In Spanje verschilt het aantal coronabesmettingen nogal per autonome regio en per provincie. Madrid en Navarra zijn zwaar getroffen, in andere regio’s zoals Valencia, de Balearen, Andalusië en de Canarische Eilanden ligt het aantal besmettingen gelukkig veel lager en onder het Nederlandse gemiddelde. Per gemeente of deelgemeente worden indien het aantal besmettingen hoog is de maatregelen aangescherpt of juist versoepeld, al naar gelang de ontwikkelingen. Volg hier het laatste nieuws en bekijk door middel van de links onderin de stand van zaken in de verschillende delen van Spanje.

Update 26 oktober: Canarische Eilanden niet meer oranje

Het ministerie van Buitenlandse Zaken versoepelt dinsdag 27 oktober het reisadvies van oranje (’geen vakantiereizen’) naar geel (’waakzaam zijn’) omdat er al wekenlang heel weinig besmettingen zijn op de eilanden. Dat zei een woordvoerster van het ministerie maandag tegen De Telegraaf. Reisbrancheorganisatie ANVR had het ministerie eerder op de dag gevraagd om de huidige reiswaarschuwing op te heffen, zodat vakanties naar de Canarische Eilanden op korte termijn weer mogelijk worden. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk besloten dit vorige week al.

De genomen maatregelen op de eilanden hebben er inmiddels voor gezorgd dat het aantal besmettingen al weken onder de 50 per 100.000 inwoners in twee weken ligt. In Nederland ligt dat ruim boven de 500. De Canarische Eilanden hebben speciale corridors opgezet met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Vakantiegangers moeten zich laten testen voor vertrek en ook als ze terug naar huis gaan wordt er weer een test afgenomen. Indien ze positief blijken wordt hun quarantaine en terugreis geregeld. Vermoedelijk zullen de eilanden ook dergelijke afspraken hebben gemaakt met Nederland. Zo lang de Canarische Eilanden weinig besmettingen hebben is de avondklok die is ingesteld in heel Spanje daar ook niet van kracht. Of dinsdag ook andere Spaanse bestemmingen met een veel lagere besmettingsgraad dan Nederland, zoals de regio Valencia en de Balearen, geel in plaats van oranje krijgen, was maandag nog niet bekend. Heel Spanje kreeg 25 augustus code oranje. Hier leggen het RIVM en het ministerie van Buitenlands zaken uit waarom dat was.

De president van de autonome regio Valencia, Ximo Puig, heeft er bij de Europese Unie op aangedrongen een ‘Schengen sanitario’ in te stellen, uniforme protocollen voor alle Schengenlanden om het personenverkeer te regelen. Valencia is net als de Canarische Eilanden eerder deze maand met verschillende landen in gesprek om een corridor te creëren voor buitenlanders om weer vakantie te kunnen houden in de regio waar onder andere de populaire Costa Blanca ligt. De Canarische Eilanden eisen van alle inkomende toeristen dat ze een negatieve testuitslag kunnen overleggen en ook bij vertrek worden de toeristen weer getest. Ook Valencia zou een dergelijk systeem overwegen.

Maandag maakten Baskenland en Asturië bekend dat er een lokale lockdown komt. In Baskenland mogen mensen de regio niet meer in en uit en wordt ook het verkeer tussen de verschillende gemeentes van de regio zelf aan banden gelegd.  

 

Update 23-25 oktober: Spanje kondigt noodtoestand af en voert avondklok in

De Spaanse Buitengewone Ministerraad heeft zondag 25 oktober ingestemd met de  afkondiging van de noodtoestand voor heel Spanje voor 15 dagen met de intentie om deze tot een half jaar te verlengen als het Congres daarmee instemt.

Het besluit maakt een avondklok mogelijk voor het hele land die zal duren van elf uur ‘s avonds tot zes uur ‘s ochtends. Daarnaast zullen er beperkingen gaan gelden voor bijeenkomsten en wordt ook het reizen tussen Spaanse autonome regio’s onderling beperkt als het aantal besmettingen daar aanleiding toe geeft.

Uitzonderingen voor goede regio’s

De Spaanse regio’s krijgen de mogelijkheid om de toque de queda een uur eerder of later in te voeren, maar zijn wel verplicht om zich eraan te houden. Spanje sluit zijn grenzen niet en maakt uitzonderingen voor bijvoorbeeld de Canarische Eilanden en andere regio’s die betere cijfers hebben dan het binnenland, om zodoende het toerisme  te kunnen redden. Het aantal besmettingen was de afgelopen maanden vooral torenhoog in regio’s als Madrid en Navarra, terwijl kustregio’s als Valencia, Andalusië, de Balearen en de Canarische Eilanden, de afgelopen weken veel minder corona-besmettingen kenden dan de rest van Spanje en dan Nederland.Vorige week kwam Spanje met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk overeen dat het toerisme naar de archipel weer kon worden opgestart door middel van speciale veilige corridors waarbij reizigers voor en na hun reis getest worden op COVID-19.

Mis je Spanje? Lees dan voor nog geen twee tientjes een jaar lang het heerlijke magazine ESPANJE! Klik hier voor ons aanbod.

Geen complete lockdown

De Spaanse regering wil een complete lockdown zoals in maart werd afgekondigd koste wat kost voorkomen om de economie draaiende te houden. Net als bij ons wordt er vaak na sluitingstijd van de bars nog thuis of op straat gedronken, de zogenaamde botellones. Deze zouden een belangrijke besmettingshaard zijn omdat de anderhalvemetermaatregel dan minder goed wordt nageleefd.  Een avondklok moet hier een einde aan maken. Catalonië en Madrid hadden zondag eerder op de dag al laten weten dat ze vanaf vandaag een avondklok invoeren.

Bron en foto: El Pais

 FacebookTwitteDUpdate 22 oktober: Duitsers en Britten mogen weer naar de Canarische Eilanden

Goed nieuws vandaag voor de Canarische Eilanden. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk besloten om de archipel toe te voegen aan de lijst met veilige reisbestemmingen. Duitsland zal vanaf zaterdag weer reizen toestaan naar de winterzonbestemming, het VK volgt zondag. De twee landen zijn samen goed voor meer dan de helft van het aantal toeristen. De aankondiging betekent dat Duitse en Britse reizigers niet meer in quarantaine hoeven als ze op vakantie zijn geweest naar de Canarische Eilanden. De Spaanse overheid heeft samen met de Canarische Eilanden een speciaal protocol ontwikkeld om veilige toeristencorridors te creëren. Spanje hoopt dergelijke afspraken ook te kunnen maken voor andere regio’s van Spanje met een lage besmettingsgraad. Hierbij worden de toeristen voor hun vakantie en na hun vakantie getest om te voorkomen dat  het coronavirus meereist. De Spaanse regering zegt in onderhandeling te zijn met twaalf landen over het instellen van dergelijk corridors. Maar de overeenkomst met de Duitsers en het Verenigd Koninkrijk is een goed begin.  Van de 13,1 miljoen toeristen die de Canarische Eilanden vorig jaar bezochten kwam meer dan de helft uit deze twee landen. De Duitsers laten er geen gras over groeien. De luchtvaartmaatschappijen Condor, TUI, Ryanair, Easyjet en Lufthansa hebben voor volgende week al 70 vluchten in de planning staan waarmee in totaal 13.000 toeristen naar de eilanden kunnen worden gebracht.

De autonome regio Valencia maakte intussen bekend dat er vanaf begin volgende week een avondklok wordt ingesteld van middernacht tot zes uur ‘s ochtends. Ook Andalusië voert vanaf aanstaande zondag een avondklok in voor Granada en 30 omliggende gemeentes die zal gaan gelden van elf uur ’s avonds uur tot zes uur ‘s ochtends. De maatregelen werden bekendgemaakt na het overleg van het Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud, de gezondheidsraad waarin alle regio’s van Spanje vertegenwoordigd zijn, over het instellen van een landelijke avondklok. Hoewel er wel nieuwe nationale maatregelen werden afgesproken, werd er nog geen overeenstemming bereikt over een landelijke avondklok. Minister van Volksgezondheid Salvador Illa zei dat er eerst een noodtoestand van kracht moet zijn om de avondklok juridisch mogelijk te maken.

Update 21 oktober: regionale verschillen blijven enorm

Spanje heeft woensdag 21 oktober het trieste record bereikt van meer dan 1 miljoen coronabesmettingen. Er kwam een recordaantal van 16.973 positief geteste Spanjaarden bij waarmee de teller na zeven maanden COVID-19 op 1.005.295 staat. Daarbij blijft het opvallend dat vooral het binnenland van Spanje hard wordt geraakt terwijl de eilanden en de costas veel en veel minder gevallen kennen. Het aantal besmettingen per 100.000 is in Spanje in de afgelopen weken ook lager dan in veel andere Europese landen. Volgens de laatste gegevens van de ECDC, de Europese instelling die het aantal besmettingen bijhoudt, lag het aantal in Spanje de afgelopen twee weken op 347/100.000 terwijl Frankrijk (441/100.000), het Verenigd Koninkrijk (348/100.000), Nederland (574/100.000) en België (867/100.000) met een veel hoger aantal besmettingen te kampen hebben. De situatie is in Spanje het ernstigst in de regio Navarra, waar donderdag een lokale lockdown van kracht wordt. In Navarra bedroeg het aantal besmettingen de afgelopen 14 dagen 1021/100.000. Andere regio’s met een hoog incidentiecijfer zijn de wijnstreek La Rioja (561,87), Aragón (542,64) en Castilla y León (517,81).

La Rioja kondigde woensdag een plaatselijke lockdown af die vrijdag 23 oktober ingaat en duurt tot 7 november. Inwoners mogen hun regio niet verlaten en mensen van buiten de regio mogen niet naar La Rioja als dat niet noodzakelijk is. Ook moeten alle bedrijven en instellingen sluiten om 21 uur met uitzondering van apotheken, supermarkten, theaters en bioscopen en andere bedrijven of instellingen die voorzien in eerste levensbehoeften, zoals restaurants die maaltijden aan huis bezorgen.

De regio Madrid, waar het de afgelopen weken uit de hand leek te lopen, heeft het tij weten te keren en telde de laatste twee weken 432,26 gevallen per 100.000 inwoners. In Catalonië gaat het juist de verkeerde kant op. Deze regio zorgde met 4.195 besmettingen maandag voor een kwart van alle positief getesten in Spanje. Daar staat tegenover dat veel regio’s veel en veel minder besmettingen hebben. Zo zitten de Canarische Eilanden met 81/ 100.000 zelfs onder het Duitse gemiddelde van 90/100.000. De Canarias zijn in gesprek met de Duitsers om te kijken of ze een veilige luchtbrug kunnen instellen om het toerisme weer op gang te helpen. Ook Valencia (132/100.000) en de Balearen (137/100.000) hebben vergeleken met veel andere gebieden in Europa een opvallend laag aantal besmettingen en hopen deze winter door slimme maatregelen toeristen te kunnen ontvangen.

