Arc de Triomf in Barcelona

Terwijl vele Nederlanders zich ondanks de coronacrisis hadden verheugd op een vakantie in Catalonië, werden gisteren nieuwe Covid19-maatregelen aangekondigd voor Barcelona en omringende gemeenten, vanwege nieuwe, lokale uitbraken van het virus. Veel vakantiegangers annuleerden naar aanleiding van het nieuws hun reis. Redactrice Annebeth Vis woont midden in het centrum van Barcelona en doet verslag.

‘Het nieuws kwam een koude douche. We zagen de afgelopen dagen dat er weer iets meer toeristen naar de stad kwamen, maar de aangekondigde maatregelen zorgen voor onrust en paniek.’ In Barcelona (de hele stad) is geen sprake van uitbraken, maar in buurgemeente Hospitalet zijn verschillende kleinere uitbraken (met tientallen besmettingen) gelokaliseerd en de gemeenten hebben gezamenlijk besloten om maatregelen te treffen voor het hele grootstedelijke gebied. De uitbraken betreffen uitbraken binnen familiekring en vriendengroepen, die het gevolg zijn van bijeenkomsten bijvoorbeeld bij verjaardagen.

‘Van een lockdown zoals we die hier in Spanje eerder hebben gehad is absoluut geen sprake. De stad is niet afgesloten en de maatregelen zijn slechts aanbevelingen. Op dit moment merk je er nog nauwelijks iets van, zo was zaterdag alles nog gewoon geopend.’

Een overzicht van de maatregelen:

  • Mensen wordt gevraagd zo veel mogelijk binnen te blijven.
  • Bij cafés en restaurants mag nog maar 50% van de maximale capaciteit worden benut.
  • Culturele instellingen waar voorstellingen worden gegeven, zoals theaters, gaan dicht, hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld sportscholen, pretparken, overdekte speeltuinen en discotheken.
  • Bibliotheken blijven open.
  • De stranden blijven vooralsnog gewoon geopend.
  • Mensen wordt gevraagd niet in groepen van meer dan 10 personen samen te komen.
  • Alle supermarkten, apotheken en andere winkels voor eerste levensbehoeften zijn geopend.
  • Andere kleine winkels blijven open op afspraak.

Bubbel

‘Zoals gezegd wordt er een beroep gedaan op de lokale bevolking, maar zijn de maatregelen niet bindend. In de buitenlandse pers werd het nieuws groots opgepikt en gesproken over een lockdown, maar ik zou het nieuws eerder opvatten als waarschuwing. De overheid wil dat de mensen weer tijdelijk teruggaan in hun bubbel, met een kleine groep sociale contacten, om zo te vermijden dat de uitbraken eventueel overspringen naar andere verstedelijkte gebieden. Het is afwachten of de locals de aanbevelingen zullen opvolgen.’

Mensen die op dit moment in de stad verblijven of in de omgeving op vakantie zijn, hoeven zich geen zorgen te maken. Op de paar gelokaliseerde uitbraken na, is er geen groter besmettingsgevaar dan elders. Wie goed zijn handen wast, het mondkapje gebruikt en zijn of haar gezond verstand gebruikt, kan nog prima van de stad genieten.

Toeristen aan de costa’s

Mensen die aan de Costa Brava, Costa de Maresme of Costa Dorada verblijven hoeven zich ook geen zorgen te maken. De grenzen zijn gewoon geopend en de maatregelen gelden niet voor deze gebieden, die populair zijn onder vakantiegangers. In deze gebieden zijn geen uitbraken geregistreerd.

Het Nederlandse reisadvies voor Barcelona is moment nog gewoon geel, wat betekent dat reizen niet wordt afgeraden. België geeft wel code oranje, wat betekent dat de Belgische overheid reizen wel afraadt. Wel is het raadzaam om de situatie goed in de gaten te houden, want het kan zijn dat bepaalde bezienswaardigheden hun deuren sluiten en het kan zijn dat Nederland alsnog code oranje afgeeft. Overigens is momenteel in heel Europa aan te raden wat de situatie ter plekke is.