Het strand van de Costa Blanca

Voor Spanje breekt sinds begin mei een nieuwe fase van de lockdown aan en stukje bij beetje worden in het land versoepelingen doorgevoerd. Op dit moment geldt voor 70% van de Spaanse bevolking fase 2, de vier eilanden La Gomera, El Hierro, La Graciosa en Formentera zitten vanaf vandaag in fase 3, de laatste fase van de afbouw. In de rest van het land, geldt fase 1. Dit is onder meer het geval in Madrid en Barcelona 

Zoals we al eerder meldden zal in Spanje de afbouw van de lockdown plaatsvinden in fases. Vanaf 11 mei gold fase 1 voor ongeveer de helft van land. In gebieden waar fase 1 wel al is ingegaan mogen winkels open, maar met minder capaciteit dan voorheen. Ook mogen de mensen elkaar weer bezoeken, mits het aantal personen dat bijeenkomt maximaal tien is. Daarnaast terrassen mogen weer open tot 50%. Verder kunnen auto’s weer door de keuring, mogen kerken en gebedshuizen open en mogen personen uit hetzelfde huishouden bij elkaar in de auto zitten.

In de meeste gebieden geldt fase 2. In deze derde fase mogen restaurants en bars weer klanten binnenlaten, mits er afstand wordt gehouden. Het schooljaar wordt hervat, hoewel hier wel maatregelen worden genomen. De hervatting van professionele sportcompetities wordt toegestaan en bioscopen, theaters en auditoria mogen voor een derde open, evenals musea en conferentieruimtes. Bijeenkomsten van meer dan 50 personen zijn binnen nooit toegestaan, in de buitenlucht is het maximum aantal personen 400. In deze fasen mogen kerken en gebedshuizen weer voor 50% van hun capaciteit open.

Reizen tussen de verschillende Spaanse provincies is nog altijd niet toegestaan en de tijden om naar buiten te gaan blijven gelden.

Fase 1, 2 en 3 gebieden

Op onderstaande kaart kun je precies zien in welke delen van het land er sprake is van fase 1 en welke delen inmiddels over zijn gegaan op fase 2.

fases Spanje lockdown

Verlenging noodtoestand

Intussen is de noodtoestand in het land verlengd tot en met 7 juni. Premier Sánchez wil de noodtoestand deze week nogmaals met twee weken verlengen, maar hiervoor heeft hij wel de steun nodig van andere partijen.

Buitengrenzen

Met betrekking tot de buitengrenzen van Spanje, heeft premier Sánchez aangekondigd dat buitenlandse toeristen vanaf 1 juli weer naar Spanje kunnen reizen.

Lees ook: Op vakantie naar Spanje na corona