Update 20 oktober: mogelijk avondklok tegen botellones

De regering van Spanje overweegt een avondklok in te voeren. Deze maatregel werd eerder deze week al van kracht in Frankrijk en België. Het doel van de toque de queda is dat mensen niet op straat blijven hangen nadat de winkels en restaurants gesloten zijn, maar dat de horeca wel open kan blijven overdag en ‘s avonds. In Spanje blijven veel jongeren ‘s nachts op straat hangen om samen te drinken, de zogenaamde botellones. Net als in Nederland wordt het nachtelijk alcoholgebruik onder jongeren als een van de oorzaken gezien van de snelle verspreiding van het coronavirus. De verwachting is dat de avondklok om 00.00 uur in zal gaan en zal duren tot 6 uur ‘s ochtends. Verschillende Spaanse regio’s, waaronder Madrid en Valencia, zijn voor de invoering van de avondklok. Een toque de queda is echter alleen mogelijk als eerst de noodtoestand is afgekondigd. Dat wil de Spaanse regering pas doen na overleg met alle Spaanse regio’s. Dat overleg zal later deze week plaatsvinden. Catalonië heeft aangegeven eerst de resultaten in Frankrijk af te willen wachten alvorens de avondklok in te voeren.

Update 19 oktober: Pilot in Málaga met sneltesten in horeca

De stad Málaga kwam maandag met een pilotproject om sluiting van bars en restaurants te voorkomen. De gemeente wil alle horecawerknemers door middel van wekelijkse sneltesten in de gaten houden om uitbraken te voorkomen. De burgemeester van de stad, Francisco de la Torre, liet weten dat er vrijdag 400 mensen getest zullen worden. De la Torre, die benadrukte dat de cijfers van zijn stad ‘goed’ zijn, denkt dat het initiatief elders in het land kan worden overgenomen zo lang er geen vaccin is. De burgemeester hoopt op deze manier weer toeristen uit Spanje te kunnen ontvangen. Het internationale toerisme zal langer duren, is zijn verwachting want daar zijn naar zijn mening speciale veilige corridors voor nodig waarbij mensen  al voor  ze op het vliegtuig stappen getest worden. Dergelijke corridors komen er ook voor de Canarische Eilanden en de Balearen.

De Spaanse Jaap van Dissel, Fernando Simón, liet maandagavond in een persconferentie weten dat  het sterftecijfer in Spanje, ondanks het hoge aantal besmettingen vanaf eind juli, ‘zeer laag’ blijft, namelijk rond de 1 procent. De gemiddelde leeftijd van de dodelijke slachtoffers van het corona-virus is in Spanje ook hoger dan tijdens de eerste golf, namelijk 86 jaar tegenover 83 jaar dit voorjaar. Ook het aantal IC-opnames valt met een gemiddelde bezetting van 21,4 % van de beschikbare bedden mee, aldus Simón. ‘Qua aantal sterfgevallen zitten we ongeveer op het niveau van landen als Duitsland. Wij blijven een hoog aantal besmettingen opsporen wat weerspiegeld wordt in het aantal asymptomatische gevallen, dat nu op 41-42 % ligt. We kunnen niet garanderen dat we alle gevallen opsporen, maar het is wel een hoog percentage.  Wat leeftijd betreft ziet Simón een stijging van het aantal besmettingen onder jongeren van 10-19 jaar en met name onder jongeren van 15-19 jaar. In acht autonome regio is er sprake van een daling terwijl het aantal besmettingen in tien regio’s oploopt. ‘Samenvattend kunnen we zeggen dat het met een  gemiddelde van 312,22 gevallen per 100.000 inwoners in 14 dagen niet gaat zoals we zouden willen. Maar het is wel duidelijk dat de stijging langzamer gaat dan in andere landen.’ Ter vergelijking: het aantal besmettingen lag in Nederland in de afgelopen twee weken volgens de cijfers van het RIVM op 386,4. Simón concludeert dat de noodtoestand in Madrid vruchten lijkt af te werpen. ‘Van de negen (Madrileense) gemeentes waar een lockdown geldt, zien we in zeven een daling… de impact lijkt duidelijk maar we moeten zien hoe het zich verder ontwikkelt.

De president van de regionale regering van Navarra, María Chivite, kondigde eerder maandag aan dat Navarra vanaf donderdag 22 oktober in regionale lockdown gaat. Dat betekent dat het verlaten of binnenkomen van de regio gedurende 15 dagen niet is toegestaan met uitzondering van essentiële beroepen en andere noodzakelijke verplaatsingen. Ook bars en restaurants zullen sluiten. De autonome regio Castilla y León stelt deze week verschillende plaatselijke lockdowns in, onder andere voor Burgos. Daarnaast heeft de regering van Aragon strengere maatregelen aangekondigd. Opvallend is dat het hoge aantal besmettingen en dus de lokale lockdowns met name in het binnenland van Spanje zijn en dat de toeristische kustregio’s en de eilanden steevast minder besmettingen kennen dan het binnenland en dan Nederland en België.

Update 17 oktober: handige interactieve kaart

Het Spaanse dagblad El Diario heeft een heel handige interactieve kaart online gezet waarop je kunt zien welke restricties er gelden in welk gebied. Je kunt over de kaart heen scrollen en ziet dan meteen per dorpje, stad of regio hoe de vlag erbij hangt. Wat opvalt is dat er (op ‘gewone regels’ als het dragen van een mondkapje en 1,5 meter na) geen restricties gelden in de autonome regio’s Valencia en Cantabrië en ook niet in grote delen van Andalusië, waaronder de Costa del Sol, en op de Canarische eilanden Tenerife, Lanzarote en El Hierro. Momenteel is 35 % van Spanje restrictievrij terwijl er in 12 procent van het land sprake van een (gedeeltelijke) lockdown, met name in Madrid en in het binnenland van Murcia. Ook voor heel Catalonië gelden beperkingen. De volgende kleuren worden gebruikt op de kaart

 • Grijs: geen restricties
 • Lichtblauw: beperkingen in groepsgrootte
 • Blauw: beperking openingstijden en capaciteit
 • Oranje: sluiting of beperkte dienstverlening van o.a. horeca
 • Rood: lockdown of andere beperkingen bewegingsvrijheid

Mis je Spanje? Lees dan de glossy ESPANJE!, 4 x per jaar  op de mat voor nog geen twee tientjes!

Update 16 oktober: Geen lockdown voor heel Spanje en Spanje vraagt EU meer duidelijkheid

De minister van Volksgezondheid van Spanje, Salvador Illa, heeft vandaag 16 oktober een nieuwe totale lockdown uitgesloten. Afgelopen voorjaar ging Spanje in een strenge lockdown, maar nu tijdens de tweede golf gaan ze dat proces niet herhalen. In plaats daarvan werden eerder deze week nieuwe strenge maatregelen ingevoerd in provincies waar de besmettingen oplopen. Illa heeft opgeroepen tot collectief bewustzijn voor de komende maanden: “Het zal niet binnen 15 dagen worden opgelost, noch in Catalonië, noch in Spanje, noch in Europa”, benadrukte de minister. Hij heeft hoop dat er wel Kerst gevierd kan worden in december als iedereen zich nu aan de komende strengere maatregelen houdt. Bijvoorbeeld de vicepresident van Madrid geeft aan dat er zeker “hardere en beperktere maatregelen genomen moeten worden, welke volgende week moeten worden goedgekeurd.” De komende dagen moet duidelijk worden wat die meer restrictieve en strengere maatregelen worden die Kerstmis zullen redden.

De Spaanse premier Pedro Sánchez,heeft de EU gevraagd om tot gemeenschappelijke standpunten in de EU te komen om de pandemie te kunnen bestrijden. “We moeten definiëren wat een quarantaine is. Is het 14, 10 of 7 dagen? Elk land heeft hiervoor andere regels, [heel Europa] moet hetzelfde antwoord geven op die vraag.” Ook de president van de provincie Madrid, Isabel Díaz Ayuso, heeft vragen aan de EU omtrent de verschillen in de regelingen. In een brief aan de voorzitter van de Europese Provincie, Ursula von der Leyen, vraagt ze om ook een gemeenschappelijke regeling voor de luchthavens. Om de gezondheid voor alle Europese burgers te garanderen, “is het belangrijk dat alle luchthavens, of in ieder geval de internationale luchthavens, dezelfde protocollen toepassen om de verspreiding van het virus over de grenzen te voorkomen.”

Update 15 oktober: Balearen en Canarische Eilanden creëren speciale corridors voor toeristen

Spanje heeft speciale protocollen ontwikkeld om het toerisme op de Canarische Eilanden en de Balearen weer veilig op gang te kunnen brengen. Door toeristen te testen voor ze komen en voor ze weer teruggaan en door speciaal en kosteloos onderdak te bieden aan toeristen die besmet blijken, hopen de eilandengroepen de koudwatervrees  bij toerusten weg te nemen. Iedere toerist die aankomt Ibiza, Mallorca, Tenerife, Grana Canaria of een van de andere eilanden van de archipels is welkom zonder test vanaf een locatie waar in de 14 voorgaande dagen het aantal nieuwe besmettingen minder dan 50 op de 100.000 inwoners bedroeg. Omdat dat in de praktijk nog bitter weinig plekken zijn is afgesproken dat toeristen uit gebieden met een hogere besmettingsgraad ook welkom zijn als ze een negatieve test kunnen laten zien die maximaal 48 uur voordat de vlucht vertrekt is afgenomen. Bij het verlaten van het eiland moeten de reizigers ook maximaal 48 uur voor vertrek een test laten doen. Deze test wordt uitgevoerd door de gezondheidsautoriteiten ter plaatse, zonder kosten voor de toeristen zelf. Komt er een positieve uitslag terug, dan mogen de toeristen kosteloos in quarantaine blijven op het eiland. In dat geval dekken de overheden van de Canarische eilanden en de Balearen alle bijkomende kosten en zorgen ze voor speciale quarantaineaccommodatie. Ook zorgkosten of ziekenhuisbezoeken worden door de overheid gedekt. De eilanden zeggen genoeg capaciteit te hebben om deze speciale toeristencorridors in te voeren. De maatregelen gelden voorlopig alleen op de eilanden, maar Spanje hoopt ze ook in te kunnen laten gaan op andere bestemmingen op het vasteland.

