Aan de Spaanse kersttafel mogen ze niet ontbreken: eigengemaakte taart en koekjes. Spanje is een land van zoetekauwen. Je krijgt geen koekje bij de thee, maar een heel assorti aan koekjes. Veel nonnen bakken en verkopen koekjes om wat geld te verdienen. Ook koningin Máxima is er dol op. Een paar jaar geleden deelde ze op haar verjaardag het recept voor de Argentijnse versie van alfajores, haar lievelingskoekjes. Maar het originele recept komt uit Spanje. Want heel Spanje bakt. En wij bakken mee.

 

Alfajores Argentinas – Argentijnse alfajores

Alfajores hebben een lange geschiedenis. Ze komen oorspronkelijk uit islamitisch Spanje, dus het recept is zeker vijf eeuwen oud. De veroveraars namen hun koekjes vanaf 1492 mee naar Amerika. Lekker makkelijk: een paar ingrediënten bij elkaar, even bakken en het rook naar thuis…

Ingrediënten

  • 200 g bloem |
  • 300 g maizena |
  • 150 g suiker |
  • 200 g roomboter op kamertemperatuur |
  • 4 eidooiers |
  • 1 tl baking soda (natriumbicarbonaat) |
  • 2 afgestreken tl bakpoeder |
  • merg uit een vanillestokje of vanillepoeder |
  • 1 tl cognac|
  • geraspte schil van 1 citroen

Vulling en versiering

  • 1 blikje gecondenseerde melk, 3 uur zachtjes gekookt tot dulce de leche |
  • geraspt kokos |
  • koekjesuitsteker of glas van 4 cm doorsnede

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng alle ingrediënten, vorm een bal en laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast. Rol het uit tot een lap van 5-7 mm en steek rondjes uit (met een glas of uitsteker). Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat op zo’n 2 cm afstand van elkaar. Bak de koekjes in 10-12 minuten. De koekjes moeten een klein beetje verkleuren, maar niet te veel anders worden ze droog en breken ze. Als de alfajores klaar zijn haal je ze uit de oven en laat ze afkoelen. Plak twee koekjes met een laag dulce de leche op elkaar. Spreid de dulce de leche goed uit tot de rand. Die randen rol je vervolgens door het geraspte kokos.

Argentijnse alfajores

 

Alfajores españoles – Spaanse alfajores

Dit is een van de honderden varianten die er bestaan van de alfajores in Spanje en Latijns-Amerika. De vorm is echter anders en, heel handig, je hebt geen oven nodig om ze te maken. Vaak worden ze in papiertjes gewikkeld om ze extra vrolijk te presenteren.

Ingrediënten

  • 220 g honing |
  • 60 g hazelnoten |
  • 85 g amandelen |
  • 100 g paneermeel |
  • 1 el bloem |
  • 1 el kaneel |
  • 1 el gemalen kruidnagel |
  • 10 g sesamzaad |
  • 50 g poedersuiker |
  • 60 g suiker |
  • 60 ml water

Bereiding

Meng de suiker met kokend water tot een siroop. Haal van het vuur en laat afkoelen. Doe de amandelen en hazelnoten in een blender en maal ze zeer fijn. Zet ook apart. Verwarm de honing tot deze kookt en voeg bloem, vermalen amandelen en hazelnoten, paneermeel, sesamzaad, kaneel, gemalen kruidnagel en de helft van de siroop toe. Meng goed tot je een pasta krijgt. Haal de pasta van het vuur en laat 10 minuten rusten. Maak vervolgens rolletjes van kleine hoopjes koekjesdeeg en bestrooi ze rondom met poedersuiker.

Spaanse alfajores

Deze recepten komen uit ESPANJE! magazine. Wil je meer recepten en leuke tips over Spanje en de Spaanstalige wereld? Bestel ESPANJE! dan HIER. Ook leuk als cadeau!

Polvorones | Poederkoekjes

Net als de alfajor is de polvorón een koekje dat populair is met de kerstdagen. Er zullen weinig Spaanse huizen zijn waar ze met de feestdagen niet op tafel komen. De koekjes begonnen aan hun glansrol in de 16e eeuw in een klooster in Estepa, ten oosten van Sevilla. Inmiddels staan er meer dan zeventig koekjesfabrieken in Andalusië die polvorones maken. Maar de beste zijn de polvorones caseros, gewoon zelfgemaakt.

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 75 g gemalen amandel
  • 75 g poedersuiker plus wat extra om te versieren
  • ½ el kaneelpoeder |
  • 135 g reuzel of roomboter op kamertemperatuur

Bereiding

Rooster de bloem in een grote pan. Blijf net zo lang roeren tot hij de kleur van koffie met melk heeft gekregen, zo’n 15-20 minuten. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Zeef de bloem om eventuele klontjes te verwijderen. Meng in een kom de bloem heel grondig met de gemalen amandel, suiker en kaneel. Voeg met een vork beetje bij beetje de reuzel of boter toe. Meng tot er een korrelig geheel is ontstaan. Giet het mengsel op bakpapier op het aanrecht en rol het uit tot een dikte van 1-1,5 cm. Steek de polvorones uit met een glas of een vorm en leg ze op een bakplaat. Laat ze een paar minuten in de koelkast stevig worden. Bak ze vervolgens 13-14 minuten in een voorverwarmde oven op 180 ºC, tot ze aan de randen bruin beginnen te worden. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Leg ze heel voorzichtig op een schaal want ze breken snel. Bestrooi ze tot slot flink met poedersuiker en klaar!

Polvorones

 

Tarta de queso Vasca – Baskische burnt cheesecake

Begin dit jaar werd deze Baskische roomkaastaart door The New York Times uitverkozen tot ‘smaak van het jaar’. Vanaf de jaren negentig is deze taart populair in de VS en chefs uit New York en San Francisco zetten de Baskische cheesecake graag op hun menu. Ook in Japan en Turkije is deze ‘San Sebastian Cheesecake’ inmiddels populair. Maar volgens de Spanjaarden smaakt de torta de queso nergens lekkerder dan in bar La Viña in het oude centrum van San Sebastián. Het recept is verbluffend simpel.

Ingrediënten

  • 1 kg roomkaas (Philadelphia) |
  • 7 eieren |
  • 400 g suiker |
  • 1 el bloem |
  • 2 dl room



Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 ºC en bekleed een springvorm van 22 cm met bevochtigd bakpapier. Meng in een kom alle ingrediënten, te beginnen met de eieren en suiker, gevolgd door de kaas, room en bloem. Giet het mengsel in de vorm en bak het 40 minuten op 210 ºC. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen, hij moet enigszins trillen, dan is ie lekker romig. Laat een paar uur rusten en smullen maar!

Baskische burnt cheesecake

 

 

KLIK HIER VOOR DE NIEUWSBRIEF VAN ESPANJE!