Het strand van de Costa Blanca

Dit bericht werd geplaatst in juni 2020 – De eindfase van de afbouw van de lockdown in Spanje is in zicht. Vanaf maandag 15 juni zit vrijwel het hele land in fase 3, de laatste fase van de afbouw. Sommige gebieden gaan zelfs al over op het ‘nieuwe normaal’, zoals Galicië. Madrid, Barcelona en sommige delen van Castillië en Leon blijven in fase 2. 

Zoals we al eerder meldden zal in Spanje de afbouw van de lockdown plaatsvinden in fases. In de meeste gebieden geldt fase 3. Het grootste verschil met fase 2 is dat reizen tussen de verschillende provincies weer wordt toegestaan. Ook mogen alle winkels weer 50% van het maximaal aantal klanten binnenlaten.

In fase 2, die op 8 juni inging in Barcelona en Madrid,  mogen restaurants en bars weer klanten binnenlaten, mits er afstand wordt gehouden. Het schooljaar wordt hervat, hoewel hier wel maatregelen worden genomen. De hervatting van professionele sportcompetities wordt toegestaan en bioscopen, theaters en auditoria mogen voor een derde open, evenals musea en conferentieruimtes. Bijeenkomsten van meer dan 50 personen zijn binnen nooit toegestaan, in de buitenlucht is het maximum aantal personen 400. In deze fasen mogen kerken en gebedshuizen weer voor 50% van hun capaciteit open.

Reizen tussen de verschillende Spaanse provincies is nog altijd niet toegestaan in fase 2 en de tijden om naar buiten te gaan blijven gelden.

Fase 2 en 3 gebieden

Op onderstaande kaart kun je precies zien in welke delen van het land er sprake is van fase 2 en welke delen inmiddels over zijn gegaan op fase 3.

Verlenging noodtoestand

Intussen is de noodtoestand in het land verlengd tot en met 21 juni. Op 9 juni kwam de Spaanse regering met een serie maatregelen die ook na het einde van de noodtoestand van kracht zullen blijven in het land, zoals het dragen van mondkapjes. Dat geldt overigens alleen in gesloten publieke ruimtes. In restaurants en bars hoef je geen mondkapje op.

Buitengrenzen

Met betrekking tot de buitengrenzen van Spanje, heeft premier Sánchez aangekondigd dat de grenzen voor andere Schengenlanden op 21 juni opengaan. Portugal is een uitzondering: de Spaanse-Portugese grens opent op 1 juli. Ook grenzen met andere landen gaan op 1 juli weer open.

Lees ook: Op vakantie naar Spanje na corona