 

Update 14 oktober: sneltesten in Valencia, beperkingen in Catalonië

In Valencia is begonnen met de distributie van 250.000 snel-tests voor in de zorg en in ziekenhuizen.  Deze COVID-19 snel-tests geven al na 15 minuten een uitslag zonder tussenkomst van een laboratorium. Naast de snelle uitslag is er nog een voordeel ten opzichte van de standaard PCR-test; de prijs is aanzienlijk lager. De Comunidad Valenciana wil deze snel-tests vooral gebruiken voor twijfelgevallen om zo het opsporen van potentiële uitbraken te versnellen en nieuwe infectiebronnen te kunnen isoleren. Valencia behoort samen met de Canarische Eilanden tot de regio’s van Spanje die het coronavirus tot nu toe het beste de kop in weten te drukken. Gemiddeld lag het aantal besmettingen in de afgelopen week op 128/100.000 in Spanje, in Valencia is dat 42. Ter vergelijking: in Nederland waren er de afgelopen week 238/100.000 besmettingen. Momenteel daalt het aantal besmettingen in Spanje in negen autonome regio’s terwijl het in zeven stijgt. Vaak is er sprake van een jojo-effect en is er geen magische formule: het virus reageert niet altijd duidelijk op beperkende maatregelen die de deelregeringen instellen. In september bereikten negen regio’s een piek waarna de daling inzette: de Balearen, Canarias, Cantabrië, Castilië-La Mancha, Extremadura, Madrid, Murcia, Baskenland en La Rioja.  

In Catalonië nemen de besmettingen helaas weer toe, hoewel ook daar de opmars met 135/100.000  in de afgelopen week minder traag verloopt dan in Nederland. Toch waarschuwde de minister van Volksgezondheid van de Generalitat van Catalonië  voor een nieuwe lockdown als de besmettingen zo hard blijven stijgen. Om dat te voorkomen heeft Catalonië nieuwe maatregelen genomen die in ieder geval de komende 15 dagen gelden en die in grote lijnen lijken op de maatregelen die nu in Nederland zijn afgekondigd

 • Sociaal contact wordt beperkt tot je ‘sociale bubbel’ (vaste contacten).
 • Samenkomsten van maximaal 6 personen, in het openbaar en privé.
 • Commerciële sector naar 30% capaciteit.
 • Sportscholen naar 50% capaciteit.
 • Openbare sportvelden (op straat, zonder toezicht) worden gesloten.
 • Parken en speeltuinen sluiten om 20:00.
 • Bars en restaurants sluiten, alleen nog bezorgen en afhaal. Hotels mogen hun gasten blijven bedienen.
 • Universiteiten geven hun colleges online.
 • Congressen, conventies en evenement worden uitgesteld.
 • Markten naar 30% capaciteit.
 • Speelhallen worden gesloten.
 • Theaters naar 50% capaciteit en sluiten om 23:00 uur

Update 13 oktober: EU komt met corona-stoplicht

De Europese Unie komt met een kaart met kleurcodes waaraan het gevaar van het coronavirus voor iedere Europese regio valt af te lezen. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) gaat de kaart wekelijks bijwerken. Dat zijn de 27 EU-ministers van Buitenlandse Zaken dinsdag overeengekomen in Luxemburg.

Lidstaten geven het ECDC iedere week door hoeveel nieuwe besmettingen er zijn vastgesteld, hoeveel coronatests er zijn afgenomen en hoeveel daarvan positief bleken. Het ECDC heeft vaste maatstaven om regio’s vervolgens groen, oranje of rood in te kleuren. Zo weten mensen die ernaartoe reizen hoeveel gevaar ze er lopen. Het blijft aan de lidstaten zelf om reizigers bijvoorbeeld te verplichten om een test te ondergaan of in quarantaine te gaan. Hierin zijn de EU-landen niet geslaagd om één lijn te trekken. De verschillen in manieren waarop landen hun testbeleid voeren zijn bijvoorbeeld al te groot.

Het doel van de kaart is om de uitbraak van COVID-19 in Europa in te dammen. De ministers benadrukken ook hoe belangrijk het recht op vrij reizen van EU-burgers door de Unie is. Met de kaart wil de EU zowel de gezondheid van Europeanen beschermen, als het vrije verkeer binnen de EU handhaven. Daarnaast willen de landen een chaotische situatie, zoals tijdens de corona-uitbraak afgelopen voorjaar, voorkomen. Sommige lidstaten besloten toen op eigen houtje om hun grenzen te sluiten.

De kaart zal gaan gelden als een advies en is niet bindend. De adviezen zullen van toepassing zijn voor alle EU-landen, het Verenigd Koninkrijk, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. “We hebben onze lessen geleerd: we overwinnen de crisis niet door eenzijdig grenzen te sluiten, maar door samen te werken”, zegt Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen. Behalve de EU doen ook het VK (tijdens de transitie), Noorwegen, Liechtenstein en IJsland mee.

De drie kleurcodes betekenen het volgende:

Groen: als het 14-daagse cumulatieve meldingspercentage van coronavirusgevallen minder is dan 25 per 100.000 mensen en het percentage positieve tests minder dan 4 procent is.

Oranje: als het 14-daagse cumulatieve meldingspercentage van coronavirusgevallen minder is dan 50 per 100.000 mensen, maar het percentage positieve tests 4 procent of meer is, of als het 14-daagse cumulatieve meldingspercentage van coronavirusgevallen varieert van 25 tot 150, maar het percentage positieve tests minder is dan 4 procent.

Rood: als het 14-daagse cumulatieve meldingspercentage van coronavirusgevallen 50 of meer per 100.000 mensen is en het percentage positieve tests 4 procent of meer is, of als het 14-daagse cumulatieve meldingspercentage van coronavirusgevallen meer dan 150 is.

Daarnaast komt er de kleur grijs voor gebieden waar onvoldoende data van zijn. De kaart wordt straks elke week gepubliceerd op de website van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding. Hier meer uitleg over de codes.

Opvallend is dat de ECDC drie weken geleden nog rood gaf aan regio’s die meer dan 120 besmettingen/100.000 in 14 dagen hadden. Nu kunnen regio’s met minder dan 4 procent positieve testen dus oranje krijgen als ze 150/100.000 besmettingen hebben. Op basis van deze nieuwe criteria zouden op dit moment alleen de Canarische Eilanden een oranje advies krijgen. Daar zijn momenteel volgens de officiële gegevens van de Spaanse overheid 87,26 besmettingen per 100.000 in 14 dagen en is 2,6 van de testen positief. Valencia heeft met 95,49 een relatief laag aantal besmettingen maar omdat 9,4 procent van de testen daar positief is, zal die regio waarschijnlijk toch nog rood kleuren. Volgens het coronadashboard van de RIVM is in Nederland 13,8 % van de door de GGD geteste mensen positief en zijn er momenteel 42,5/100.000 positief geteste mensen per dag (wat neerkomt op 595 per 14 dagen).

Update 12 oktober: Meer dan 10,8 miljoen testen en cijfers Madrid dalen

Spanje heeft sinds het begin van de coronapandemie meer dan 10,8 miljoen PCR-testen uitgevoerd. Dat blijkt uit de data die de autonome gemeenschappen hebben verstrekt aan het ministerie van Volksgezondheid. Alleen tussen 2 en 8 oktober werden al 719.275 testen uitgevoerd, gemiddeld 102.753 per dag. In Spanje zijn momenteel 230,16 mensen op elke 1.000 inwoners getest. Madrid liet zondagavond via dit Twitterbericht weten dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft aangegeven dat de Spaanse hoofdstad de afgelopen week de sterkste daling kende. Het aantal besmettingen nam volgens de WHO af met maar liefst 26% terwijl in veel andere Europese streken en steden een sterke stijging te zien was. Onder andere Noord-Holland (plus van 41%) en Lombardije met Milaan (plus 115 %) worden genoemd in de grafiek die Madrid toont op Twitter. Ook in Catalonië steeg het aantal besmettingen weer. In Madrid werd vorige week de noodtoestand afgekondigd nadat het aantal positieve testen explosief was gestegen. Op 28 september werden er 775,13/100.000 besmettingen in 14 dagen gemeld door Madrid. Op maandag 5 oktober was dat gedaald naar 568,64 en nu ligt dat aantal op 501,58. Naar verwachting zal ook de regio Catalonië deze week met strengere maatregelen komen. Ter vergelijking: in Amsterdam werden in week 39 en 40 547/100.000 mensen positief getest.

Update 11 oktober – Spaanse kustregio’s kleuren lichter

 

De nieuwe kaart van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), waarop het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken hun reisadviezen mede baseren, toont duidelijk aan dat de situatie in Spanje de laatste weken is verbeterd ten opzichte van de rest van Europa. Terwijl in week 37 en 38 alleen Galicië en Asturias lichter gekleurd waren en de rest donkerrood was, zien we dat op Murcia en Baskenland na nu alle kustgebieden lichter kleuren. In Galicië blijft de situatie het meest positief wat te zien is aan de lichtere oranje kleur in de ECDC-kaart. De rest van de kustregio’s krijgt donkerder oranje, hetgeen betekent dat er in de afgelopen twee weken tussen de 120-239 besmettingen per 100.00 inwoners waren. Er zit echter wel een addertje onder het gras, want het ECDC heeft de waarden die aan een kleur hangen aangepast. Donkerrood betekende in week 37 en 38 nog meer dan 120 besmettingen per 100.000, nu betekent het dat er meer dan 240 zijn. Voor 120-240 besmettingen is er nu een tussenkleur ingevoerd en daarom ziet het er nu rooskleuriger uit voor Spanje. Asturië, Cantabrië, álle provincies van Catalonië (dus ook de Costa Brava en Barcelona), álle provincies van Valencia (dus ook Alicante en de Costa Blanca), álle provincies van Andalusië (dus ook Costa del Sol en Costa de la Luz), álle Canarische Eilanden, álle Balearen (dus ook Ibiza en Mallorca) en Extremadura kleuren in week 39 en week 40 lichter dan twee weken geleden. Alleen Baskenland, Murcia en alle Spaanse regio’s die niet aan zee grenzen (behalve Extremedura) hebben nog de donkerrode kleur. Die komen dus net als Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht en grote delen van Frankrijk uit boven de 240/100.000 per 14 dagen. Het totaal aantal besmettingen per 100.000 ligt in Spanje met 308,1 nu lager dan in Nederland (344,6) en België (364,1), aldus de cijfers van het ECDC.

Lees ook het artikel ‘Waarom kreeg Spanje Code Oranje’, met uitleg van het RIVM en Buitenlandse Zaken

 

 Update 10 oktober – Noodtoestand in Madrid

De Spaanse regering gaf Madrid tot vrijdag 9 oktober de tijd om met nieuwe corona-maatregelen te komen om te voorkomen dat de Madrilenen massaal de stad zouden verlaten vanwege de vrije feestdag op 12 oktober. De regioregering vroeg om meer tijd, maar de Spaanse regering heeft vervolgens besloten om de noodtoestand af te kondigen. Madrilenen mogen de stad niet verlaten. Of de noodtoestand van kracht kan blijven is nog maar de vraag, politiek gezien moet de Spaanse regering de steun krijgen van het Congres. De nationale feestdag 12 oktober, die in Madrid altijd wordt gevierd met grote defilés, gaat wel door maar in aangepaste vorm.  In dit artikel van de Spaanse krant Marca een overzicht van alle Spaanse plaatsen en gemeentes waar een lockdown geldt. Het gaat meest om kleinere plaatsen in Andalusië, Aragón, Castilië La Mancha, Castilië en León, Extremadura, Galicië, La Rioja, Madrid, Murcia en Navarra. Overtredingen van de lockdownmaatregelen kunnen worden bestraft met hoge boetes van €600 tot €600.000.

