Spanje Culinair
Recept: huevos a la flamenca
Een typisch Spaans gerecht, waarmee je eindeloos kunt variëren. Lekker als hoofdmaaltijd, maar ook als lunch- of voorgerecht.
Spaans recept: croquetas de bacalao (viskroketjes)
Croquetas de bacalao, kroketten gevuld met kabeljauw, staan op menig Spaanse menukaart, maar zijn ook prima zelf thuis te maken. Ze worden gegeten als voorgerecht, bijgerecht, hoofdgerecht of tapa. Dit recept is voor 6 personen.
Castañas asadas: zelf kastanjes roosteren
Zodra de eerste stalletjes met gepofte kastanjes in de straten van Spanje opduiken, weet je: de herfst en winter staan weer voor de deur! Met dit recept kom je zeker in de stemming.
Spaans recept: Albóndigas (gehaktballetjes)
Albóndigas, dit Spaanse recept kan niet ontbreken als je tapas gaat eten. Gehaktballetjes in pittige tomatensaus staan overal in Spanje op de kaart en kunnen ook prima tijdens de hoofdmaaltijd worden gegeten. Het is een eenvoudig recept maar superlekker, dus genoeg...
Spaans recept: gambas al ajillo
Ook dit tapa gerecht is heel bekend in Spanje, deze garnalen in knoflook kun je vrijwel op iedere kaart vinden. Het is een heel gemakkelijk recept, dus makkelijk thuis te maken!
Spaans recept: flan
Met dit recept maak je een lekkere spaanse flan. Deze vanillepudding met een laagje karamel lijkt erg veel op crème brûlée. Dit recept is over het algemeen erg makkelijk, als je de karamel maar onder controle hebt! De flan wordt door heel Spanje geserveerd als dessert.
Spaans recept: boquerones en vinagre (ansjovisjes in azijn)
Boquerones en vinagre, dit recept van ansjovisjes in azijn heeft een lange bereidingstijd maar is het wachten waard! De ansjovisjes in azijn roept bij de redactie meteen een vakantiegevoel op. Het liefst eten we ze in de Spaanse zon op een terrasje maar je kunt ze nu ook thuis maken.
Spaans recept: Patatas a lo pobre
Patatas a lo pobre, ‘aardappelen voor de armen’, in een populair gerecht dat vooral in de Andalusische keuken op het menu staat. De naam is te danken aan het feit dat de ingrediënten goedkoop zijn en er gevarieerd kan worden met allerhande restjes uit de voorraadkast.
Recept: Spinazie-chufapannenkoeken
Chufas waren in Nederland tot voor kort alleen als lokaas verkrijgbaar, maar de knolletjes zijn hartstikke gezond. Ze smaken niet alleen goed in de horchata, maar ook in deze spinazie-chufapannenkoeken.
Recept: pinchos morunos
Kebabs maken konden de Moren als de beste. Ze marineerden stukken lamsvlees in een mengsel van Moorse specerijen, regen het vlees aan spiesen en grilden het boven gloeiend hete houtskool. Ook tegenwoordig kun je in Spanje nog pinchos morudos krijgen. Zelf maken? Probeer dan eens dit recept.
Spaans recept: salpicón de marisco (zeevruchtensalade)
Bij een beetje Spaanse tapasbar staat er standaard een schaal salpicón de marisco in de vitrine. Voor deze zeevruchtensalade van mosselen, pulpo en garnalen kun je ons middenin de nacht wakker maken, maar bij mooi weer smaakt ie nóg beter. Met dit recept maak je vier porties.
Spaans recept: Pan con tomate
Pan con tomate of pa amb tomàquet in het catalaans, is een van de makkelijkste recepten op ESPANJE! Dit brood met tomaat wordt vaak gemaakt van het oude brood wat nog over is en doordat je de tomaat eroverheen doet wordt het brood weer wat smeuïger. Je vindt pan con tomate overal in Spanje.
Spaans recept: gazpacho
Bij gazpacho denk je natuurlijk aan een zinderende zomerzon. Maar hij kan ook heel verrassend uitpakken als ijskoude amuse tijdens een feestelijk diner. De soep werd van oudsher genuttigd door arbeiders om tijdens middagpauze op krachten te komen.
Spaans recept: arroz con leche
Het populaire gerecht ‘arroz con leche’ (letterlijk rijst met melk) is heerlijk als ontbijtje, maar kan ook gegeten worden als dessert. De meeste ingrediënten heb je meestal al in huis, alleen heb je wel wat tijd nodig. Met dit recept maak je het makkelijk zelf.
Recept: horchata
Heb je ooit horchata gedronken in Spanje? In Valencia en omgeving kun je niet om de horchaterías heen. Daar maken ze het drankje van aardamandelen altijd vers. Zó lekker verfrissend op een warme dag!
Recept: salmorejo cordobés (zomerse soep)
Salmorejo is een koude Spaanse soep, die lijkt op het bekende gerecht gazpacho. Eenvoudig te bereiden en heerlijk als voorgerecht of tussendoortje. Een aanrader voor in de zomer.
