Neurie jij ook al weken, maanden misschien, het liedje ‘Bella Ciao’ uit de hitserie La Casa de Papel mee? Wij dus ook. Het lijkt een vrolijk deuntje, maar vergis je niet. Het Italiaanse lijflied van de serie verwierf grote bekendheid tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen het door de antifascistische beweging in Italië als verzetslied werd gebruikt. 

Toen Italië zich na de val van Mussolini aansloot bij de geallieerden werd ‘Bella Ciao’ gebruikt om de vrijheid te vieren. Na de oorlog groeide het lied uit tot een algemeen lied van vrijheid en verzet. Inmiddels zijn er varianten op het nummer in zestig talen, al blijft de Italiaanse variant veruit het populairst – zeker sinds La Casa de Papel: de populairste niet-Engelstalige serie ooit op Netflix. Hieronder het liedje met songtekst in Spaans en Italiaans. Begrijp je een beetje  wat er gezongen wordt?

In Spanje verscheen het lied in 1969 voor het eerst op een album van Adolfo Celdran, dat onder dictator Franco werd verboden.

Overigens was de Tweede Wereldoorlog niet de eerste keer dat het lied ten gehoren werd gebracht. Eind negentiende eeuw uitten Italiaanse boeren hun onvrede over de werkomstandigheden op het platteland in Noord-Italië door Bella Ciao in te zetten. Mogelijk gaat de geschiedenis van het lied nóg verder terug, maar daarvan is niets gedocumenteerd.

 

Meer lezen?

De 9 leukste Spaanstalige films en series op Netflix

Van Las Chicas del Cable tot Narcos. Met deze fijne films en series kom je de winter (of druilerige zomervakantie) wel door!