Spanje Culinair

Recept: Spinazie-chufapannenkoeken

Chufas waren in Nederland tot voor kort alleen als lokaas verkrijgbaar, maar de knolletjes zijn hartstikke gezond. Ze smaken niet alleen goed in de horchata, maar ook in deze spinazie-chufapannenkoeken.

Lees meer

Recept: pinchos morunos

Kebabs maken konden de Moren als de beste. Ze marineerden stukken lamsvlees in een mengsel van Moorse specerijen, regen het vlees aan spiesen en grilden het boven gloeiend hete houtskool. Ook tegenwoordig kun je in Spanje nog pinchos morudos krijgen. Zelf maken? Probeer dan eens dit recept.

Lees meer

Spaans recept: salpicón de marisco (zeevruchtensalade)

Bij een beetje Spaanse tapasbar staat er standaard een schaal salpicón de marisco in de vitrine. Voor deze zeevruchtensalade van mosselen, pulpo en garnalen kun je ons middenin de nacht wakker maken, maar bij mooi weer smaakt ie nóg beter. Met dit recept maak je vier porties.

Lees meer

Spaans recept: Pan con tomate

Pan con tomate of pa amb tomàquet in het catalaans, is een van de makkelijkste recepten op ESPANJE! Dit brood met tomaat wordt vaak gemaakt van het oude brood wat nog over is en doordat je de tomaat eroverheen doet wordt het brood weer wat smeuïger. Je vindt pan con tomate overal in Spanje.

Lees meer

Spaans recept: gazpacho

Bij gazpacho denk je natuurlijk aan een zinderende zomerzon. Maar hij kan ook heel verrassend uitpakken als ijskoude amuse tijdens een feestelijk diner. De soep werd van oudsher genuttigd door arbeiders om tijdens middagpauze op krachten te komen.

Lees meer

Spaans recept: arroz con leche

Het populaire gerecht ‘arroz con leche’ (letterlijk rijst met melk) is heerlijk als ontbijtje, maar kan ook gegeten worden als dessert. De meeste ingrediënten heb je meestal al in huis, alleen heb je wel wat tijd nodig. Met dit recept maak je het makkelijk zelf.

Lees meer

Recept: horchata

Heb je ooit horchata gedronken in Spanje? In Valencia en omgeving kun je niet om de horchaterías heen. Daar maken ze het drankje van aardamandelen altijd vers. Zó lekker verfrissend op een warme dag!

Lees meer

Spaans recept: broodje ansjovis met paprikamarmelade

Dit jaar is Almería aan de beurt, maar in 2013 was Burgos culinaire hoofdstad van Spanje. In zo’n jaar worden traditionele gerechten vaak door chefs van een moderne twist voorzien. In Burgos werd ‘Anchoas a la Favorita’ uitgeroepen tot beste broodje van Spanje. Zelf maken kan gelukkig ook.

Lees meer

Spaans recept: aioli

Aioli is onmisbaar in de Spaanse keuken. Deze knoflookmayonaise komt oorspronkelijk uit Catalonië. Aioli (allioli in het Catalaans en alioli in het Spaans) is niet alleen heerlijk bij tapas of brood, maar wordt ook graag gegeten bij fideuà. De saus is eenvoudig en snel te bereiden. 

Lees meer

Spaans recept: Calçots met romescosaus

Een typisch Catalaans gerecht in deze tijd van het jaar: calçots met romesco saus. De calçots worden op de barbecue gelegd en er zwartgeblakerd weer afgehaald. Serveren met saus en smullen maar!

Lees meer

Spaans recept: Membrillo

Membrillo – of kweepeerpasta – is in elke Spaanse supermarkt verkrijgbaar. De combinatie van membrillo met manchegokaas is op en top Spaans én heerlijk als tapa of tussengerecht. Met de herfst –  hét seizoen voor kweeperen – voor de deur gaan wij vast oefenen om zelf membrillo te maken. 

