Het coronavirus houdt Spanje in zijn greep. Het aantal besmettingen was op 15 maart opgelopen tot bijna 8000 en 292 zijn inmiddels aan het virus overleden. Ook de echtgenoot van premier Sánchez, Begoña Fernandez, is besmet. Het epicentrum van de epidemie in Spanje is de regio Madrid met de helft van alle besmettingen, maar ook in Baskenland en La Rioja is de situatie ernstig. In andere regio’s loopt het aantal gevallen eveneens op. Vanaf zaterdag 14 maart is de noodsituatie van kracht.  Wat betekent dit voor je vakantie in Spanje?

Op dit moment geeft de Rijksvoorlichtingsdienst de code oranje als reisadvies voor heel Spanje. Dat betekent dat je alleen mag reizen als het strikt noodzakelijk is.

Maatregelen Spanje coronavirus (tot nu toe):

Het bericht hieronder is afkomstig van de ambassadeur Jan Versteeg in Madrid. Hij vast de belangrijkste maatregelen samen. De regering heeft aangegeven dat er een boete van €3000 geldt voor het niet naleven van deze bepalingen.

BERICHT VAN AMBASSADEUR JAN VERSTEEG

Beste volgers,

Zojuist vond de persconferentie van Premier Sanchez plaats. Hierin kondigde hij, zoals verwacht, vergaande maatregelen aan die nodig zijn vanwege de noodsituatie die in Spanje is ontstaan nu het coronavirus om zich heen grijpt. Deze maatregelen raken ons allemaal, u en ons. Het is belangrijk dat we goed voor ogen hebben welke maatregelen precies zijn aangekondigd. Daarom vindt u bijgevoegd een kort overzicht van de belangrijkste maatregelen. Meer informatie hebben wij op dit moment niet. Zoals altijd raad ik u aan de Spaanse media en mededelingen van de Spaanse autoriteiten goed te volgen. De ambassade spant zich ervoor in om de essentiële informatie ook zo snel mogelijk in het Nederlands te delen.

Hartelijke groet, en veel sterkte in deze moeilijke dagen,
Jan Versteeg

Update Maatregelen Coronavirus Spanje – Zaterdag 14 maart, 21.00 uur

Na een langdurige vergadering met zijn ministers heeft Premier Sanchez vanmiddag bekendgemaakt dat de noodtoestand vanaf vandaag van toepassing is en in principe geldig is voor de eerstkomende twee weken, met mogelijkheid van verlenging. Hij heeft ook bekend gemaakt welke pakket maatregelen nu voor heel Spanje wordt genomen.
Hierbij een snel overzicht van de voor u meest relevante maatregelen die gelden voor heel Spanje:

• Gebruik van de openbare ruimte is alleen toegestaan als daarvoor een dwingende reden is. Genoemde redenen:
o Aankoop eerste levensbehoeften, bezoek bank, tanken;
o Naar artsen en ziekenhuizen gaan;
o Naar de werkplek gaan;
o Terugkeer naar gebruikelijke woonplek;
o Zorgverlening
o Overmacht

Dus mensen wordt met klem verzocht thuis te blijven, tenzij een van de bovenstaande uitzonderingen van toepassing is. En als mensen voor zo’n reden het huis verlaten is het in principe de bedoeling dat ze dat individueel doen. Tot plaatselijke of andere extra beperkingen kan besloten worden.

• Winkels gaan dicht, behalve die voor eerste levensbehoeften en medicijnen.
• Culturele instellingen, attractieparken en sportinstallaties gaan dicht.
• Bars, restaurants en terrassen gaan dicht.
• Beperkingen worden gesteld aan religieuze activiteiten.
• Bevoorrading supermarkten, benzinestations en zorginstellingen wordt zeker gesteld.
• Dienstverlening openbaar vervoer wordt zeker gesteld, maar met harde regels dat de voertuigen slechts 30 pct. vol mogen zijn.
• Energievoorziening wordt zeker gesteld.

Daarnaast zijn er maatregelen genomen die ervoor zorgen dat alle ziekenhuiscapaciteit (ook de private) zo goed mogelijk kan worden in gezet. De sluiting van de scholen wordt voortgezet. En er is voorzien in de mogelijkheid tot in beslagname van middelen die nodig zijn voor crisisbeheersing. En er wordt het een en ander gezegd over straffen voor mensen die deze maatregelen niet respecteren.

Wat staat er niet in:
Voor zover nu valt te overzien is er geen sprake van sluiting van de buitengrenzen van Spanje, noch van de sluiting van vliegvelden. Ryanair heeft zondag wel aangekondigd het aantal vluchten naar Spanje drastisch te beperken

De tekst gaat niet in op specifieke maatregelen voor een aantal regio’s.

Wel wordt duidelijk gemaakt dat de Spaanse regering de leiding heeft en er gecoördineerd moet worden.

Vakantie in Spanje?

Ben je op dit moment in Spanje? Op dit moment is het advies aan de lokale bevolking: zorg dat je zo snel mogelijk bent, waar je de komende weken wil zijn. Neem contact op met je touroperator, reisbureau of vliegmaatschappij voor oplossingen en mogelijkheden om eerder terug te vliegen. Vermijd mensenmassa’s en zorg dat je de bepalingen van de regering in acht neemt. Houd er rekening mee dat delen van het land mogelijk worden afgesloten voor de buitenwereld.

Geadviseerd wordt om zoveel mogelijk binnen te blijven de komende weken, niet alleen in Spanje, dit geldt ook voor andere landen. Gelukkig kunnen we tegenwoordig vanuit huis genieten van Spanje. Een paar ideeën om het coronavirus huisarrest met een Spaans tintje uit te zitten:

  • Leer je Spaans of zou je Spaans willen leren? Misschien is dit hét moment om sprongen te maken. Schaf een online cursus aan of een zelfstudiepakket en ga aan de slag! Zelf thuis Spaans leren.
  • Lang leve Netflix! Op deel 4 van Casa de Papel moeten we nog even wachten, maar recentelijk werd Toy Boy gelanceerd en die serie blijkt een megasucces. Nog meer Spaanstalige Netflixseries en films die de moeite waard zijn.
  • Lezen! Door de quarantaine  heb je eindelijk tijd voor die ene roman. Zoek je nog een titel? Wij helpen je op weg.
  • Verschillende musea bieden online activiteiten aan. Het Prado in Madrid is gesloten, maar nog wel online te bezoeken bijvoorbeeld.
  • Spit onze website door voor inspiratie voor je volgende vakantie naar Spanje! Want er komt weer een tijd dat het coronavirus achter ons ligt en we gewoon kunnen genieten van het land zelf! Ook hebben we speciale abonnementen ontwikkeld met als extraatje 3 oude nummers en speciale leespakketten over verschillende Spaanse regio’s, zodat je je vakantie, die ongetwijfeld dit jaar nog komt, goed voor kunt bereiden en alvast lekker kunt wegdromen. Een overzicht van oude nummers waarvan je drie naar keuze cadeau krijgt bij een abonnement vind je hier.

Laatste update 15 maart 18.00 uur.