Almería kathedraalDe provincie Almería wordt ook wel de ‘groentetuin van Europa’ genoemd. Veel spinazie, sla, komkommers en tomaten die verkrijgbaar zijn in Nederlandse supermarkten, komt hier vandaan. Niet gek dus, dat je in Almería-stad volop kunt genieten van de lekkerste groenten. Maar ook voor vers fruit, vis, vlees en goede olijfolie is Almería hemel op aarde. In 2019 is de Andalusische stad culinaire hoofdstad van Spanje.

Tapas eten is in Almería tot een ware kunst verheven. Bij de meeste bars is een klein hapje bij de prijs van je drankje inbegrepen. Wie het helemaal goed wil aanpakken, begint op de prachtige Mercado Central en gaat dan de oude binnenstad in. Absolute aanraders zijn Casa Tébar, Casa Pascual, Juan Atravesaso, Casa Puga en Casa Joaquín. Richting het strand zijn La Moraga, Aku Aku, El Chambao en Los Tarahis ook fijne plekken.

Ook voor de innovatievere keuken is plaats in zowel de stad als de provincie Almería. Restaurant La Costa in El Ejido behaalde in 2006 de eerste Michelinster ooit in Almería. In Roquetas de Mar zit restaurant Alejandro, dat eveneens een Michelinster heeft.

Lees meer: overnachten met kinderen in Andalusië

We kunnen het ons bíjna niet voorstellen, maar mocht je nou uitgegeten zijn in Almería, dan is er in de stad  ook genoeg te zien en te doen. Een must visit is de Catedral-Fortaleza. Deze kathedraal is gebouwd op de resten van de oude moskee, die in het jaar 1522 zwaar verwoest raakte door een aardbeving. Eén van de leukste wijken van de stad is La Almedina, eveneens de oudste barrio. De invloeden van de Moren zijn hier nog goed terug te zien. Het hart van de stad is Puerta de Purchena, met het imposante plein en indrukwekkende negentiende eeuwse architectuur.

Lees meer: 10 x Moorse architectuur in Spanje

Vanuit Nederland zijn er geen directe vluchten op Almería, maar de stad is goed te bereiken vanaf Málaga (ruim 200 km) en Granada (zo’n 170 kilometer). De afstand Murcia-Almería is ook ruim 200 kilometer.