Update 6 oktober – León en Palencia ook op slot

De steden León en Palencia krijgen een reisbeperking welke ingaat op 7 oktober en tenminste 14 dagen zal duren. De minister van Volksgezondheid van Castilla y León, Verónica Casado, maakte dat op maandag 5 oktober bekend tijdens een persconferentie. Palencia past al bijna twee weken beperkende maatregelen toe op sociaal, cultureel en toeristisch gebied, maar deze hebben de besmettingen nog niet omlaaggehaald, met 536 gevallen per 100.000 inwoners in 14 dagen. Dat is nu aanleiding voor de grotere controle op de mobiliteit, aldus Casado. In León waren vorige week de cijfers net zo verontrustend, 510 besmettingen per 100.000 inwoners, wat ook daar geleid heeft tot strengere maatregelen.

 

Reisadvies voor Spanje vanuit België

België heeft de reisadviescode voor de autonome regio Valencia (de provincies Alicante, Valencia en Castellón) en de Canarische eilanden Tenerife, El Hierro, La Gomera en la Palma vorige week aangepast van rood naar oranje. Dat betekent dat reizen weer is toegestaan maar waakzaamheid is geboden. Zowel de Canarische Eilanden als de regio Valencia laten al sinds eind augustus een dalende lijn en daarmee een gunstig R-getal zien zoals je ziet in deze link. Wij hopen dat Nederland ook snel een versoepeling zal aankondigen, ook voor andere regio’s in Spanje waar de cijfers beter zijn dan in ons land.  Niet opdat we en masse op reis kunnen gaan, maar wel om het bijvoorbeeld mogelijk te maken voor bezitters van tweede huizen en mensen die wegens gezondheidsredenen in Spanje overwinteren om (bij voorkeur na getest te zijn in Nederland) veilig af te reizen naar Spanje.

 

Reisadvies voor Spanje vanuit Nederland

Het reisadvies van de Nederlandse overheid is sinds 25 augustus ‘oranje’ voor heel Spanje. De besmettingsgraad van het coronavirus is in heel Spanje toegenomen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Spanje als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Spanje gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.’  Aldus de mededeling op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De redactie van ESPANJE! heeft  het ministerie van Buitenlandse Zaken er al meerdere malen op gewezen dat de besmettingsgraad in veel delen van Spanje lager is dan in Nederland en/of afneemt. De zin De besmettingsgraad van het coronavirus is in heel Spanje toegenomen’, klopt al enige tijd niet meer zoals ook blijkt uit de besmettingsrapporten van de Spaanse overheid. We raden daarom ook een omgekeerde quarantaine aan. Kom je vanuit een gebied in Nederland met veel besmettingen in een gebied met minder besmettingen in Spanje (bijvoorbeeld van Amsterdam naar de regio Valenica), beperk dan zoveel mogelijk je contacten in de eerste 10 dagen. Zo voorkom je dat het virus met reizigers heen en weer reist. 

 

Lees ook onze analyse van de weekcijfers per autonome regio

Verplichte quarantaine?

Het advies van Buitenlandse Zaken is inderdaad om in quarantaine te gaan, ook als je geen corona gerelateerde klachten hebt en/of je coronatest negatief was. Na 10 dagen mag je weer naar buiten, mits je geen klachten (meer) hebt. Het is een advies dus geen verplichting.

Je hoeft volgens de Nederlandse overheid  niet in quarantaine als je met de auto of bus slechts door Spanje (en Frankrijk) heen bent gereisd en niet uitgestapt bent (ook niet om te tanken), als je met het vliegtuig enkel een overstap had in Spanje en het vliegveld niet verlaten hebt of als je met de trein reist en in Spanje overstapt zonder het treinstation te verlaten. 

Opmerking redactie ESPANJE!:  Als je overstapt maar uit een ander land komt waar wel een quarantaineplicht voor geldt, moet je natuurlijk ook in quarantaine. Ook als je vliegt via een luchthaven in een stad of gebied waar zeer veel besmettingen zijn (Barajas in Madrid, Schiphol in Nederland) raden we aan om je contacten gedurende tien dagen te beperken, met name als het erg druk was op de luchthaven. Klik hier voor meer informatie.

Er zijn uitzonderingen op de verplichte thuisquarantaine. Per 14 september mag voor een aantal doelen de quarantaine onderbroken worden. Als je geen klachten hebt mag je bijvoorbeeld aan het werk als dat noodzakelijk is, deelnemen aan topsport, als je (voor even in Nederland was, maar-) studeert of werkt over de grens, doorreist naar een ander land of bij een uitzonderlijk familiebezoek. Op de website van Rijksoverheid vind je alle uitzonderingen

De corona-kaart van Spanje

Om de besmettingen in kaart te brengen deelt Spanje het land op in Comunidades Autónomas, provincies of gemeentes. Via de kaart op de website van de omroep RTVE kun je alle ontwikkelingen goed volgen. Deze wordt dagelijks bijgehouden. Op de website van het ministerie van gezondheid vind je onder het kopje actualización de weekrapporten.

Aan de hand van het aantal besmettingen per 100.000 inwoners worden er nieuwe strengere maatregelen ingevoerd of maatregelen versoepeld per gemeente, provincie of autonome regio. De regio Madrid telt de hoogste incidentie van Spanje, en is goed voor ongeveer 1/3 van het  aantal diagnoses en sterfgevallen in Spanje. 

Welke coronamaatregelen gelden in heel Spanje?

In heel Spanje geldt een mondkapjesplicht. Je moet in principe zowel op openbare plekken binnen als buiten een mondkapje op en mag het afzetten als je eet, drinkt of sport.

 

Ook in Spanje geld de 1,5-meterregel. Je moet dus altijd goed letten op het aantal mensen dat maximaal toegestaan is in ruimtes. Meestal staat dit bij de ingang van een winkel of supermarkt aangegeven. Eenmaal binnen moet je je ook houden aan de eventueel aangegeven looprichtingen.

Er wordt extra veel schoongemaakt met desinfecterende middelen en virusdodende producten, bijvoorbeeld bij betaalautomaten, maar er wordt ook verwacht dat ieder voor zich al zijn spullen goed schoonhoudt. Ook van elk toeristisch bedrijf (denk aan restaurants, hotels, winkels) wordt verwacht dat ze genoeg desinfecterende handgel aanbieden en contactoppervlakken periodiek schoonmaken. 

De terrassen en andere toeristische en culturele activiteiten hebben een beperkte capaciteit, die kan verschillen van 50% tot 65%. Er mogen niet meer dan 10 personen aan een tafel zitten. Overigens kan het zijn dat er regionaal kleinere aantallen worden gehandhaafd, in Catalonië is zes bijvoorbeeld het maximum. Het is verboden om alcohol te nuttigen buiten de terrassen op straat. Daarnaast heeft het nachtleven ook een eindtijd, die in de strengere gebieden al om 11 uur ’s avonds is maar over het algemeen om 1 uur ’s nachts ingaat. Discotheken en andere clubs zijn nog altijd gesloten.

Aangeraden wordt om zoveel mogelijk wegwerp- en persoonlijk materiaal te gebruiken (denk aan papieren zakdoeken, die je na gebruikt meteen weggooit). Ook wordt verwacht dat je zoveel mogelijk met de pinpas of telefoon/smartwatch betaalt.

Als laatste, en deze kennen we niet in Nederland, is het verboden om op straat en in openbare ruimtes te roken als je niet altijd 2 meter afstand kunt houden. Boetes kunnen oplopen tot maar liefst €600.000. 

Wat mag er wel?

Indien er geen aanvullende maatregelen gelden zijn de stranden geopend. Als je je handdoek maar 2,5 meter van andere badgasten neerlegt en 6 meter van de zee, dan kan iedereen ook nog lekker langs het water wandelen en altijd de 2 meter afstand bewaren. Je huisdieren naar het strand meenemen of naaktzwemmen is verboden. 

Ook restaurants zijn weer open, althans als er geen extra beperkingen gelden in het gebied waar je verblijft. Over het algemeen moet je reserveren, krijg je een plekje aangewezen, staan alle tafels op 1,5 afstand van elkaar en moet je bij binnenkomst je handen desinfecteren, net als in Nederland. Wanneer je aan je tafel plaats hebt genomen mag je je mondkapje afzetten. 

Naast de algemene regels moet je in hotels ook nog rekening houden met capaciteitsbeperkingen bij de receptie en de gemeenschappelijke ruimtes. Ook voor hotels geldt in de strengere gebieden dat ze terug moeten naar een capaciteit van 50%. Daardoor is het mogelijk dat het lopend buffet dat je gewend bent er bijvoorbeeld anders uit ziet.

Voor musea, monumenten en tours geldt dat de meeste een route met gids uitgestippeld hebben om de sociale afstand te vergemakkelijken. Veel maken daarnaast gebruik van digitale en individuele brochures en kaarten. Ook zijn er minder interactieve faciliteiten of diensten zoals touchscreens, audiogidsen, virtual reality, etc. in gebruik. 

Regels voor (Nederlandse) toeristen

Als je als toerist per vliegtuig Spanje in komt moet je verplicht voor aankomst een gezondheidsformulier (FCS) invullen en ondertekenen. Elke reiziger moet apart zo’n formulier invullen en geprint of digitaal laten zien bij aankomst in Spanje. Je kunt hem vinden op de website van de overheid. Het invullen van het formulier kost je ongeveer 5 minuten, maar je hebt er wel je vlucht- en stoelnummer voor nodig, dus je kunt hem pas vlak voor je vlucht invullen. Als je het formulier niet hebt gedownload, kun je het aan boord van je vlucht krijgen of ter plekke op de luchthaven. Dit FCS-formulier is het belangrijkst, maar daarnaast kan er bij aankomst nog een gezondheidscontrole worden uitgevoerd. Dit kan een temperatuurmeting zijn, een geschreven bevestiging of een controlegesprekje om je toestand te bepalen. 

Waar vind je meer actuele informatie?

