Flamenco show in Nederland

Flamenco is universeel en voor iedereen en een beperking hoeft geen belemmering te zijn, is de stellige overtuiging van Flamencodanser José Galán. Hij komt naar de Flamenco Biënnale Nederland met zijn voorstelling ‘Sueños reales, cuerpos posibles’, waar hij het podium deelt met Lola López (in een rolstoel) en Reyes Vergara (met het Downsydroom).

Zonder beperkingen

Flamenco heeft het in zich om door iedereen genoten te worden, ongeacht leeftijd, fysieke en mentale capaciteiten en dat is precies de reden waarom José Galán al jaren zijn programma’s presenteert. In september opende hij nog met een massale flashmob het Bienal Flamenco de Sevilla, en nu heeft de Flamenco Biënnale in Nederland hem uitgenodigd om zijn programma te brengen. Maar het blijft niet bij een voorstelling alleen. Het festival heeft het programma ‘Flamenco Inclusivo’ samengesteld waar mensen met een beperking samen met aanstaande dansdocenten kennis maken met flamenco en uiteindelijk zelfs in een flamencovoorstelling zullen optreden.

Lees meer:  Flamenco Biënnale 2019

Workshop en optredens

Het programma ‘Flamenco Inclusivo’ bestaat uit 3 fases. In fase 1 krijgen 10 studenten van de beroemde Lucia Marthas dansacademie en 30 acteurs van het Theatergroep Flexibel, een gezelschap van Cultuurhuis Wherelant met verstandelijk en lichamelijk beperkte acteurs, flamencolessen van flamencodanseres Carmen Buitenhuis. Na deze workshop volgt een leerlingenpresentatie en worden er 10 acteurs geselecteerd. Deze gaan samen met de 10 dansdocenten in opleiding door naar fase 2 waarin ze les krijgen van Jose Galán zelf die hiervoor speciaal naar Nederland komt. Uiteindelijk zal er vlak voor de optredens een repetitiedag zijn en gaat het hele gezelschap ‘on tour’. Er zijn 3 voorstellingen: op 24 januari in Theater De Purmaryn in Purmerend, 25 januari in Podium Mozaïek in Amsterdam en 27 januari in De Nieuwe Regentes in Den Haag.

Lees meer: Espanje interviewt flamencozangeres Estrella Morente

Foto: Antonio Perez

Dit artikel is geschreven door Ginette Lavell, flamencojournalist en oprichter van www.flamencoagenda.nl: de agenda voor alle flamenco evenementen in Nederland en België. Bekijk hier alle informatie over deze voorstelling.