grensovergang frankrijk en spanje

De Europese Commissie kwam vandaag met een serie aanbevelingen voor het geleidelijk openen van de grenzen in Europa. De EC stelt voor dat de grenzen in drie fasen opengaan en wil veilige doorgang mogelijk maken tussen landen die zich in ongeveer dezelfde fase zitten ten aanzien van het indammen van het coronavirus. 

Brussel wil op die manier dat het proces op gecoördineerde wijze plaatsvindt. Afgelopen week maakten diverse landen binnen de EU al eigen maatregelen bekend. Zo spraken Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk af dat reizigers tussen beide landen niet in quarantaine hoeven na aankomst. Spanje daarentegen maakte juist bekend dat iedereen die het land binnenkomt tijdens de noodtoestand, die in ieder geval tot en met 24 mei duurt, verplicht twee weken thuis moet zitten. Duitsland en Oostenrijk kondigden aan dat de grens tussen de beide landen op 15 juni zal opengaan.

Lees ook: Coronacrisis: vliegverkeer van en naar Spanje

De grenzen tussen de lidstaten binnen de Europese Unie gaan als eerste open. Volgens de plannen bevindt Europa zich nu nog in fase 0 en is vrij reizen in deze fase nog niet toegestaan. In fase 1 worden de reisbeperkingen en grenscontroles opgeheven, hierbij wordt gekeken naar de huidige situatie van de coronabestrijding in de beide lidstaten. Onder meer ziekenhuiscapaciteit speelt een rol, maar ook het aantal besmettingen met Covid19. Een interactieve kaart zou inzicht moeten geven in het aantal besmettingen in een bepaalde regio. Toeristen kunnen in deze fase dus weer reizen, maar binnen de EU.

In de laatste fase worden alle beperkingen pas opgeheven. In Spanje is interprovinciaal reizen weer mogelijk in fase 3. De helft van de provincies zit nu in fase 1 en zal zich als alles goed gaat in de helft juni in fase 3 bevinden. Een overzicht van de fases zie je hier.

Zomervakantie in Spanje

Data zijn door de EC niet genoemd, of en wanneer we weer naar Spanje kunnen reizen, is dus niet bekend. Wel raadt Brussel aan het toerisme te helpen en dat betekent dat de grenzen toch open zullen moeten gaan voor het zomerseizoen. De kans bestaat dus dat vakantie in Spanje vanaf 1 juli toch mogelijk zal zijn.

Lees ook: Corona-proof vakantie bij B&B’s in Spanje