Cover Berichten uit de valleiBerichten uit de vallei van Stefan Brijs is een van de genomineerden voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandstalige natuurboek. Deze week werden de nominaties bekend gemaakt. 

Een hommel die aan bodybuilding doet. De terreur van de avocado. Het seksleven van de reuzenhooiwagen. In Berichten uit de vallei, het vervolg op zijn alom geprezen Andalusisch logboek, concentreert Stefan Brijs zich vier seizoenen lang op de natuur in het zuiden van Spanje, waar hij sinds 2014 woont.

Vanuit zijn schrijfhut op een heuvelflank observeert Brijs het leven in de vallei en beschrijft hij met oog voor elk detail in vaak lyrisch, soms kritische stukken de pracht maar ook de teloorgang van wat hij door zijn raam ziet. Tussendoor maakt hij uitstappen naar bekende en onbekende natuurgebieden in Andalusië en Extremadura en ontdekt er onder meer de bron van de Guadalhorce, rotsen als gestolde wolken in El Torcal, zeldzame knobbelmeerkoeten in Motril en duizenden flamingo’s in Fuente de Piedra.

Bestel het boek Berichten uit de vallei nu via Bol.com

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels). Op 18 oktober wordt in het radioprogramma Vroege vogels bekend gemaakt wie van de vijf genomineerden de prijs wint.

banner abonnement espanje

Advertentie