Spaans recept: broodje ansjovis met paprikamarmelade
Dit jaar is Almería aan de beurt, maar in 2013 was Burgos culinaire hoofdstad van Spanje. In zo’n jaar worden traditionele gerechten vaak door chefs van een moderne twist voorzien. In Burgos werd ‘Anchoas a la Favorita’ uitgeroepen tot beste broodje van Spanje. Zelf maken kan gelukkig ook.
Spaans recept: Empanadas uit Galicië
De ’empanada gallega’ maakt echt een deel uit van de identiteit van Galicië. Ze worden gevuld met tonijn en zijn met ons recept heel makkelijk thuis te maken.
Recept: Potaje de berros (waterkerssoep)
Je zou het niet verwachten, maar waterkers is razend populair op de Canarische Eilanden. Deze maaltijdsoep met waterkers kun je makkelijk zelf maken.
Spaans recept: garbanzos y espinacas (stoofpotje van kikkererwten en spinazie)
In een beetje Spaans bar staan garbanzos y espinacas (kikkererwten en spinazie) op het menu. Wij zijn er dol op: als hoofdgerecht met een beetje brood, of als bijgerecht naast de aardappelen of rijst. Zeker bij koud weer is dit stoofpotje het ultieme Spaanse comfortfood.
Spaans recept: aioli
Aioli is onmisbaar in de Spaanse keuken. Deze knoflookmayonaise komt oorspronkelijk uit Catalonië. Aioli (allioli in het Catalaans en alioli in het Spaans) is niet alleen heerlijk bij tapas of brood, maar wordt ook graag gegeten bij fideuà. De saus is eenvoudig en snel te bereiden.
Spaans recept: Membrillo
Membrillo – of kweepeerpasta – is in elke Spaanse supermarkt verkrijgbaar. De combinatie van membrillo met manchegokaas is op en top Spaans én heerlijk als tapa of tussengerecht. Met de herfst – hét seizoen voor kweeperen – voor de deur gaan wij vast oefenen om zelf membrillo te maken.
Spaans recept: brioches met vijgen
De Moren namen bij hun verovering van Spanje veel producten mee die nu niet meer weg te denken zijn uit de Spaanse gastronomie. Vijgen bijvoorbeeld. De zoete vruchten gedijden zo goed in het warme Andalusië dat Málaga een belangrijk exportcentrum werd. Ze werden gewaardeerd om hun kwaliteit, zoete smaak en lange houdbaarheid. Nog steeds is de vijg populair in Spanje. Bijvoorbeeld voor brioches met vijgen.
Spaans recept: Sofrito
Sofrito wordt in Spanje vaak gebruikt als basissaus voor andere recepten. De originele basis voor sofrito bestaat uit ui, tomaat en olijfolie, wij breiden hem graag uit met knoflook en paprika. Voor deze saus moet je veel geduld hebben, want de saus wordt bereid op een laag vuur. Maar daar krijg je wel een heerlijke basissaus voor terug!
Recept: Moros y Cristianos
Wat eten we vandaag? Moren en christenen. Het klinkt misschien wat vreemd, maar in het Spaans is 'Moros y Cristianos' wel degelijk een recept, dat verwijst naar de strijd tussen de moren en de christenen op het Iberisch schiereiland. Je kunt er eindeloos mee variëren,...
Spaans recept: Ropa Vieja
Ropa Vieja betekend letterlijk oude kleren, vroeger werd het recept gebruikt om de restjes op te maken. Je kunt dit recept overal tegenkomen en niet alleen in Spanje. Je kunt dit recept met verschillende soorten vlees maken.
Spaans recept: Escabeche
Dit recept is ontstaan om vis en vlees langer te bewaren en wordt door heel Spanje gegeten. Het recept is niet moeilijk om te maken maar je hebt wel wat geduld nodig om het te eten, het moet namelijk minimaal 12 uur in de koelkast. Heb je nog wat paprika’s liggen? Bij dit recept kun je verschillende groeten en vis gebruiken, maak gebruik van wat je hebt. Dit is een basisrecept voor escabeche.
Spaans Recept: Migas
Migas wordt gemaakt met oud brood. Het gerecht komt oorspronkelijk van de herders die het voedsel meenamen tijdens hun lange tochten in de bergen. Zij bereidden de migas met schapenvet en wat knoflook of paprikapoeder voor de smaak. Tegenwoordig wordt het recept op allerhande manieren bereid, met bijvoorbeeld verse groentes zoals courgette, ui of aubergine.
Spaans recept: kroketjes met ham en kaas
Deze kroketjes met ham en kaas of in het Spaans, croquetas de jamón y de queso, zijn ontzettend lekke en je kunt ze makkelijk zelf maken!
Spaans recept: Sopa al cuarto de hora
Deze Spaanse soep heeft zijn naam te danken aan het kwartier dat de rijst moet koken. De soep wordt veel gegeten in Madrid, maar ook in de rest van Spanje kun je ‘m tegenkomen. In de soep zitten 3 verschillende vis- en zeedieren, maar ook Spaanse ham!