De provincie Murcia staat niet alleen bekend om zijn rijst maar ook om zijn huertas, moestuinen. Hier groeien al sinds mensenheugenis ook rode bieten, remolacha in het Spaans. Niet verwonderlijk dus dat die twee elkaar regelmatig treffen in heerlijke mediterrane gerechten. Gezond, kleurrijk en erg lekker. Met deze drie recepten samen zet je een vrolijke vegetarische maaltijd op tafel. ¡Qué rico! Alle gerechten zijn voor 4 personen.
De rode biet (Beta vulgaris) vindt zijn oorsprong in de wilde zeebiet (Beta maritima), die al 4.000 jaar geleden groeide aan de mediterrane kusten. Oorspronkelijk gebruikten mediterrane volkeren vooral de bladeren als voeding, terwijl de wortel voornamelijk als geneesmiddel werd ingezet, bijvoorbeeld tegen kiespijn en hoofdpijn. Rode bieten zijn niet alleen veelzijdig in de keuken, maar ook zeer voedzaam:
- Rijk aan antioxidanten: Bevatten betalaïnen, die ontstekingsremmend werken.
- Goed voor de bloeddruk: Het hoge nitraatgehalte helpt bij het verlagen van de bloeddruk.
- Bron van vitamines en mineralen: Bevat veel foliumzuur, ijzer, kalium en vitamine C.
- Ondersteunt de spijsvertering: Dankzij het hoge vezelgehalte bevorderen ze een gezonde darmflora.
Maar bovenal zijn ze natuurlijk erg lekker en leuk om te zien in deze heerlijke mediterrane gerechten.
Ensalada de arroz y remolacha | Salade van rijst en rode biet
Dit recept is supermakkelijk te maken en erg feestelijk. Een leuk alternatief voor de ouderwetse Hollandse rodebietenstamppot.
Ingrediënten 200 g rijst (lange korrel) | 4 voorgekookte rode bieten | 2 lente-uitjes fijngesneden | handje grote rozijnen |handje walnoten gebroken | honing-mosterddressing naar smaak
Bereiding Kook de rijst volgens het kookvoorschrift. Rasp de bietjes en roer die door de afgegoten rijst. Schep de lente-uitjes erdoor samen met de rozijnen en de walnoten. Verdeel de dressing erover en schep goed om. Je kunt de salade lauwwarm of koud serveren.
Arroz rojo de Calasparra con setas | Rode arroz de Calasparra met paddenstoelen
Deze vegetarische rijstschotel is extra feestelijk als je de rijst in een mooie vorm stort. Heb je die niet, dan kun je ook de bovenkant een springvorm gebruiken.
Ingrediënten Twee teentjes knoflook fijngehakt |4 lente-uitjes fijngesneden | 1 bakje paddenstoelen of champignons in plakjes | 200 g arroz de Calasparra of risottorijst | 1 glas rodebietensap | groentebouillon | 2 takjes rozemarijn |bakje crème fraîche | zout en peper
Fruit de knoflook en lente-uitjes. Voeg na 2 minuten de paddenstoelen toe en bak tot ze lichtbruin beginnen te worden. Houd een paar schijfjes paddenstoel apart. Doe de rijst erbij plus het glas bietensap en een takje rozemarijn. Giet er regelmatig wat groentebouillon bij om ervoor te zorgen dat de rijst vochtig blijft. Kook de rijst zo lang als aangegeven op de verpakking. Proef of de rijst goed op smaak is en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Pak een ronde kookvorm, stort de rijst daarin en garneer met een toef crème fraîche, de schijfjes champignon en een stukje rozemarijn.
Coca de arroz y remolacha | Bieten-rijstcoca
Dit recept is een heerlijk glutenvrij alternatief voor een gewone coca of pizza. Wij maakten hem met broccoli en champignons, maar je kunt natuurlijk je eigen favoriete groentetopping kiezen. Voeg altijd wel volop sla en granaatappelpitjes toe. Dat zorgt voor een heerlijke bite.
Ingrediënten Bodem: 500 g rijstebloem | 150 g haverbloem | 1 el baking soda | snuf zout | 1 kopje rodebietensap | water | 1 el olijfolie | water | kruiden Topping 1 stronk broccoli in roosjes, 5 min. gekookt | 2 sjalotjes | 2 teentjes knoflook | half bakje champignons | handvol gemengde sla | handvol alfalfa | 2 el granaatappelpitjes
Verwarm de oven voor op 225 graden. Meng de rijstbloem en haverbloem met de baking soda en het zout. Voeg langzaam het kopje bietensap en vervolgens water toe zodat er een stevige en gladde deegbol ontstaat. Meng tot slot de olijfolie en eventueel wat kruiden door. Laat het deeg een halfuur rusten op een warme plek en rol het daarna uit op een stuk bakpapier. Beleg met de broccoliroosjes en het licht aangefruite mengsel van sjalot, knoflook en champignons. Zet 20-25 minuten in de oven. Kijk wel af en toe of het niet te hard gaat. Beleg de coca met gemengde sla (bijvoorbeeld bietenblad en rucola), alfalfa en granaatappelpitjes.
KLIK HIER VOOR DE NIEUWSBRIEF VAN ESPANJE!