van Spanje. ESPANJE! ging een dag naar de stad om te onderzoeken: is deze titel terecht, en is er tussen de tapas door ook nog iets te beleven in León?  Het antwoord is ja! Het is de perfecte tussenstop als je vanuit het noorden onderweg bent naar Portugal, Galicië  of Sevilla.

Lees meer