Vrouw op het stand in Barcelona op haar ipad

Tijdens je verblijf in Spanje log je waarschijnlijk regelmatig in op een openbaar wifi-netwerk. Waar velen zich echter niet bewust van zijn, is het risico van dit soort netwerken. We geven een tip voor hoe je veilig blijft op openbare wifi.

Terwijl je in een restaurant zit je berichtjes checken of tijdens een wandeling even controleren of je nog de juiste richting in gaat; het is altijd handig om even openbare wifi te kunnen gebruiken. Dat het zo makkelijk is om even in te loggen, heeft een keerzijde.

Lees ook: Onondekt Spanje: De mooiste routes

Welk risico loop je op openbare netwerken?

Inloggen op openbare netwerken is meestal erg makkelijk. Je klikt op het gewenste netwerk op je apparaat en voilà, je kunt internetten. Voor cybercriminelen is het net zo makkelijk om datzelfde netwerk op te gaan. Zij kunnen net als jij korte tijd inloggen en proberen op die manier inloggegevens of zelfs bankgegevens van andere internetgebruikers op dat wifi-netwerk te pakken te krijgen.

Dat anderen kunnen inloggen op jouw bankrekening is natuurlijk nooit gewenst, maar in het buitenland is het extra vervelend als je geld ineens van je rekening is verdwenen. Daarom is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen dit soort cybercriminelen.

Hoe bescherm je jezelf tegen hackers?

Als je je gegevens als codes in plaats van uitgeschreven woorden het internet op stuurt, dan kunnen hackers het niet meer zomaar uitlezen. Hoe doe je dat, je internetverkeer in codes omzetten?

Met behulp van een VPN: een zogeheten Virtual Private Network. Zo’n VPN-verbinding zorgt ervoor dat je internetverkeer via een extra server verloopt en dat je activiteit wordt gecodeerd. Daarmee kan je dus zorgeloos je banksaldo checken op een openbaar netwerk.

Je kunt het vergelijken met een reis van Madrid naar Barcelona. Maar in plaats van een directe route met je eigen auto, neem je de trein met een overstap in Valencia. Die overstap staat voor de extra server en de trein voor het verbergen van jouw persoonlijke gegevens. Bij aankomst in Barcelona zou iemand alleen weten dat er een trein vanuit Valencia is aangekomen, en niet dat precies jij daarin zit en oorspronkelijk vanuit Madrid vertrok.

Hoe kom je aan een VPN?

Er zijn veel providers die abonnementen aanbieden, zowel betaald als gratis. Als je een abonnement afsluit, kun je een app van de VPN provider installeren. Eenmaal geïnstalleerd, verbind je met een server naar keuze. Al je internetverkeer verloopt dan via die server. Zo ben je beschermd tegen de risico’s van openbare wifi-netwerken.

Lees ook: Wandelen over de Camino del Rey in Málaga