In het magazine ESPANJE! tippen wij iedere drie maanden de beste nieuw verschenen boeken en cd’s met een Spaans tintje. Hierbij de tips uit het laatste nummer (nummer 3 2019). En, heel handig: via de links onder de boeken en cd’s kun je ze meteen bestellen!

Libros

Heb jij alle Spaanse series op Netflix al afgekeken? Maak je geen zorgen! Ook voor boeken hebben wij de nieuwste, leukste en indrukwekkendste bestsellers op een rijtje gezet. Met in totaal 1.024 pagina’s aan leesplezier, een warme deken en een kop thee of chocolademelk kom jij zo zeker de winter door. Veel leesplezier!

Lees meer: De leukste Spaanse series op Netflix

book-cover-la-vueltaViva La Vuelta

De Vuelta de España wordt terecht steeds populairder bij het grote publiek. En in 2020 start deze Ronde van Spanje in Utrecht met Den Bosch en Breda als etappeplaatsen. Reden temeer voor sportjournalist Edwin Winkels om in de geschiedenis van deze wielerklassieker te duiken. Zo vertelt hij het verhaal van Julián Berrendero, die door dictator Franco werd opgesloten om, direct na zijn vrijlating, tweemaal de Vuelta te winnen. En over Jan Janssen, die de ronde won op de dag dat Baskische separatisten de route hadden gesaboteerd. In het verleden was de Vuelta een zware ronde vanwege de belabberde staat van de wegen. Inmiddels is er veel veranderd en is Spanje een geliefd fietsland geworden. Schrijver en journalist Edwin Winkels woont sinds 1988 in Spanje. Hij is correspondent voor het AD en de NOS en schuift al tien jaar aan bij De Avondetappe om over het Spaanse wielrennen te praten. Als er iemand deze verhalen kan vertellen, is hij het!

La Vuelta – Heroïsche verhalen uit de Ronde van Spanje, Edwin Winkels, Uitgeverij Brandt, 256 pagina’s, €24,99

 

boek-cover-de-catalaanse-keukenHeerlijke Recepten uit Catalonië

Catalanen zien zichzelf als een eigen volk met een eigen taal, cultuur en vooral keuken. Crema catalana en calçots zijn de Catalaanse gerechten bij uitstek natuurlijk. Maar er zijn veel meer heerlijke recepten die uit dit deel van Spanje komen. In De Catalaanse Keuken staan de mooiste gerechten uit de bergen, steden en zee. Eenvoudige, traditionele en seizoensgebonden gerechten maken dat de keuken van Catalonië altijd gevarieerd blijft. Er zijn niet zonder redenen zo veel Michelin-sterrenrestaurants in Catalonië gevestigd. Eindeloos kookplezier voor de echte liefhebber van de Catalaanse keuken. Naast traditionele gerechten, zoals Herdersstoofpot met lamsvlees, zullen ook kleine hapjes en snacks te voren komen. Het boek sluit af met typisch Catalaanse sausjes en bouillons. Voor ieder wat wils. Emma Warren vond 85 authentieke gerechten, die ze in het boek De Catalaanse keuken graag met je deelt.

De Catalaanse keuken – de mooiste gerechten uit de bergen, steden en de zee, Emma Warren, Karakter Uitgevers, 256 pagina’s, €27,99

 

