Spanje Culinair

Spaans recept: torrijas (wentelteefjes)

Spaans recept: torrijas (wentelteefjes)

Hét toetje dat tijdens de Semana Santa bij de meeste families op tafel verschijnt, zijn torrijas, een soort Spaanse wentelteefjes. Hoewel er ook regelmatig wordt gevarieerd (met bijvoorbeeld wijn in plaats van melk!) houden wij het bij de klassieke variant. 

Lees meer
Spaans recept: huevos rotos

Spaans recept: huevos rotos

Huevos Rotos oftewel gebroken eieren is een typisch Spaans recept, en komt vooral veel voor in Madrid. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit Andalusia. Huevos Rotos is een tapas gerecht, iets dat je tussendoor en altijd kan maken, ook omdat het lekker simpel is. 

Lees meer
Mallorcaanse sobrasada (met recepten!)

Mallorcaanse sobrasada (met recepten!)

Sobrasada een typische worst uit Mallorca en niet uit de plaatselijke supermarkten weg te denken. Sobrasada is te vergelijken met onze filet americain. Een zachte smeerbare structuur, maar met de looks van een rauwe gedroogde worst.

Lees meer
Spaans recept: paella

Spaans recept: paella

Paella is één van de bekendste Spaanse gerechten. Met dit recept maak je dit rijstgerecht zelf thuis. Inclusief video en alles wat je moet weten over de authentieke paella.

Lees meer
Spaans recept: escalivada (gegrilde groente)

Spaans recept: escalivada (gegrilde groente)

Escalivada is een bijgerecht van Catalaanse origine. Dit koud geserveerde gerecht wordt het hele jaar door gegeten. De schotel van gegrilde groente past perfect bij vleesgerechten, vis of op brood. Het klassieke gerecht bestaand uit aubergine, paprika, en ui die worden geroosterd op de barbecue of in de oven.  

Lees meer
Recept: wintersangria

Recept: wintersangria

Een heerlijk Spaans alternatief voor glühwein: wintesangría. Gemaakt van rode wijn en rum en op smaak gebracht met kaneel, steranijs, kruidnagels en fruit. Deze variant wordt gekoeld gedronken, maar je kunt ‘m net als glühwein ook een beetje opwarmen. In plaats van spa rood en ijsblokjes kun je dan eventueel wat spa fruit bosvruchten toevoegen om de smaak wat minder sterk te maken. 

Lees meer
Spaans recept: Albóndigas (gehaktballetjes)

Spaans recept: Albóndigas (gehaktballetjes)

Albóndigas, dit Spaanse recept kan niet ontbreken als je tapas gaat eten. Gehaktballetjes in pittige tomatensaus staan overal in Spanje op de kaart en kunnen ook prima tijdens de hoofdmaaltijd worden gegeten. Het is een eenvoudig recept maar superlekker, dus genoeg...

Lees meer
Spaans recept: gambas al ajillo

Spaans recept: gambas al ajillo

Ook dit tapa gerecht is heel bekend in Spanje, deze garnalen in knoflook kun je vrijwel op iedere kaart vinden. Het is een heel gemakkelijk recept, dus makkelijk thuis te maken!

Lees meer
Spaans recept: flan

Spaans recept: flan

Met dit recept maak je een lekkere spaanse flan. Deze vanillepudding met een laagje karamel lijkt erg veel op crème brûlée. Dit recept is over het algemeen erg makkelijk, als je de karamel maar onder controle hebt! De flan wordt door heel Spanje geserveerd als dessert.  

Lees meer
Spaans recept: Patatas a lo pobre

Spaans recept: Patatas a lo pobre

Patatas a lo pobre, ‘aardappelen voor de armen’, in een populair gerecht dat vooral in de Andalusische keuken op het menu staat. De naam is te danken aan het feit dat de ingrediënten goedkoop zijn en er gevarieerd kan worden met allerhande restjes uit de voorraadkast.

Lees meer
Recept: Spinazie-chufapannenkoeken

Recept: Spinazie-chufapannenkoeken

Chufas waren in Nederland tot voor kort alleen als lokaas verkrijgbaar, maar de knolletjes zijn hartstikke gezond. Ze smaken niet alleen goed in de horchata, maar ook in deze spinazie-chufapannenkoeken.

Lees meer
Recept: pinchos morunos

Recept: pinchos morunos

Kebabs maken konden de Moren als de beste. Ze marineerden stukken lamsvlees in een mengsel van Moorse specerijen, regen het vlees aan spiesen en grilden het boven gloeiend hete houtskool. Ook tegenwoordig kun je in Spanje nog pinchos morudos krijgen. Zelf maken? Probeer dan eens dit recept.

