close-up van biznagas

Wie ’s avonds door het oude centrum van Málaga loopt, komt ze tegen. Traditioneel geklede mannen die kleine, geurige, zacht gekleurde boeketjes verkopen. Deze biznagueros bieden dagverse jasmijnbloemetjes aan op gedroogde steeltjes, die heerlijk zomers geuren en als attentie aan vrienden, familie en geliefden worden gegeven.

Lees ook: 10 x zien en doen in Málaga

Ze komen alleen voor in Málaga en omgeving. Biznaguero zijn is een vak apart. De mannen gaan ’s ochtends vroeg op pad om jasmijn te verzamelen, die hier volop groeit. Ze kunnen aan de knopjes zien wanneer die gaan uitkomen en nemen alleen de knopjes mee die diezelfde avond bloeien. In de middag schuiven ze thuis, vaak met het hele gezin, de jasmijnknopjes op gedroogde steeltjes van een distel of wortelbloem, een tijdrovend klusje! De stelen met de bloemknopjes steken ze in een dik cactusblad (zonder stekels!) voor een mooie presentatie en diezelfde avond nog worden ze op straat aan de man gebracht.

Filmwereld

Er staat zelfs een standbeeld van een biznaguero aan de Paseo del Parque, en ook in de filmwereld is de biznaga zeer gewild. Tijdens het filmfestival van Málaga worden namelijk gouden en zilveren Biznagas uitgereikt voor de beste films.