bood-cover-de-stilte-van-de-witte-stadDé bestseller van het jaar

Het is dé bestsellerserie van Spanje op dit moment. De thrillertrilogie over inspecteur Unai López de Ayala die in de Baskische stad Vitoria een aantal ingewikkelde moordzaken probeert op te lossen. Deel 1, De stilte van de witte stad, verschijnt op 9 juli in het Nederlands en gaat slechts €15 kosten. Naar de boekhandel dus als je op vakantie naar Spanje gaat. Maar ook als je thuisblijft, want schrijfster Eva García Sáenz de Urturi neemt je mee naar de pinchosbarretjes van Vitoria waar de inspecteur zijn koffie drinkt of zijn lunch nuttigt. Steevast een paar heerlijke pinchos. Het verhaal voert je door de geschiedenis van de stad en de regio. De moordenaar gebruikt oude Baskische kennis en rites om steeds weer zijn slag te slaan. Maar wie is het, en wat is zijn motief? De uitkomst is bizarder dan alle mogelijke scenario’s. Een boek dat je in één ruk uitleest. Het zou ons niet verbazen als het ook hier een bestseller wordt!  In het nummer van ESPANJE! dat nu in de winkel ligt (en dat je online kunt bestellen) lees je een interview met de schrijfster.

De stilte van de witte stad, Eva Garcia Sáenz, de Urturi, A.W. Bruna Uitgevers, 512 pagina’s, €15. Deel 2 en 3 verschijnen in november 2019 en maart 2020.

 

Música

Kun jij maar geen genoeg krijgen van Spaanse klanken? Dan hebben wij goed nieuws. Wij hebben weer de allerbeste Spaanse zangers en zangeressen voor jullie verzameld. Veel luisterplezier!

Lees meer: Het ABC van de Flamenco

Flamenco met blaffende honden

cd-voorkant- rocio-marquezRocío Márquez (1985), een van de grote nieuwe sterren van de flamenco, wordt in Spanje omschreven als ‘de stem van de nieuwe generatie van cante jondo’. Ze groeide op met fandango en andere flamencostijlen maar gaat ook graag fusies aan met andere genres. Na experimenten richting jazz en barok keert Márquez op haar vijfde cd terug naar de traditionele flamenco. Haar heldere lichte stem is vol nuances die haar sensitiviteit verklanken in serranas, abandolaos, fandangos, malagueñas, rondeñas, peteneras, bulerías, marianas, romances en rumbas. Bijgestaan door gitarist Canito en percussionist Agustín Diassera pakt Márquez geweldig uit in veertien nieuwe nummers, waarin ze de sterren van de Andalusische hemel zingt. Bijzonder is haar duet met Kiko Veneno in het nummer Andaluces de Jaén van Miguel Hernández. Prijsnummer is het in de buitenlucht opgenomen Empezaron Los Cuarenta, waarin Márquez a capella zingt, met op de achtergrond het geluid van blaffende honden.

Rocío Márquez – Visto en El Jueves, www.rociomarquez.net

Vrolijke Catalanen

band-biflatsBiflats is een Catalaanse feestband die zich laat inspireren door de cobla’s, van origine straatorkesten die de eeuwenoude sardana begeleiden, dé dans van Catalonië en het gebied rond de Zuid-Franse stad Perpignan. Gewapend met tenoras (een soort herdersfluit), flabiol (kleine flageoletfluit), trompetten, trombone, tuba, contrabas en diverse percussie-instrumenten speelt deze uitbundige 14-mansformatie op hun tweede cd eigen composities die een onmiskenbaar Catalaanse klankkleur hebben, maar ook blaasmuziek uit de Balkan. De nummers hebben een hoog theatraal gehalte en zouden zeker niet misstaan in een film van de Servische filmregisseur en muzikant Emir Kusturica. Soms slaat de feestelijkheid over in meligheid, zoals in het titelnummer Hummusman!, dat handelt over een antiheld die veel hummus eet en last heeft van winderigheid. Maar verder is het volop genieten van deze vrolijke Catalanen die houden van feesten en dansen. Overal waar deze fanfare aantreedt, gaan de voetjes van de vloer.

