De elegante kledij die in de zestiende eeuw in Spanje hoogtij vierde wordt heden ten dag nog alleen gedragen door Flamenco danseressen. Maar de invloed die deze kledingstijl heeft gehad op de hele wereld kan vergeleken worden met de Spaanse mode van deze tijd. Ontwerpers, prestigieuze merken en modellen oogsten wereldwijd succes. De modewereld is een miljoenen business geworden en mondiaal bekend, waardoor ook de Spaanse taal aan populariteit wint.

Een voorbeeld is de textielmagnaat Inditex, waaronder modeketen Zara valt die op wereldniveau zevenduizend winkels heeft en nieuwe verkooppunten blijft openen. Ook andere ketens zijn bezig met ambitieuze uitbreidingsplannen. Maar het zijn niet alleen modegiganten als Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti en Stradivarius die omzet genereren, ook grootwinkelbedrijven als El Corte Inglés, Loewe, Camper en Mango profiteren van de mode explosie. Evenals Pronovias, waar alleen bruidskleding wordt verkocht en waarvan in Spanje al honderd winkels zijn. Daarnaast hebben ze verdeeld over veertig landen nog duizend andere verkooppunten en een zaak in Parijs en New York. De Spaanse kleding- en textielbedrijven kunnen zich meten met wereldreuzen als het Zweedse IKEA en H&M, en het Ierse Primark, die ook een aanzienlijk marktaandeel in Spanje hebben.

Spaanse ontwerpers

Maar achter al die succesverhalen schuilt het brein van de Spaanse ontwerpers, de modekunstenaars die de stijl aangeven. In dit vak van glitter en glamour hebben ze soms eerst naam gemaakt in eigen land, soms eerst in het buitenland. Op de lange lijst van beroemde namen staan onder meer die van Pura López, Antonio Miró en Agatha Ruiz de la Prada. Hun creaties worden verkocht in Azië, Australië, Latijns-Amerika en een groot deel van Europa.

De ontwerpen van de uit Sevilla afkomstige Victoria & Lucchino vind je in de beste winkels in New York en Parijs, maar ook in Italië, Japan, Engeland en Duitsland. Hun producten zijn ook online te koop.

Spaanse modellen

Dat de Spaanse mode tegenwoordig op internationaal niveau faam heeft komt vooral door de Spaanse modellen. Er zijn maar weinigen die zich in die wereld topmodel mogen noemen en daar is Eugenia Silva één van. Zij heeft voor Yves Saint Laurent gelopen, voor Prada en Christian Dior en op de voorpagina gestaan van de Italiaanse en Amerikaanse Vogue. Vanesa Lorenzo was levensgroot te zien op het New Yorkse JKF-airport en de Times Square. En er zijn nog meer Spaanse modellen die de top hebben bereikt.

De Spaanse mode is na een aantal eeuwen weer hot. Die mogelijkheid is onder meer geschapen, zeggen ingewijden, door kleding te maken die de klant wenst; iedere 20 dagen een nieuwe collectie aan te bieden en vanaf het begin wereldwijd te denken.

Frieda Kleinjan-van Braam is de vertaler van onder anderen Antonio Muñoz Molina, David Trueba en Emilio Calderón. Tevens is zij auteur van Tussen Mondego en Taag en het studieboek opSTAP Spaans. Op dit moment is ze bezig met een boek over Spanje waarvan bovenstaand verhaal onderdeel is.

Lees meer artikelen die Frieda heeft geschreven: Spaanse mode, Coto Doñana, Rockmuziek in Madrid, Marinaleda

Meer lezen?

Shoppen: de beste boetieks van Barcelona

Ga jij binnenkort naar Barcelona, en ben je nog opzoek waar je het best kunt winkelen? Dan is dit artikel geschikt voor jou! Hier lees je alles over de beste boetieks in Barcelona.