Kunnen we wel of niet naar Spanje deze zomer? Dat is de vraag die heel veel Spanjeliefhebbers nu bezighoudt. Spanje doet er in ieder geval alles aan om toerisme deze zomer weer mogelijk te maken. Tot die tijd kunnen we alleen maar wegdromen bij heerlijke verhalen over hoe het was en hopelijk later dit jaar weer zal zijn. De voorjaarseditie 2021 van ESPANJE! staat weer boordevol van die fijne wegdroomverhalen. Hier vast een sneak preview en je kunt ‘m hier bestellen. Of neem een abonnement van vijf nummers voor slechts €24,95. Dat is een korting van ruim 20% op de winkelprijs en je krijgt dit nieuwe nummer dan meteen toegestuurd. 

 

 

 

 

 

 

 

In dit voorjaarsnummer om te beginnen onze top tien Spaanse ommetjes. Want als we iets hebben ontdekt de afgelopen maanden is het wel hoe leuk wandelen is. Getraind en wel kunnen we straks Spanje gaan ontdekken: de Picos de Europa, de Pyreneeën, het mooie achterland van de Costa Blanca en de Costa del Sol of de bergen van Mallorca. Wij hebben er zin in! En nog zoiets waar we ons op verheugen: Fietsen op de Canarische Eilanden. Redacteur Karin Anema verkende Tenerife en Gran Canaria dit keer op de fiets. In de vorige editie schreef ze al over Lanzarote. Een fietsvakantie is de ideale manier om deze vulkanische eilanden echt goed te ontdekken en beleven.

 

 

 

Roadtrips en relaxen: Mallorca en Zamora

En dan onze fincavakantie op Mallorca. In de Serra de Tramuntana liggen tientallen afgelegen eeuwenoude finca’s die zijn omgetoverd tot heerlijke paradijsjes met zwembad. Je kunt er lange wandelingen combineren met het bezoek aan mooie dorpjes in de bergen en aan zee. Een van onze favoriete bestemmingen in Spanje. En voor als je helemaal van rust en ruimte houdt is er de autoroute door de mooie provincie Zamora. De stad Zamora zal je verrassen met haar schoonheid. Maar nog verrassender zijn de bergmeertjes waar je in de zomer heerlijk verkoeling kunt zoeken. Een ongerept stuk Spanje waar je weinig andere toeristen tegen zal komen. En nog zo’n mooi reportage: Fotograaf Jolande Schotten bezocht de pelgrimage van El Rocío. Ze sprak en fotografeerde de rocieros die dronken waren van devotie.

 

 

 

Ondergedompeld in Sevilla

En we zijn gaan tijdreizen. Want als je niet echt kan reizen, dan heb je nog altijd de verhalen van hoe het eens was. Instagrammer Chloë was in Spanje toen de lockdowns van kracht werden. Ze verbleef in Sevilla toen bijna alles dicht was. Geen flamenco, geen drukke gezellige marktjes, geen volle restaurants. Maar haar gids vertelde zo boeiend dat het leek of hij haar met een tijdmachine meenam naar de tijd van de Romeinen, van de Moren en van Columbus. Maar gelukkig was er meer, ook tijdens corona. Na een fietstocht en al deze verhalen dook Chloë in een wijnspa midden in de stad of onstspande ze bij het zwembad van B&B Casa Arena. De Vlaamse historicus Edward De Maesschalck vertelt vanaf nu in elke editie van ESPANJE! een mooi verhaal over het Spaanse verleden. Dit keer de revolutionaire schaakkoningin Isabella van Castilië. En Volkskrantjournalist Daniela Hooghiemstra interviewden we over het fascinerende boek dat ze schreef over deze Spaanse episode in prinses Irenes leven.

Spaans cadeau voor verjaardagen en moederdag

En verder in deze editie: Spaans in Spanje en Latijns-Amerika. Wat zijn de verschillen en hoe zijn die ontstaan? En natuurlijk heerlijke recepten, boekenrecensies, cd-tips, columns van Luna Zegers en Rop Zoutberg. Ook kun je weer een vakantie winnen, ditmaal bij B&B Arena in Sevilla. Wil je weten hoe en wanneer je weer kunt reizen? Kijk dan op de site van het Spaans Verkeersbureau. Daar staat helder en duidelijk aangegeven wat je nodig hebt om Spanje te bezoeken. En zolang dat nog niet kan, is er ESPANJE! Heb je nog geen abonnement? Dan kun je dat hier meteen regelen. Ook leuk als cadeau trouwens voor Moederdag op 9 mei of als verjaardagscadeau voor vrienden of familieleden die je vanwege corona niet persoonlijk kunt feliciteren Kies voor vijf nummers voor €24,95. Dan heb je ‘m deze week nog in de bus.

 

Wil je nog meer leuke tips? Volg ESPANJE! dan op Instagram en op Facebook.