Het leukste feest van Barcelona vindt wat mij betreft plaats in de nacht van 23 op 24 juni. Tijdens de Nit de Sant Joan luiden de Catalanen de zomer feestelijk in met vuurwerk, muziek en héél veel eten en drinken.

Op de avond van 23 juni trekken Catalaanse families en vriendengroepen met tassen vol lekkernijen richting het strand. Er wordt eerst uitgebreid gegeten en gedronken en naarmate de avond verstrijkt, wordt er steeds harder gezongen en gedanst.

Traditie

Het is een van de weinige avonden waarop het de Barcelonezen is toegestaan om zelf vuurwerk af te steken. In de weken voorafgaand aan het feest hoor je het door de hele stad al knallen: kinderen moeten natuurlijk wel even oefenen met het gekochte spul. Ook zul je hier en daar correfocs aantreffen: mensen die verkleed als de duivel met vuurwerk door de straten rennen. Geen paniek, het is een geliefde Catalaanse traditie.
La Nit de Sant Joan duurt de hele nacht. Pas bij daglicht – als je kunt zien wat voor enorme troep er is achtergebleven op het strand – gaan de grootste feestgangers weer huiswaarts. Volgens traditie wordt er op 24 juni, de Dag van Sant Joan, een Coca de Sant Joan gegeten, een soort cake met gekonfijte vruchten. De meeste winkels zijn dicht en mijn advies is dan ook om lekker uit te buiken op het strand (zodra de schoonmaakploeg is langs geweest).

Carlijn woont sinds de zomer van 2013 in Barcelona, waar ze werkt als freelance journalist en één van de gezichten is achter Barcelonatips.nl

Lees alle berichten over:

Barcelona
carlijn
local
sant juan
zomer