Lees meer

Spaans recept: brioches met vijgen

De Moren namen bij hun verovering van Spanje veel producten mee die nu niet meer weg te denken zijn uit de Spaanse gastronomie. Vijgen bijvoorbeeld. De zoete vruchten gedijden zo goed in het warme Andalusië dat Málaga een belangrijk exportcentrum werd. Ze werden gewaardeerd om hun kwaliteit, zoete smaak en lange houdbaarheid. Nog steeds is de vijg populair in Spanje. Bijvoorbeeld voor brioches met vijgen.

Lees meer

Spaans recept: Sofrito

Sofrito wordt in Spanje vaak gebruikt als basissaus voor andere recepten. De originele basis  voor sofrito bestaat uit ui, tomaat en olijfolie, wij breiden hem graag uit met knoflook en paprika. Voor deze saus moet je veel geduld hebben, want de saus wordt bereid op een laag vuur. Maar daar krijg je wel een heerlijke basissaus voor terug!

Lees meer

Recept: Moros y Cristianos

Wat eten we vandaag? Moren en christenen. Het klinkt misschien wat vreemd, maar in het Spaans is 'Moros y Cristianos' wel degelijk een recept, dat verwijst naar de strijd tussen de moren en de christenen op het Iberisch schiereiland. Je kunt er eindeloos mee variëren,...

Lees meer

Spaans recept: Ropa Vieja

Ropa Vieja betekend letterlijk oude kleren, vroeger werd het recept gebruikt om de restjes op te maken. Je kunt dit recept overal tegenkomen en niet alleen in Spanje. Je kunt dit recept met verschillende soorten vlees maken. 

Lees meer

Spaans recept: Escabeche

Dit recept is ontstaan om vis en vlees langer te bewaren en wordt door heel Spanje gegeten. Het recept is niet moeilijk om te maken maar je hebt wel wat geduld nodig om het te eten, het moet namelijk minimaal 12 uur in de koelkast. Heb je nog wat paprika’s liggen? Bij dit recept kun je verschillende groeten en vis gebruiken, maak gebruik van wat je hebt. Dit is een basisrecept voor escabeche. 

Lees meer

Spaans Recept: Migas

Migas wordt gemaakt met oud brood. Het gerecht komt oorspronkelijk van de herders die het voedsel meenamen tijdens hun lange tochten in de bergen. Zij bereidden de migas met schapenvet en wat knoflook of paprikapoeder voor de smaak. Tegenwoordig wordt het recept op allerhande manieren bereid, met bijvoorbeeld verse groentes zoals courgette, ui of aubergine.

Lees meer

Spaans recept: Sopa al cuarto de hora

Deze Spaanse soep heeft zijn naam te danken aan het kwartier dat de rijst moet koken. De soep wordt veel gegeten in Madrid, maar ook in de rest van Spanje kun je ‘m tegenkomen. In de soep zitten 3 verschillende vis- en zeedieren, maar ook Spaanse ham!

Lees meer

Spaans recept: 3X pinchos

Pinchos betekent zoveel als ‘prikkers’ en deze typische Spaanse hapjes zijn dan ook te herkennen aan het (meestal) houten stokje waar de verschillende ingrediënten mee bij elkaar worden gehouden. Pinchos, door de Basken gespeld als pintxos, zijn kenmerkend voor de noordwestelijke regio van Spanje en tref je hier in zo’n beetje elke bar aan, vaak uitgestald op grote borden op de toonbank.

Lees meer

Spaans recept: Patatas bravas

Patatas Bravas zijn aardappels in pittige saus, die je in bars in heel Spanje kunt krijgen. Zelf maken is heel makkelijk. Lekker als snack, tussendoortje of bijgerecht.

Lees meer

Spaans recept: empanada maken

Empanada is in Spanje echt kantinevoer, maar heel erg lekker, een ouderwetse traktatie. Heel geschikt voor een feestbuffet, omdat je hem van tevoren maakt en koud kunt opeten.

Lees meer