Hou je van kunst maar vind je een museumbezoek toch vaak aan de prijzige kant? In Spanje kun je op veel plekken gratis naar het museum. En in het Centro Museo de Arte Contemporáneo (ARTIUM) in Vitoria-gasteiz in Baskenland kennen ze het ‘Tarifa tú decides’ (het ‘jij bepaalt’-tarief’). Dat geldt altijd voor scholieren en studenten (tot 14 jaar gratis) en 65-plussers, maar elke middag, woensdag en elk laatste weekend van de maand voor iederéén.

Vrijwillige bijdrage

Je bepaalt zelf of en wat je betaalt. Je kunt dus als je wilt gratis van al het moois genieten, al gaat het museum zelf ervan uit dat er genoeg mensen zijn die een duit in het zakje zullen doen. De vrijwillige bijdragen worden gebruikt voor het onderhoud van het museum en voor nieuwe kunstprojecten. Het ARTIUM biedt, naast tijdelijke expo’s en activiteiten, meer dan 3000 kunstwerken uit de 20ste en 21ste eeuw, van schilderijen en beelden tot fotografie en installaties, van onder meer Dalí, Picasso, Miró, Tapiès en Chillida.

Ook gratis naar het Prado Museum

Maar ook een heleboel andere musea in Spanje openen hun deuren op bepaalde dagen of uren gratis. Bijvoorbeeld op Internationale Museumdag (18 mei) of de daaropvolgende Museumnacht, op de ‘verjaardag’ van een museum of tijdens lokale culturele feestdagen. En zelfs een iconisch museum als het Prado in Madrid opent elke dag van 18-20 uur en op zondagen en feestdagen van 17-19 zijn deuren gratis voor het publiek. Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar en studenten tussen 18 en 25 jaar is het sowieso gratis, net als voor werklozen, mensen met een beperking en journalisten.