Het coronavirus houdt Spanje in zijn greep. Het epicentrum van de epidemie in Spanje is de regio Madrid met de helft van alle besmettingen, maar ook elders is de situatie ernstig. Vanaf 16 maart is de noodsituatie van kracht en dat zal in ieder geval tot en met 9 mei zo blijven. Er gaan geen vluchten meer van Spanje naar Nederland. 

In Spanje mogen de mensen op dit moment niet de deur uit, alleen  als daarvoor een dwingende reden is. Genoemde redenen:

o Aankoop eerste levensbehoeften, bezoek bank, tanken;
o Naar artsen en ziekenhuizen gaan;
o Zorgverlening
o Overmacht

Dus mensen wordt met klem verzocht thuis te blijven, tenzij een van de bovenstaande uitzonderingen van toepassing is. En als mensen voor zo’n reden het huis verlaten is het in principe de bedoeling dat ze dat individueel doen. Wie zich niet aan de bepalingen houdt, kan een boete krijgen. Bovendien vraagt de regering de mensen om enkel met een mondkapje op naar buiten te gaan.

Restaurants, theaters, bioscoopzalen, winkels, sportcomplexen, zwembaden, bibliotheken, buurtcentra en andere voorzieningen zijn sinds het begin van de noodtoestand gesloten. Alleen supermarkten, apotheken en winkels waar producten worden verkocht die vallen onder de basisbehoeften, zijn nog geopend. Sporten in de buitenlucht mag ook niet en kinderen mogen ook niet naar buiten. Overigens heeft de Spaanse regering aangekondigd dat kinderen vanaf 27 april onder bepaalde voorwaarden weer naar buiten mogen.

Thuisblijftips

Geadviseerd wordt om zoveel mogelijk binnen te blijven de komende weken, niet alleen in Spanje, dit geldt ook voor andere landen. Gelukkig kunnen we tegenwoordig vanuit huis genieten van Spanje. Een paar ideeën om het coronavirus huisarrest met een Spaans tintje uit te zitten:

  • Leer je Spaans of zou je Spaans willen leren? Misschien is dit hét moment om sprongen te maken. Schaf een online cursus aan of een zelfstudiepakket en ga aan de slag! Zelf thuis Spaans leren.
  • Lang leve Netflix! Deel 4 van La Casa de Papel werd op 3 april uitgebracht, maar dat is niet de enige Spaanse hit. Nog meer Spaanstalige Netflixseries en films die de moeite waard zijn.
  • Lezen! Door de quarantaine  heb je eindelijk tijd voor die ene roman. Zoek je nog een titel? Wij helpen je op weg.
  • Verschillende musea bieden online activiteiten aan. Het Prado in Madrid is gesloten, maar nog wel online te bezoeken bijvoorbeeld.
  • Spit onze website door voor inspiratie voor je volgende vakantie naar Spanje! Want er komt weer een tijd dat het coronavirus achter ons ligt en we gewoon kunnen genieten van het land zelf! Ook hebben we speciale abonnementen ontwikkeld met als extraatje 3 oude nummers en speciale leespakketten over verschillende Spaanse regio’s, zodat je je vakantie, die ongetwijfeld dit jaar nog komt, goed voor kunt bereiden en alvast lekker kunt wegdromen. Een overzicht van oude nummers waarvan je drie naar keuze cadeau krijgt bij een abonnement vind je hier.

Laatste update 20 april.