cava | ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje https://www.espanje.nl Thu, 27 Dec 2018 18:18:31 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.8.9 https://www.espanje.nl/wp-content/uploads/2017/05/cropped-favicon-96x96-1-32x32.png cava | ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje https://www.espanje.nl 32 32 Heerlijke Spaanse feestwijnen https://www.espanje.nl/heerlijke-spaanse-feestwijnen/ Wed, 08 Nov 2017 17:06:15 +0000 http://www.espanje.nl/?p=4151 Ook altijd zo’n moeite om lekkere wijnen te kiezen? Tijdens de 8e ESPANJE! wijnproeverij kun je samen met je vrienden tientallen wijnen proeven. Wordt het een mooie witte PX, die zo lekker is bij kreeft of krab, of kies je voor een volle, rijke priorat, die heerlijk is bij wild? Vier wijnkenners vertellen wat hun favoriete wijnen zijn. Kom je ze proeven op 26 november?

The post Heerlijke Spaanse feestwijnen appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
UPDATE: de hieronder genoemde wijnproeverij heeft al plaatsgevonden. We houden je op de website op de hoogte van aanstaande activiteiten.

Ook altijd zo’n moeite om lekkere wijnen te kiezen? Tijdens de 8e ESPANJE! wijnproeverij kun je samen met je vrienden tientallen wijnen proeven en vast inslaan voor de feestdagen. Wordt het een mooie witte PX, die zo lekker is bij kreeft of krab, of kies je voor een volle, rijke priorat, die heerlijk is bij wild? En dan die heerlijke cava’s! Kaarten à €10 zijn hier verkrijgbaar. Zeven wijnkenners kunnen je op zondag 26 november alles vertellen over de wijnen die ze schenken en verkopen. En Due Grappi neemt voor de bierliefhebbers ook lekkere Spaanse cervezas mee. Kom je proeven? We lichten er vast een paar wijnen voor je uit.

Bernd Weeke van www.lekkersapje.nl neemt onder andere een delicate droge PX mee. ‘PX kennen we van die donkerbruine zoete dessertwijn. Dat is trouwens eigenlijk geen wijn maar mistella: sap van ingedroogde druiven aangevuld met wijnalcohol. Maar er is ook PX-wijn, gemaakt van witte pedro ximénez-druiven. Die is zeldzaam en heel bijzonder. PX heeft een dunne schil dus bij de oogst moet je voorzichtig plukken en het mag beslist niet regenen. Hij geeft een delicate droge witte wijn. Een favoriet van menig topsommelier en heerlijk bij kreeft, krab, zeebaars, tarbot en oesters.’ Ook www.grapedistrict.nl uit Haarlem en Heemstede selecteerde enkele bijzondere Spaanse wijnen. ‘Er zijn veel boeren die beweren volgens traditionele methoden wijn te maken, maar er zijn er maar weinig die dat ook echt doen’, vertelt Jasper Schreurs van Grapedistrict. ‘Bij Celler del Roure in de D.O. Valencia waan je je in een strip van Asterix en Obelix: in een opgegraven kelder uit de Romeinse tijd worden eeuwenoude druivenrassen zoals malvasia en pedro ximénez in enorme amfora’s verwerkt tot ware toverdrank. Superfris, ongefilterd en puur. Enorm lekker bij everzwijn, maar nog beter bij gegrilde vis.’

Supercava’s

En natuurlijk is deze proeverij dé gelegenheid om cava’s in te slaan voor de feestdagen. Zoals de Azimut bio cava brut nature die www.wijnvdnatuur.nl meeneemt. ‘Fris, puur, vers, stoer, droog en weinig sulfiet’, aldus Joren Jacobs, groot kenner en importeur van vooral biologische Spaanse wijnen. Azimut was liefst vijfmaal de beste mousserende wijn in de Omfietswijngids van Nicolaas Klei. ‘Supercava, menig duurdere champagne is niet beter”, luidde het oordeel.

Dirk Verhoog van www.martinezverhoog.com is een groot fan van wijnen uit de regio Valencia. Bijvoorbeeld de Angosto Almendros Tinto 2011. ‘De druiven, alicante bouché, marselan en syrah,  zijn met de hand geplukt, vervoerd in kleine mandjes van maximaal 12 kilo en vervolgens voorzichtig geperst. Buitengewoon arbeidsintensief voor een wijn van deze prijsklasse (€10).  Mooi rood fruit, viooltjes en zelfs truffel. Heerlijk bij stoofvleesgerechten of gerijpte kaas.’

Bestel nu je kaartjes!

Wil je deze en nog tientallen andere heerlijke Spaanse wijnen proeven? Kom dan op 26 november naar de 8e ESPANJE! wijnproeverij in Orangerie Elswout bij Haarlem. De Orangerie is goed bereikbaar per trein en ov-fiets via Overveen of Heemstede. Ook is er ruime parkeergelegenheid. De deuren gaan om 13 uur open en de proeverij duurt tot 18 uur. Je kunt er wijnen proeven van Martinez & Verhoog, Krimpenfort Wijnen, Wijn vd Natuur, Grapedistrict Haarlem en Heemstede, Lekker Sapje, Topwines4U en Due Grappi. De proeverij is gratis voor abonnees van ESPANJE! Mail naar proefespanje@gmail.com om je kaartje te reserveren. Vergeet niet om daarbij het adres te vermelden waarop je ESPANJE! ontvangt. Wil je meer kaartjes voor je vrienden? Dan krijg je een abonneekorting en betaal je niet €10 maar €6 per kaartje. Bestel je kaartjes meteen hier. Tot zondag 26 november!

 

 

The post Heerlijke Spaanse feestwijnen appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>
Champagnería in Amsterdam! https://www.espanje.nl/champagneria-amsterdam/ Thu, 29 Jun 2017 15:35:38 +0000 http://www.espanje.nl/?p=2678 Barcelona is waar je moet zijn voor goede cava. Wie de stad een beetje kent, weet dat er verschillende champagnerías zijn waar je voor een prikkie heerlijke bubbels drinkt. Een groep Nederlandse vrienden liet zich in de Catalaanse hoofdstad inspireren en opent een heuse champagnería in Amsterdam. De cava van Can Paixano (in de volksmond […]

The post Champagnería in Amsterdam! appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>

Barcelona is waar je moet zijn voor goede cava. Wie de stad een beetje kent, weet dat er verschillende champagnerías zijn waar je voor een prikkie heerlijke bubbels drinkt. Een groep Nederlandse vrienden liet zich in de Catalaanse hoofdstad inspireren en opent een heuse champagnería in Amsterdam.

De cava van Can Paixano (in de volksmond La Xampagnería genoemd) wordt dé ster van de nieuwe tent aan de De Clercqstraat 56. Wees gewaarschuwd: het drankje drinkt weg als limonade! Verder komen er naast cava ook champagne, cocktails en Spaanse platitos op de kaart te staan. De bar, die de naam Five Brothers Fat krijgt, opent in juli: perfect voor wie deze zomer in Nederland blijft en toch een beetje dat Spanje-gevoel wil krijgen.

En mocht je de komende tijd toevallig in Barcelona zijn en Can Paixano nog niet kennen, breng dan zeker even een bezoekje (of twee). Adres: Carrer de la Reina Cristina 7, in de wijk La Barceloneta.

The post Champagnería in Amsterdam! appeared first on ESPANJE! | Reis- en cultuurmagazine over Spanje.

]]>