Het Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) heeft op de site een kaart waar je de besmettingscijfers per provincie van de afgelopen twee weken kunt vergelijken en waar ook de nieuwe cijfers geplaatst worden. Let wel op dat de nieuwste cijfers niet direct definitief zijn, omdat er in de loop van de week gevallen bij kunnen komen, maar dat het wel een duidelijke weergave is of een gebied aan het verbeteren of verslechteren is. Wil je een betrouwbare update per regio, kijk op deze site van het ministerie van gezondheid

De live-blog van El Periódico is erg handig als je het laatste nieuws bij wilt houden. Je vindt er een tijdlijn met korte samenvattingen van nieuwe beslissingen en maatregelen die genomen worden en je kunt via de kopjes doorklikken naar de volledige artikels. De tijdlijn is wel in het Spaans, maar met een automatische vertaler in je browser blijf je gemakkelijk op de hoogte. De omroep RTVE heeft een kaart op de website met daarnaast de laatste cijfers en tabellen met informatie van de afgelopen maanden en de cijfers per provincie.

Corona-informatie van de 19 autonome regio’s

Andalusië: https://www.sspa.juntadeandalucia.es/servicioandaluzdesalud/ciudadania/consejos-de-salud/nuevo-coronavirus-informacion-sobre-la-alerta 

Aragon: https://www.aragon.es/coronavirus 

Asturië: https://www.astursalud.es/en/noticias/-/noticias/informacion-sobre-el-coronavirus 

Balearen: https://www.caib.es/sites/covid-19/es/covid-19/ 

Baskenland: https://www.euskadi.eus/nuevo-coronavirus-covid-19/ 

Canarische Eilanden: https://www3.gobiernodecanarias.org/sanidad/scs/tematica.jsp?idCarpeta=e01092c2-7d66-11ea-871d-cb574c2473a4 

Cantabrië: https://www.scsalud.es/coronavirus 

Castilla-la Mancha: https://sanidad.castillalamancha.es/ciudadanos/enfermedades-infecciosas/coronavirus 

Castilla-Leon: https://www.saludcastillayleon.es/es/covid-19-poblacion 

Catalonië: https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z

/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/index.html#googtrans(ca|en) 

Ceuta: https://www.ceuta.es/ceuta/covid19 

Extremadura: https://saludextremadura.ses.es/web/detalle-contenido-estructurado?content=coronavirus-informacion-para-la-ciudadania 

Galicië: https://coronavirus.sergas.es/?idioma=es 

La Rioja: https://actualidad.larioja.org/coronavirus/datos 

Madrid: https://www.comunidad.madrid/servicios/salud/2019-nuevo-coronavirus

Melilla: https://covid19melilla.es 

Murcia: https://www.murciasalud.es/pagina.php?id=458440 

Navarra: https://coronavirus.navarra.es/es/ 

Valencia: http://www.gvaoberta.gva.es/es/covid-19 

 

In Spanje verschilt het aantal coronabesmettingen nogal per autonome regio en per provincie. Madrid en Navarra zijn zwaar getroffen, in andere regio’s zoals Valencia, de Balearen, Andalusië en de Canarische Eilanden ligt het aantal besmettingen gelukkig veel lager en onder het Nederlandse gemiddelde. Per gemeente of deelgemeente worden indien het aantal besmettingen hoog is de maatregelen aangescherpt of juist versoepeld, al naar gelang de ontwikkelingen. Volg hier het laatste nieuws en bekijk door middel van de links onderin de stand van zaken in de verschillende delen van Spanje.

LEES ONZE SPECIALE UPDATE VAN 25 OKTOBER: SPANJE VOERT AVONDKLOK IN

Update 22 oktober: Duitsers en Britten mogen weer op vakantie naar Canarische Eilanden

Goed nieuws vandaag voor de Canarische Eilanden. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk besloten om de archipel toe te voegen aan de lijst met veilige reisbestemmingen. Duitsland zal vanaf zaterdag weer reizen toestaan naar de winterzonbestemming, het VK volgt zondag. De twee landen zijn samen goed voor meer dan de helft van het aantal toeristen. De aankondiging betekent dat Duitse en Britse reizigers niet meer in quarantaine hoeven als ze op vakantie zijn geweest naar de Canarische Eilanden. De Spaanse overheid heeft samen met de Canarische Eilanden een speciaal protocol ontwikkeld om veilige toeristencorridors te creëren. Spanje hoopt dergelijke afspraken ook te kunnen maken voor andere regio’s van Spanje met een lage besmettingsgraad. Hierbij worden de toeristen voor hun vakantie en na hun vakantie getest om te voorkomen dat  het coronavirus meereist. De Spaanse regering zegt in onderhandeling te zijn met twaalf landen over het instellen van dergelijk corridors. Maar de overeenkomst met de Duitsers en het Verenigd Koninkrijk is een goed begin.  Van de 13,1 miljoen toeristen die de Canarische Eilanden vorig jaar bezochten kwam meer dan de helft uit deze twee landen. De Duitsers laten er geen gras over groeien. De luchtvaartmaatschappijen Condor, TUI, Ryanair, Easyjet en Lufthansa hebben voor volgende week al 70 vluchten in de planning staan waarmee in totaal 13.000 toeristen naar de eilanden kunnen worden gebracht.

De autonome regio Valencia maakte intussen bekend dat er vanaf begin volgende week een avondklok wordt ingesteld van middernacht tot zes uur ‘s ochtends. Ook Andalusië voert vanaf aanstaande zondag een avondklok in voor Granada en 30 omliggende gemeentes die zal gaan gelden van elf uur ’s avonds uur tot zes uur ‘s ochtends. De maatregelen werden bekendgemaakt na het overleg van het Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud, de gezondheidsraad waarin alle regio’s van Spanje vertegenwoordigd zijn, over het instellen van een landelijke avondklok. Hoewel er wel nieuwe nationale maatregelen werden afgesproken, werd er nog geen overeenstemming bereikt over een landelijke avondklok. Minister van Volksgezondheid Salvador Illa zei dat er eerst een noodtoestand van kracht moet zijn om de avondklok juridisch mogelijk te maken.

Update 21 oktober: regionale verschillen blijven enorm

Spanje heeft woensdag 21 oktober het trieste record bereikt van meer dan 1 miljoen coronabesmettingen. Er kwam een recordaantal van 16.973 positief geteste Spanjaarden bij waarmee de teller na zeven maanden COVID-19 op 1.005.295 staat. Daarbij blijft het opvallend dat vooral het binnenland van Spanje hard wordt geraakt terwijl de eilanden en de costas veel en veel minder gevallen kennen. Het aantal besmettingen per 100.000 is in Spanje in de afgelopen weken ook lager dan in veel andere Europese landen. Volgens de laatste gegevens van de ECDC, de Europese instelling die het aantal besmettingen bijhoudt, lag het aantal in Spanje de afgelopen twee weken op 347/100.000 terwijl Frankrijk (441/100.000), het Verenigd Koninkrijk (348/100.000), Nederland (574/100.000) en België (867/100.000) met een veel hoger aantal besmettingen te kampen hebben. De situatie is in Spanje het ernstigst in de regio Navarra, waar donderdag een lokale lockdown van kracht wordt. In Navarra bedroeg het aantal besmettingen de afgelopen 14 dagen 1021/100.000. Andere regio’s met een hoog incidentiecijfer zijn de wijnstreek La Rioja (561,87), Aragón (542,64) en Castilla y León (517,81).

La Rioja kondigde woensdag een plaatselijke lockdown af die vrijdag 23 oktober ingaat en duurt tot 7 november. Inwoners mogen hun regio niet verlaten en mensen van buiten de regio mogen niet naar La Rioja als dat niet noodzakelijk is. Ook moeten alle bedrijven en instellingen sluiten om 21 uur met uitzondering van apotheken, supermarkten, theaters en bioscopen en andere bedrijven of instellingen die voorzien in eerste levensbehoeften, zoals restaurants die maaltijden aan huis bezorgen.

De regio Madrid, waar het de afgelopen weken uit de hand leek te lopen, heeft het tij weten te keren en telde de laatste twee weken 432,26 gevallen per 100.000 inwoners. In Catalonië gaat het juist de verkeerde kant op. Deze regio zorgde met 4.195 besmettingen maandag voor een kwart van alle positief getesten in Spanje. Daar staat tegenover dat veel regio’s veel en veel minder besmettingen hebben. Zo zitten de Canarische Eilanden met 81/ 100.000 zelfs onder het Duitse gemiddelde van 90/100.000. De Canarias zijn in gesprek met de Duitsers om te kijken of ze een veilige luchtbrug kunnen instellen om het toerisme weer op gang te helpen. Ook Valencia (132/100.000) en de Balearen (137/100.000) hebben vergeleken met veel andere gebieden in Europa een opvallend laag aantal besmettingen en hopen deze winter door slimme maatregelen toeristen te kunnen ontvangen.

Update 20 oktober: mogelijk avondklok tegen botellones

De regering van Spanje overweegt een avondklok in te voeren. Deze maatregel werd eerder deze week al van kracht in Frankrijk en België. Het doel van de toque de queda is dat mensen niet op straat blijven hangen nadat de winkels en restaurants gesloten zijn, maar dat de horeca wel open kan blijven overdag en ‘s avonds. In Spanje blijven veel jongeren ‘s nachts op straat hangen om samen te drinken, de zogenaamde botellones. Net als in Nederland wordt het nachtelijk alcoholgebruik onder jongeren als een van de oorzaken gezien van de snelle verspreiding van het coronavirus. De verwachting is dat de avondklok om 00.00 uur in zal gaan en zal duren tot 6 uur ‘s ochtends. Verschillende Spaanse regio’s, waaronder Madrid en Valencia, zijn voor de invoering van de avondklok. Een toque de queda is echter alleen mogelijk als eerst de noodtoestand is afgekondigd. Dat wil de Spaanse regering pas doen na overleg met alle Spaanse regio’s. Dat overleg zal later deze week plaatsvinden. Catalonië heeft aangegeven eerst de resultaten in Frankrijk af te willen wachten alvorens de avondklok in te voeren.

Update 19 oktober: Pilot in Málaga met sneltesten in horeca

De stad Málaga kwam maandag met een pilotproject om sluiting van bars en restaurants te voorkomen. De gemeente wil alle horecawerknemers door middel van wekelijkse sneltesten in de gaten houden om uitbraken te voorkomen. De burgemeester van de stad, Francisco de la Torre, liet weten dat er vrijdag 400 mensen getest zullen worden. De la Torre, die benadrukte dat de cijfers van zijn stad ‘goed’ zijn, denkt dat het initiatief elders in het land kan worden overgenomen zo lang er geen vaccin is. De burgemeester hoopt op deze manier weer toeristen uit Spanje te kunnen ontvangen. Het internationale toerisme zal langer duren, is zijn verwachting want daar zijn naar zijn mening speciale veilige corridors voor nodig waarbij mensen  al voor  ze op het vliegtuig stappen getest worden. Dergelijke corridors komen er ook voor de Canarische Eilanden en de Balearen.