Lees meer
Spaans recept: gazpacho

Spaans recept: gazpacho

Bij gazpacho denk je natuurlijk aan een zinderende zomerzon. Maar hij kan ook heel verrassend uitpakken als ijskoude amuse tijdens een feestelijk diner. De soep werd van oudsher genuttigd door arbeiders om tijdens middagpauze op krachten te komen.

Lees meer
Spaans recept: arroz con leche

Spaans recept: arroz con leche

Het populaire gerecht ‘arroz con leche’ (letterlijk rijst met melk) is heerlijk als ontbijtje, maar kan ook gegeten worden als dessert. De meeste ingrediënten heb je meestal al in huis, alleen heb je wel wat tijd nodig. Met dit recept maak je het makkelijk zelf.

Lees meer
Recept: horchata

Recept: horchata

Heb je ooit horchata gedronken in Spanje? In Valencia en omgeving kun je niet om de horchaterías heen. Daar maken ze het drankje van aardamandelen altijd vers. Zó lekker verfrissend op een warme dag!

Lees meer
Spaans recept: broodje ansjovis met paprikamarmelade

Spaans recept: broodje ansjovis met paprikamarmelade

Dit jaar is Almería aan de beurt, maar in 2013 was Burgos culinaire hoofdstad van Spanje. In zo’n jaar worden traditionele gerechten vaak door chefs van een moderne twist voorzien. In Burgos werd ‘Anchoas a la Favorita’ uitgeroepen tot beste broodje van Spanje. Zelf maken kan gelukkig ook.

Lees meer
Spaans recept: aioli

Spaans recept: aioli

Aioli is onmisbaar in de Spaanse keuken. Deze knoflookmayonaise komt oorspronkelijk uit Catalonië. Aioli (allioli in het Catalaans en alioli in het Spaans) is niet alleen heerlijk bij tapas of brood, maar wordt ook graag gegeten bij fideuà. De saus is eenvoudig en snel te bereiden. 

Lees meer
Spaans recept: Membrillo

Spaans recept: Membrillo

Membrillo – of kweepeerpasta – is in elke Spaanse supermarkt verkrijgbaar. De combinatie van membrillo met manchegokaas is op en top Spaans én heerlijk als tapa of tussengerecht. Met de herfst –  hét seizoen voor kweeperen – voor de deur gaan wij vast oefenen om zelf membrillo te maken. 

Lees meer

Spaans recept: brioches met vijgen

De Moren namen bij hun verovering van Spanje veel producten mee die nu niet meer weg te denken zijn uit de Spaanse gastronomie. Vijgen bijvoorbeeld. De zoete vruchten gedijden zo goed in het warme Andalusië dat Málaga een belangrijk exportcentrum werd. Ze werden gewaardeerd om hun kwaliteit, zoete smaak en lange houdbaarheid. Nog steeds is de vijg populair in Spanje. Bijvoorbeeld voor brioches met vijgen.

Lees meer
Spaans recept: Sofrito

Spaans recept: Sofrito

Sofrito wordt in Spanje vaak gebruikt als basissaus voor andere recepten. De originele basis  voor sofrito bestaat uit ui, tomaat en olijfolie, wij breiden hem graag uit met knoflook en paprika. Voor deze saus moet je veel geduld hebben, want de saus wordt bereid op een laag vuur. Maar daar krijg je wel een heerlijke basissaus voor terug!

Lees meer
Recept: Moros y Cristianos

Recept: Moros y Cristianos

Wat eten we vandaag? Moren en christenen. Het klinkt misschien wat vreemd, maar in het Spaans is 'Moros y Cristianos' wel degelijk een recept, dat verwijst naar de strijd tussen de moren en de christenen op het Iberisch schiereiland. Je kunt er eindeloos mee variëren,...

Lees meer
Spaans recept: Ropa Vieja

Spaans recept: Ropa Vieja

Ropa Vieja betekend letterlijk oude kleren, vroeger werd het recept gebruikt om de restjes op te maken. Je kunt dit recept overal tegenkomen en niet alleen in Spanje. Je kunt dit recept met verschillende soorten vlees maken. 

Lees meer
Spaans Recept: Migas

Spaans Recept: Migas

Migas wordt gemaakt met oud brood. Het gerecht komt oorspronkelijk van de herders die het voedsel meenamen tijdens hun lange tochten in de bergen. Zij bereidden de migas met schapenvet en wat knoflook of paprikapoeder voor de smaak. Tegenwoordig wordt het recept op allerhande manieren bereid, met bijvoorbeeld verse groentes zoals courgette, ui of aubergine.

Lees meer