Drie jaar geleden ging schrijver en tv-maker Stef Biemans vrij plotseling in Andalusië wonen. Om zijn buren te leren kennen stelde hij ze vragen in brieven die hij stuurde. Van de antwoorden leerde hij veel en werd hij nog nieuwsgieriger. Nieuwsgierig naar al die andere Spanjaarden. Daarom is er vanaf zondag 29 augustus, een nieuwe serie, wekelijks om 20.20 uur op NPO 2

In deze nieuwe serie – de opvolger van het in 2020 met de Zilveren Nipkowschijf beloonde serie Brieven aan Andalusië – stelt hij vragen over de verhalen die het afgelopen jaar het Spaanse nieuws beheersten. Hij zag hoe migranten op de Canarische Eilanden aankwamen, hoe in Baskenland het jubileum gevierd werd waarop ETA haar wapens neerlegde, hoe de Madrileense horeca zich mengde in de lokale verkiezingen, hoe de Galiciërs riepen om aandacht zonder hun stem te verheffen en hoe de stierenvechters klaagden over gebrek aan werk door de pandemie. In Brieven aan de rest van Spanje doet Biemans middels de handgeschreven brief een poging om iets van de complexe Spaanse ziel bloot te leggen.

 

Wie is Stef Biemans?

Stef Biemans AndalusiëStef Biemans (Nijmegen, 1978) is regisseur, presentator en documentairemaker. Tot voor kort woonde hij in Nicaragua waar hij ook televisieprogramma’s maakte (Aventados en Metrópolis Nicaragua). In 2007 maakte Biemans voor VPRO’s Villa Achterwerk het programma Brieven uit Nicaragua, waarin hij brieven over het leven van kinderen in Nicaragua beantwoordde. Hij ontving hiervoor diverse onderscheidingen en prijzen waaronder de Beeld en Geluid Award en de Cinekid vakjuryprijs. In 2011 stapte hij over naar Metropolis dat in 2020 weer terug op de televisie kwam. In 2014 maakte hij Amor met een snor: een programma over de liefde in Latijns-Amerika. In 2016 maakte hij Americanos, een reisserie over migranten die vanuit Midden-Amerika naar de grens van de Verenigde Staten reisden. In 2018 was Stef te zien in de zesdelige VPRO-reisserie Over de rug van de Andes en in 2019 maakte hij het gelauwerde Brieven aan AndalusiëVoor deze serie ontving hij afgelopen jaar een Zilveren Nipkowschijf.

Bron; VPRO