De Spaanse Jaap van Dissel, Fernando Simón, liet maandagavond in een persconferentie weten dat  het sterftecijfer in Spanje, ondanks het hoge aantal besmettingen vanaf eind juli, ‘zeer laag’ blijft, namelijk rond de 1 procent. De gemiddelde leeftijd van de dodelijke slachtoffers van het corona-virus is in Spanje ook hoger dan tijdens de eerste golf, namelijk 86 jaar tegenover 83 jaar dit voorjaar. Ook het aantal IC-opnames valt met een gemiddelde bezetting van 21,4 % van de beschikbare bedden mee, aldus Simón. ‘Qua aantal sterfgevallen zitten we ongeveer op het niveau van landen als Duitsland. Wij blijven een hoog aantal besmettingen opsporen wat weerspiegeld wordt in het aantal asymptomatische gevallen, dat nu op 41-42 % ligt. We kunnen niet garanderen dat we alle gevallen opsporen, maar het is wel een hoog percentage.  Wat leeftijd betreft ziet Simón een stijging van het aantal besmettingen onder jongeren van 10-19 jaar en met name onder jongeren van 15-19 jaar. In acht autonome regio is er sprake van een daling terwijl het aantal besmettingen in tien regio’s oploopt. ‘Samenvattend kunnen we zeggen dat het met een  gemiddelde van 312,22 gevallen per 100.000 inwoners in 14 dagen niet gaat zoals we zouden willen. Maar het is wel duidelijk dat de stijging langzamer gaat dan in andere landen.’ Ter vergelijking: het aantal besmettingen lag in Nederland in de afgelopen twee weken volgens de cijfers van het RIVM op 386,4. Simón concludeert dat de noodtoestand in Madrid vruchten lijkt af te werpen. ‘Van de negen (Madrileense) gemeentes waar een lockdown geldt, zien we in zeven een daling… de impact lijkt duidelijk maar we moeten zien hoe het zich verder ontwikkelt.

De president van de regionale regering van Navarra, María Chivite, kondigde eerder maandag aan dat Navarra vanaf donderdag 22 oktober in regionale lockdown gaat. Dat betekent dat het verlaten of binnenkomen van de regio gedurende 15 dagen niet is toegestaan met uitzondering van essentiële beroepen en andere noodzakelijke verplaatsingen. Ook bars en restaurants zullen sluiten. De autonome regio Castilla y León stelt deze week verschillende plaatselijke lockdowns in, onder andere voor Burgos. Daarnaast heeft de regering van Aragon strengere maatregelen aangekondigd. Opvallend is dat het hoge aantal besmettingen en dus de lokale lockdowns met name in het binnenland van Spanje zijn en dat de toeristische kustregio’s en de eilanden steevast minder besmettingen kennen dan het binnenland en dan Nederland en België.

Update 17 oktober: handige interactieve kaart

Het Spaanse dagblad El Diario heeft een heel handige interactieve kaart online gezet waarop je kunt zien welke restricties er gelden in welk gebied. Je kunt over de kaart heen scrollen en ziet dan meteen per dorpje, stad of regio hoe de vlag erbij hangt. Wat opvalt is dat er (op ‘gewone regels’ als het dragen van een mondkapje en 1,5 meter na) geen restricties gelden in de autonome regio’s Valencia en Cantabrië en ook niet in grote delen van Andalusië, waaronder de Costa del Sol, en op de Canarische eilanden Tenerife, Lanzarote en El Hierro. Momenteel is 35 % van Spanje restrictievrij terwijl er in 12 procent van het land sprake van een (gedeeltelijke) lockdown, met name in Madrid en in het binnenland van Murcia. Ook voor heel Catalonië gelden beperkingen. De volgende kleuren worden gebruikt op de kaart

 • Grijs: geen restricties
 • Lichtblauw: beperkingen in groepsgrootte
 • Blauw: beperking openingstijden en capaciteit
 • Oranje: sluiting of beperkte dienstverlening van o.a. horeca
 • Rood: lockdown of andere beperkingen bewegingsvrijheid

Mis je Spanje? Lees dan de glossy ESPANJE!, 4 x per jaar  op de mat voor nog geen twee tientjes!

Update 16 oktober: Geen lockdown voor heel Spanje en Spanje vraagt EU meer duidelijkheid

De minister van Volksgezondheid van Spanje, Salvador Illa, heeft vandaag 16 oktober een nieuwe totale lockdown uitgesloten. Afgelopen voorjaar ging Spanje in een strenge lockdown, maar nu tijdens de tweede golf gaan ze dat proces niet herhalen. In plaats daarvan werden eerder deze week nieuwe strenge maatregelen ingevoerd in provincies waar de besmettingen oplopen. Illa heeft opgeroepen tot collectief bewustzijn voor de komende maanden: “Het zal niet binnen 15 dagen worden opgelost, noch in Catalonië, noch in Spanje, noch in Europa”, benadrukte de minister. Hij heeft hoop dat er wel Kerst gevierd kan worden in december als iedereen zich nu aan de komende strengere maatregelen houdt. Bijvoorbeeld de vicepresident van Madrid geeft aan dat er zeker “hardere en beperktere maatregelen genomen moeten worden, welke volgende week moeten worden goedgekeurd.” De komende dagen moet duidelijk worden wat die meer restrictieve en strengere maatregelen worden die Kerstmis zullen redden.

De Spaanse premier Pedro Sánchez,heeft de EU gevraagd om tot gemeenschappelijke standpunten in de EU te komen om de pandemie te kunnen bestrijden. “We moeten definiëren wat een quarantaine is. Is het 14, 10 of 7 dagen? Elk land heeft hiervoor andere regels, [heel Europa] moet hetzelfde antwoord geven op die vraag.” Ook de president van de provincie Madrid, Isabel Díaz Ayuso, heeft vragen aan de EU omtrent de verschillen in de regelingen. In een brief aan de voorzitter van de Europese Provincie, Ursula von der Leyen, vraagt ze om ook een gemeenschappelijke regeling voor de luchthavens. Om de gezondheid voor alle Europese burgers te garanderen, “is het belangrijk dat alle luchthavens, of in ieder geval de internationale luchthavens, dezelfde protocollen toepassen om de verspreiding van het virus over de grenzen te voorkomen.”

Update 15 oktober: Balearen en Canarische Eilanden creëren speciale corridors voor toeristen

Spanje heeft speciale protocollen ontwikkeld om het toerisme op de Canarische Eilanden en de Balearen weer veilig op gang te kunnen brengen. Door toeristen te testen voor ze komen en voor ze weer teruggaan en door speciaal en kosteloos onderdak te bieden aan toeristen die besmet blijken, hopen de eilandengroepen de koudwatervrees  bij toerusten weg te nemen. Iedere toerist die aankomt Ibiza, Mallorca, Tenerife, Grana Canaria of een van de andere eilanden van de archipels is welkom zonder test vanaf een locatie waar in de 14 voorgaande dagen het aantal nieuwe besmettingen minder dan 50 op de 100.000 inwoners bedroeg. Omdat dat in de praktijk nog bitter weinig plekken zijn is afgesproken dat toeristen uit gebieden met een hogere besmettingsgraad ook welkom zijn als ze een negatieve test kunnen laten zien die maximaal 48 uur voordat de vlucht vertrekt is afgenomen. Bij het verlaten van het eiland moeten de reizigers ook maximaal 48 uur voor vertrek een test laten doen. Deze test wordt uitgevoerd door de gezondheidsautoriteiten ter plaatse, zonder kosten voor de toeristen zelf. Komt er een positieve uitslag terug, dan mogen de toeristen kosteloos in quarantaine blijven op het eiland. In dat geval dekken de overheden van de Canarische eilanden en de Balearen alle bijkomende kosten en zorgen ze voor speciale quarantaineaccommodatie. Ook zorgkosten of ziekenhuisbezoeken worden door de overheid gedekt. De eilanden zeggen genoeg capaciteit te hebben om deze speciale toeristencorridors in te voeren. De maatregelen gelden voorlopig alleen op de eilanden, maar Spanje hoopt ze ook in te kunnen laten gaan op andere bestemmingen op het vasteland.

 

Update 14 oktober: sneltesten in Valencia, beperkingen in Catalonië

In Valencia is begonnen met de distributie van 250.000 snel-tests voor in de zorg en in ziekenhuizen.  Deze COVID-19 snel-tests geven al na 15 minuten een uitslag zonder tussenkomst van een laboratorium. Naast de snelle uitslag is er nog een voordeel ten opzichte van de standaard PCR-test; de prijs is aanzienlijk lager. De Comunidad Valenciana wil deze snel-tests vooral gebruiken voor twijfelgevallen om zo het opsporen van potentiële uitbraken te versnellen en nieuwe infectiebronnen te kunnen isoleren. Valencia behoort samen met de Canarische Eilanden tot de regio’s van Spanje die het coronavirus tot nu toe het beste de kop in weten te drukken. Gemiddeld lag het aantal besmettingen in de afgelopen week op 128/100.000 in Spanje, in Valencia is dat 42. Ter vergelijking: in Nederland waren er de afgelopen week 238/100.000 besmettingen. Momenteel daalt het aantal besmettingen in Spanje in negen autonome regio’s terwijl het in zeven stijgt. Vaak is er sprake van een jojo-effect en is er geen magische formule: het virus reageert niet altijd duidelijk op beperkende maatregelen die de deelregeringen instellen. In september bereikten negen regio’s een piek waarna de daling inzette: de Balearen, Canarias, Cantabrië, Castilië-La Mancha, Extremadura, Madrid, Murcia, Baskenland en La Rioja.  

In Catalonië nemen de besmettingen helaas weer toe, hoewel ook daar de opmars met 135/100.000  in de afgelopen week minder traag verloopt dan in Nederland. Toch waarschuwde de minister van Volksgezondheid van de Generalitat van Catalonië  voor een nieuwe lockdown als de besmettingen zo hard blijven stijgen. Om dat te voorkomen heeft Catalonië nieuwe maatregelen genomen die in ieder geval de komende 15 dagen gelden en die in grote lijnen lijken op de maatregelen die nu in Nederland zijn afgekondigd

 • Sociaal contact wordt beperkt tot je ‘sociale bubbel’ (vaste contacten).
 • Samenkomsten van maximaal 6 personen, in het openbaar en privé.
 • Commerciële sector naar 30% capaciteit.
 • Sportscholen naar 50% capaciteit.
 • Openbare sportvelden (op straat, zonder toezicht) worden gesloten.
 • Parken en speeltuinen sluiten om 20:00.
 • Bars en restaurants sluiten, alleen nog bezorgen en afhaal. Hotels mogen hun gasten blijven bedienen.
 • Universiteiten geven hun colleges online.
 • Congressen, conventies en evenement worden uitgesteld.
 • Markten naar 30% capaciteit.
 • Speelhallen worden gesloten.
 • Theaters naar 50% capaciteit en sluiten om 23:00 uur

Update 13 oktober: EU komt met corona-stoplicht

De Europese Unie komt met een kaart met kleurcodes waaraan het gevaar van het coronavirus voor iedere Europese regio valt af te lezen. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) gaat de kaart wekelijks bijwerken. Dat zijn de 27 EU-ministers van Buitenlandse Zaken dinsdag overeengekomen in Luxemburg.