Biflats – Hummusman!, www.biflats.cat

Heerlijke flamencopop

cd-cover-adrian-benitezDe jonge flamencozanger Adrián Benítez (1984) groeide op met flamenco en stond al op achtjarige leeftijd op het podium. Hij brak in september 2010 door in de tv-show Yo soy del sur op het Spaanse Canal Sur. Na afloop van deze talentenshow, die hij won, tekende hij een platencontract. Op zijn inmiddels tweede cd, Un Paso Por El Tiempo, presenteert Benítez een goed in het gehoor liggende mix van flamenco en pop. Flamencopuristen zullen opmerken dat Adrián Benítez geen flamenco zingt, hooguit fraai georkestreerde flamencopop. Klopt, maar dat maakt zijn songs er niet minder om. Benítez is gezegend met een prachtige stem en slaagt erin om met zijn toegankelijke, radiovriendelijke songs een groot publiek te bereiken. Dit is zo’n cd die je na een drukke dag opzet om weer even tot rust te komen. Met negen nummers is het album overigens wel aan de korte kant.

Adrián Benítez – Un Paso Por El Tiempo, twitter.com/adrianbenitez13

 

Hartstocht als leidraad

cd-cover-las-migasDe vier zangeressen van Las Migas zijn afkomstig uit alle delen van Spanje: Barcelona, Sevilla, Córdoba en Lérida. Hun gemeenschappelijke passie is flamenco, die weerklinkt in het ritme van de gitaren, de fladderende violen en de bevlogen vocalen. Met aanstekelijk enthousiasme mengt Las Migas flamenco met mediterrane en Latijns-Amerikaanse invloeden, klassieke muziek en jazz. De dames zingen bijzonder fraai, zichzelf begeleidend op gitaar en viool. Vanuit hun standplaats Barcelona toert dit kwartet al vijftien jaar over de wereld, waarbij ook ons land tijdens de Flamenco Biënnale van 2013 werd aangedaan. Hun vierde cd, toepasselijk Cuatro geheten, bevat hun meest succesvolle nummers van de afgelopen jaren, aangevuld met een paar nieuwe composities. Wat deze cd mede tot zo’n succes maakt is het enthousiasme van de dames en hun constante streven naar vernieuwing. Heerlijk, deze vier muzikanten, die wars van gekunsteldheid zijn en zich laten leiden door hun hartstocht.

Las Migas – Cuatro, www.lasmigas.com

 

Delicaat & poëtisch

cd-cover-hermanas-caronniDe Argentijnse tweelingzusters Laura en Gianna Caronni, respectievelijk een celliste en een klarinettiste en beiden zangeressen, stammen uit een muzikale familie waarin iedereen zingt en instrumenten bespeelt. Niet zo verwonderlijk dus dat Las Hermanas Caronni, die sinds 1998 in Frankrijk wonen, een breed scala aan muzikale invloeden absorbeerden. Hun delicate, intieme liedjes laten zich niet eenvoudig omschrijven. Naast eigen bewerkingen van traditionele volksliederen uit het noorden van Argentinië en klassieke muziek klinken ook folk, chanson en soms pop en jazz. Voor hun nieuwe, inmiddels vierde cd Santa Plástica nodigden ze jazztrompettist Erik Truffaz en Piers Faccini uit, die indruk maakt met zijn betoverende stem. Las Hermanas Caronni verrassen ook met fragmenten van Ravel, Mozart, Bach, Debussy en Piazzolla’s Libertango. Hun teksten zijn poëtisch van aard en handelen over uiteenlopende onderwerpen zoals het milieu, verloren liefdes en hun overleden moeder. Deze prachtig zingende zussen weten met hun emotionele, vaak persoonlijke songs diep te ontroeren.

Las Hermanas Caronni – Santa Plástica, www.lashermanascaronni.com

Winnaars

De winnaars van de boekenacties uit het vorige nummer zijn: M. Beudeker, M. Riedijk, M. Bunink, A. Dekker, D. Mol, S. Nieuwendijk, E. Rasalle, M. Chen, R. Brandhoff, J. den Otten, E. Sorano, A. Goossens, T. Schermer, H. Peters en P. van Daelem. In het herfstnummer (nu in de winkel) vind je natuurlijk weer nieuwe boeken, nieuwe cd’s  en nieuwe winacties!  Een los nummer online bestellen kan ook. 
 
banner abonnement espanje