Lidstaten geven het ECDC iedere week door hoeveel nieuwe besmettingen er zijn vastgesteld, hoeveel coronatests er zijn afgenomen en hoeveel daarvan positief bleken. Het ECDC heeft vaste maatstaven om regio’s vervolgens groen, oranje of rood in te kleuren. Zo weten mensen die ernaartoe reizen hoeveel gevaar ze er lopen. Het blijft aan de lidstaten zelf om reizigers bijvoorbeeld te verplichten om een test te ondergaan of in quarantaine te gaan. Hierin zijn de EU-landen niet geslaagd om één lijn te trekken. De verschillen in manieren waarop landen hun testbeleid voeren zijn bijvoorbeeld al te groot.

Het doel van de kaart is om de uitbraak van COVID-19 in Europa in te dammen. De ministers benadrukken ook hoe belangrijk het recht op vrij reizen van EU-burgers door de Unie is. Met de kaart wil de EU zowel de gezondheid van Europeanen beschermen, als het vrije verkeer binnen de EU handhaven. Daarnaast willen de landen een chaotische situatie, zoals tijdens de corona-uitbraak afgelopen voorjaar, voorkomen. Sommige lidstaten besloten toen op eigen houtje om hun grenzen te sluiten.

De kaart zal gaan gelden als een advies en is niet bindend. De adviezen zullen van toepassing zijn voor alle EU-landen, het Verenigd Koninkrijk, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. “We hebben onze lessen geleerd: we overwinnen de crisis niet door eenzijdig grenzen te sluiten, maar door samen te werken”, zegt Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen. Behalve de EU doen ook het VK (tijdens de transitie), Noorwegen, Liechtenstein en IJsland mee.

De drie kleurcodes betekenen het volgende:

Groen: als het 14-daagse cumulatieve meldingspercentage van coronavirusgevallen minder is dan 25 per 100.000 mensen en het percentage positieve tests minder dan 4 procent is.

Oranje: als het 14-daagse cumulatieve meldingspercentage van coronavirusgevallen minder is dan 50 per 100.000 mensen, maar het percentage positieve tests 4 procent of meer is, of als het 14-daagse cumulatieve meldingspercentage van coronavirusgevallen varieert van 25 tot 150, maar het percentage positieve tests minder is dan 4 procent.

Rood: als het 14-daagse cumulatieve meldingspercentage van coronavirusgevallen 50 of meer per 100.000 mensen is en het percentage positieve tests 4 procent of meer is, of als het 14-daagse cumulatieve meldingspercentage van coronavirusgevallen meer dan 150 is.

Daarnaast komt er de kleur grijs voor gebieden waar onvoldoende data van zijn. De kaart wordt straks elke week gepubliceerd op de website van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding. Hier meer uitleg over de codes. 

Opvallend is dat de ECDC drie weken geleden nog rood gaf aan regio’s die meer dan 120 besmettingen/100.000 in 14 dagen hadden. Nu kunnen regio’s met minder dan 4 procent positieve testen dus oranje krijgen als ze 150/100.000 besmettingen hebben. Op basis van deze nieuwe criteria zouden op dit moment alleen de Canarische Eilanden een oranje advies krijgen. Daar zijn momenteel volgens de officiële gegevens van de Spaanse overheid 87,26 besmettingen per 100.000 in 14 dagen en is 2,6 van de testen positief. Valencia heeft met 95,49 een relatief laag aantal besmettingen maar omdat 9,4 procent van de testen daar positief is, zal die regio waarschijnlijk toch nog rood kleuren. Volgens het coronadashboard van de RIVM is in Nederland 13,8 % van de door de GGD geteste mensen positief en zijn er momenteel 42,5/100.000 positief geteste mensen per dag (wat neerkomt op 595 per 14 dagen).

Update 12 oktober: Meer dan 10,8 miljoen testen en cijfers Madrid dalen

Spanje heeft sinds het begin van de coronapandemie meer dan 10,8 miljoen PCR-testen uitgevoerd. Dat blijkt uit de data die de autonome gemeenschappen hebben verstrekt aan het ministerie van Volksgezondheid. Alleen tussen 2 en 8 oktober werden al 719.275 testen uitgevoerd, gemiddeld 102.753 per dag. In Spanje zijn momenteel 230,16 mensen op elke 1.000 inwoners getest. Madrid liet zondagavond via dit Twitterbericht weten dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft aangegeven dat de Spaanse hoofdstad de afgelopen week de sterkste daling kende. Het aantal besmettingen nam volgens de WHO af met maar liefst 26% terwijl in veel andere Europese streken en steden een sterke stijging te zien was. Onder andere Noord-Holland (plus van 41%) en Lombardije met Milaan (plus 115 %) worden genoemd in de grafiek die Madrid toont op Twitter. Ook in Catalonië steeg het aantal besmettingen weer. In Madrid werd vorige week de noodtoestand afgekondigd nadat het aantal positieve testen explosief was gestegen. Op 28 september werden er 775,13/100.000 besmettingen in 14 dagen gemeld door Madrid. Op maandag 5 oktober was dat gedaald naar 568,64 en nu ligt dat aantal op 501,58. Naar verwachting zal ook de regio Catalonië deze week met strengere maatregelen komen. Ter vergelijking: in Amsterdam werden in week 39 en 40 547/100.000 mensen positief getest.

Update 11 oktober – Spaanse kustregio’s kleuren lichter

 

De nieuwe kaart van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), waarop het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken hun reisadviezen mede baseren, toont duidelijk aan dat de situatie in Spanje de laatste weken is verbeterd ten opzichte van de rest van Europa. Terwijl in week 37 en 38 alleen Galicië en Asturias lichter gekleurd waren en de rest donkerrood was, zien we dat op Murcia en Baskenland na nu alle kustgebieden lichter kleuren. In Galicië blijft de situatie het meest positief wat te zien is aan de lichtere oranje kleur in de ECDC-kaart. De rest van de kustregio’s krijgt donkerder oranje, hetgeen betekent dat er in de afgelopen twee weken tussen de 120-239 besmettingen per 100.00 inwoners waren. Er zit echter wel een addertje onder het gras, want het ECDC heeft de waarden die aan een kleur hangen aangepast. Donkerrood betekende in week 37 en 38 nog meer dan 120 besmettingen per 100.000, nu betekent het dat er meer dan 240 zijn. Voor 120-240 besmettingen is er nu een tussenkleur ingevoerd en daarom ziet het er nu rooskleuriger uit voor Spanje. Asturië, Cantabrië, álle provincies van Catalonië (dus ook de Costa Brava en Barcelona), álle provincies van Valencia (dus ook Alicante en de Costa Blanca), álle provincies van Andalusië (dus ook Costa del Sol en Costa de la Luz), álle Canarische Eilanden, álle Balearen (dus ook Ibiza en Mallorca) en Extremadura kleuren in week 39 en week 40 lichter dan twee weken geleden. Alleen Baskenland, Murcia en alle Spaanse regio’s die niet aan zee grenzen (behalve Extremedura) hebben nog de donkerrode kleur. Die komen dus net als Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht en grote delen van Frankrijk uit boven de 240/100.000 per 14 dagen. Het totaal aantal besmettingen per 100.000 ligt in Spanje met 308,1 nu lager dan in Nederland (344,6) en België (364,1), aldus de cijfers van het ECDC.

Lees ook het artikel ‘Waarom kreeg Spanje Code Oranje’, met uitleg van het RIVM en Buitenlandse Zaken

 

 Update 10 oktober – Noodtoestand in Madrid

De Spaanse regering gaf Madrid tot vrijdag 9 oktober de tijd om met nieuwe corona-maatregelen te komen om te voorkomen dat de Madrilenen massaal de stad zouden verlaten vanwege de vrije feestdag op 12 oktober. De regioregering vroeg om meer tijd, maar de Spaanse regering heeft vervolgens besloten om de noodtoestand af te kondigen. Madrilenen mogen de stad niet verlaten. Of de noodtoestand van kracht kan blijven is nog maar de vraag, politiek gezien moet de Spaanse regering de steun krijgen van het Congres. De nationale feestdag 12 oktober, die in Madrid altijd wordt gevierd met grote defilés, gaat wel door maar in aangepaste vorm.  In dit artikel van de Spaanse krant Marca een overzicht van alle Spaanse plaatsen en gemeentes waar een lockdown geldt. Het gaat meest om kleinere plaatsen in Andalusië, Aragón, Castilië La Mancha, Castilië en León, Extremadura, Galicië, La Rioja, Madrid, Murcia en Navarra. Overtredingen van de lockdownmaatregelen kunnen worden bestraft met hoge boetes van €600 tot €600.000. 

Update 6 oktober – León en Palencia ook op slot

De steden León en Palencia krijgen een reisbeperking welke ingaat op 7 oktober en tenminste 14 dagen zal duren. De minister van Volksgezondheid van Castilla y León, Verónica Casado, maakte dat op maandag 5 oktober bekend tijdens een persconferentie. Palencia past al bijna twee weken beperkende maatregelen toe op sociaal, cultureel en toeristisch gebied, maar deze hebben de besmettingen nog niet omlaaggehaald, met 536 gevallen per 100.000 inwoners in 14 dagen. Dat is nu aanleiding voor de grotere controle op de mobiliteit, aldus Casado. In León waren vorige week de cijfers net zo verontrustend, 510 besmettingen per 100.000 inwoners, wat ook daar geleid heeft tot strengere maatregelen.

 

Reisadvies voor Spanje vanuit België

België heeft de reisadviescode voor de autonome regio Valencia (de provincies Alicante, Valencia en Castellón) en de Canarische eilanden Tenerife, El Hierro, La Gomera en la Palma vorige week aangepast van rood naar oranje. Dat betekent dat reizen weer is toegestaan maar waakzaamheid is geboden. Zowel de Canarische Eilanden als de regio Valencia laten al sinds eind augustus een dalende lijn en daarmee een gunstig R-getal zien zoals je ziet in deze link. Wij hopen dat Nederland ook snel een versoepeling zal aankondigen, ook voor andere regio’s in Spanje waar de cijfers beter zijn dan in ons land.  Niet opdat we en masse op reis kunnen gaan, maar wel om het bijvoorbeeld mogelijk te maken voor bezitters van tweede huizen en mensen die wegens gezondheidsredenen in Spanje overwinteren om (bij voorkeur na getest te zijn in Nederland) veilig af te reizen naar Spanje.

 

Reisadvies voor Spanje vanuit Nederland

Het reisadvies van de Nederlandse overheid is sinds 25 augustus ‘oranje’ voor heel Spanje. De besmettingsgraad van het coronavirus is in heel Spanje toegenomen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Spanje als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Spanje gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.’  Aldus de mededeling op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De redactie van ESPANJE! heeft  het ministerie van Buitenlandse Zaken er al meerdere malen op gewezen dat de besmettingsgraad in veel delen van Spanje lager is dan in Nederland en/of afneemt. De zin De besmettingsgraad van het coronavirus is in heel Spanje toegenomen’, klopt al enige tijd niet meer zoals ook blijkt uit de besmettingsrapporten van de Spaanse overheid. We raden daarom ook een omgekeerde quarantaine aan. Kom je vanuit een gebied in Nederland met veel besmettingen in een gebied met minder besmettingen in Spanje (bijvoorbeeld van Amsterdam naar de regio Valenica), beperk dan zoveel mogelijk je contacten in de eerste 10 dagen. Zo voorkom je dat het virus met reizigers heen en weer reist. 

 

Lees ook onze analyse van de weekcijfers per autonome regio

Verplichte quarantaine?

Het advies van Buitenlandse Zaken is inderdaad om in quarantaine te gaan, ook als je geen corona gerelateerde klachten hebt en/of je coronatest negatief was. Na 10 dagen mag je weer naar buiten, mits je geen klachten (meer) hebt. Het is een advies dus geen verplichting.

Je hoeft volgens de Nederlandse overheid  niet in quarantaine als je met de auto of bus slechts door Spanje (en Frankrijk) heen bent gereisd en niet uitgestapt bent (ook niet om te tanken), als je met het vliegtuig enkel een overstap had in Spanje en het vliegveld niet verlaten hebt of als je met de trein reist en in Spanje overstapt zonder het treinstation te verlaten. 

Opmerking redactie ESPANJE!:  Als je overstapt maar uit een ander land komt waar wel een quarantaineplicht voor geldt, moet je natuurlijk ook in quarantaine. Ook als je vliegt via een luchthaven in een stad of gebied waar zeer veel besmettingen zijn (Barajas in Madrid, Schiphol in Nederland) raden we aan om je contacten gedurende tien dagen te beperken, met name als het erg druk was op de luchthaven. Klik hier voor meer informatie.

Er zijn uitzonderingen op de verplichte thuisquarantaine. Per 14 september mag voor een aantal doelen de quarantaine onderbroken worden. Als je geen klachten hebt mag je bijvoorbeeld aan het werk als dat noodzakelijk is, deelnemen aan topsport, als je (voor even in Nederland was, maar-) studeert of werkt over de grens, doorreist naar een ander land of bij een uitzonderlijk familiebezoek. Op de website van Rijksoverheid vind je alle uitzonderingen

De corona-kaart van Spanje

Om de besmettingen in kaart te brengen deelt Spanje het land op in Comunidades Autónomas, provincies of gemeentes. Via de kaart op de website van de omroep RTVE kun je alle ontwikkelingen goed volgen. Deze wordt dagelijks bijgehouden. Op de website van het ministerie van gezondheid vind je onder het kopje actualización de weekrapporten.

Aan de hand van het aantal besmettingen per 100.000 inwoners worden er nieuwe strengere maatregelen ingevoerd of maatregelen versoepeld per gemeente, provincie of autonome regio. De regio Madrid telt de hoogste incidentie van Spanje, en is goed voor ongeveer 1/3 van het  aantal diagnoses en sterfgevallen in Spanje. 

Welke coronamaatregelen gelden in heel Spanje?

In heel Spanje geldt een mondkapjesplicht. Je moet in principe zowel op openbare plekken binnen als buiten een mondkapje op en mag het afzetten als je eet, drinkt of sport.

 

Ook in Spanje geld de 1,5-meterregel. Je moet dus altijd goed letten op het aantal mensen dat maximaal toegestaan is in ruimtes. Meestal staat dit bij de ingang van een winkel of supermarkt aangegeven. Eenmaal binnen moet je je ook houden aan de eventueel aangegeven looprichtingen. 

Er wordt extra veel schoongemaakt met desinfecterende middelen en virusdodende producten, bijvoorbeeld bij betaalautomaten, maar er wordt ook verwacht dat ieder voor zich al zijn spullen goed schoonhoudt. Ook van elk toeristisch bedrijf (denk aan restaurants, hotels, winkels) wordt verwacht dat ze genoeg desinfecterende handgel aanbieden en contactoppervlakken periodiek schoonmaken. 

De terrassen en andere toeristische en culturele activiteiten hebben een beperkte capaciteit, die kan verschillen van 50% tot 65%. Er mogen niet meer dan 10 personen aan een tafel zitten. Overigens kan het zijn dat er regionaal kleinere aantallen worden gehandhaafd, in Catalonië is zes bijvoorbeeld het maximum. Het is verboden om alcohol te nuttigen buiten de terrassen op straat. Daarnaast heeft het nachtleven ook een eindtijd, die in de strengere gebieden al om 11 uur ’s avonds is maar over het algemeen om 1 uur ’s nachts ingaat. Discotheken en andere clubs zijn nog altijd gesloten.

Aangeraden wordt om zoveel mogelijk wegwerp- en persoonlijk materiaal te gebruiken (denk aan papieren zakdoeken, die je na gebruikt meteen weggooit). Ook wordt verwacht dat je zoveel mogelijk met de pinpas of telefoon/smartwatch betaalt.

Als laatste, en deze kennen we niet in Nederland, is het verboden om op straat en in openbare ruimtes te roken als je niet altijd 2 meter afstand kunt houden. Boetes kunnen oplopen tot maar liefst €600.000. 

Wat mag er wel?

Indien er geen aanvullende maatregelen gelden zijn de stranden geopend. Als je je handdoek maar 2,5 meter van andere badgasten neerlegt en 6 meter van de zee, dan kan iedereen ook nog lekker langs het water wandelen en altijd de 2 meter afstand bewaren. Je huisdieren naar het strand meenemen of naaktzwemmen is verboden. 

Ook restaurants zijn weer open, althans als er geen extra beperkingen gelden in het gebied waar je verblijft. Over het algemeen moet je reserveren, krijg je een plekje aangewezen, staan alle tafels op 1,5 afstand van elkaar en moet je bij binnenkomst je handen desinfecteren, net als in Nederland. Wanneer je aan je tafel plaats hebt genomen mag je je mondkapje afzetten. 

Naast de algemene regels moet je in hotels ook nog rekening houden met capaciteitsbeperkingen bij de receptie en de gemeenschappelijke ruimtes. Ook voor hotels geldt in de strengere gebieden dat ze terug moeten naar een capaciteit van 50%. Daardoor is het mogelijk dat het lopend buffet dat je gewend bent er bijvoorbeeld anders uit ziet.

Voor musea, monumenten en tours geldt dat de meeste een route met gids uitgestippeld hebben om de sociale afstand te vergemakkelijken. Veel maken daarnaast gebruik van digitale en individuele brochures en kaarten. Ook zijn er minder interactieve faciliteiten of diensten zoals touchscreens, audiogidsen, virtual reality, etc. in gebruik. 

Regels voor (Nederlandse) toeristen

Als je als toerist per vliegtuig Spanje in komt moet je verplicht voor aankomst een gezondheidsformulier (FCS) invullen en ondertekenen. Elke reiziger moet apart zo’n formulier invullen en geprint of digitaal laten zien bij aankomst in Spanje. Je kunt hem vinden op de website van de overheid. Het invullen van het formulier kost je ongeveer 5 minuten, maar je hebt er wel je vlucht- en stoelnummer voor nodig, dus je kunt hem pas vlak voor je vlucht invullen. Als je het formulier niet hebt gedownload, kun je het aan boord van je vlucht krijgen of ter plekke op de luchthaven. Dit FCS-formulier is het belangrijkst, maar daarnaast kan er bij aankomst nog een gezondheidscontrole worden uitgevoerd. Dit kan een temperatuurmeting zijn, een geschreven bevestiging of een controlegesprekje om je toestand te bepalen. 

Waar vind je meer actuele informatie?

Het Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) heeft op de site een kaart waar je de besmettingscijfers per provincie van de afgelopen twee weken kunt vergelijken en waar ook de nieuwe cijfers geplaatst worden. Let wel op dat de nieuwste cijfers niet direct definitief zijn, omdat er in de loop van de week gevallen bij kunnen komen, maar dat het wel een duidelijke weergave is of een gebied aan het verbeteren of verslechteren is. Wil je een betrouwbare update per regio, kijk op deze site van het ministerie van gezondheid

De live-blog van El Periódico is erg handig als je het laatste nieuws bij wilt houden. Je vindt er een tijdlijn met korte samenvattingen van nieuwe beslissingen en maatregelen die genomen worden en je kunt via de kopjes doorklikken naar de volledige artikels. De tijdlijn is wel in het Spaans, maar met een automatische vertaler in je browser blijf je gemakkelijk op de hoogte. De omroep RTVE heeft een kaart op de website met daarnaast de laatste cijfers en tabellen met informatie van de afgelopen maanden en de cijfers per provincie.

Corona-informatie van de 19 autonome regio’s

Andalusië: https://www.sspa.juntadeandalucia.es/servicioandaluzdesalud/ciudadania/consejos-de-salud/nuevo-coronavirus-informacion-sobre-la-alerta 

Aragon: https://www.aragon.es/coronavirus 

Asturië: https://www.astursalud.es/en/noticias/-/noticias/informacion-sobre-el-coronavirus 

Balearen: https://www.caib.es/sites/covid-19/es/covid-19/ 

Baskenland: https://www.euskadi.eus/nuevo-coronavirus-covid-19/ 

Canarische Eilanden: https://www3.gobiernodecanarias.org/sanidad/scs/tematica.jsp?idCarpeta=e01092c2-7d66-11ea-871d-cb574c2473a4 

Cantabrië: https://www.scsalud.es/coronavirus 

Castilla-la Mancha: https://sanidad.castillalamancha.es/ciudadanos/enfermedades-infecciosas/coronavirus 

Castilla-Leon: https://www.saludcastillayleon.es/es/covid-19-poblacion 

Catalonië: https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z

/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/index.html#googtrans(ca|en) 

Ceuta: https://www.ceuta.es/ceuta/covid19 

Extremadura: https://saludextremadura.ses.es/web/detalle-contenido-estructurado?content=coronavirus-informacion-para-la-ciudadania 

Galicië: https://coronavirus.sergas.es/?idioma=es 

La Rioja: https://actualidad.larioja.org/coronavirus/datos 

Madrid: https://www.comunidad.madrid/servicios/salud/2019-nuevo-coronavirus

Melilla: https://covid19melilla.es 

Murcia: https://www.murciasalud.es/pagina.php?id=458440 

Navarra: https://coronavirus.navarra.es/es/ 

Valencia: http://www.gvaoberta.gva.es/es/covid-19