Ontbijten kan natuurlijk thuis, maar de Spanjaarden zouden de Spanjaarden niet zijn als ze er geen sociale activiteit van zouden maken. Veel mensen ontbijten in bars, waar ze even bijkletsen met de eigenaar of buren voordat ze naar hun werk gaan. Ze eten licht en eenvoudig, en het ontbijt gaat meestal gepaard met koffie zoals een café con leche of een cortado. Elke regio heeft ook weer zijn eigen ontbijttradities. We hebben ze op een rijtje gezet.

Pan con tomate

Een klassieker die boven aan het lijstje hoort: geroosterd brood, besmeerd met geraspte tomaat, olijfolie en een snufje zout. Soms aangevuld met jamón serrano voor extra smaak. Klik hier om te zien hoe je het maakt.

Churros con chocolate

Ja, daar zijn ze. Deze gefrituurde deegstaafjes, geserveerd met een kop dikke chocoladesaus, zijn wereldberoemd. Een gezond ontbijt is het niet, maar wel lekker. Churros zijn onder jongeren trouwens ook populair na het stappen.

Zelf maken? Hier vind je een recept.

Bollería

Diverse zoete broodjes, zoals ensaimadas (luchtige broodjes uit Mallorca, zie de foto hieronder) of napolitanas de chocolate (chocoladecroissants).

Meer leuks leren over Spanje? Lees dan ook het tijdschrift ESPANJE! Klik hier om het te bestellen

Tortilla de patatas

Hoewel vaak gezien als lunchgerecht, wordt deze aardappelomelet soms ook als ontbijt gegeten. In bars zie je het geregeld op de ontbijtkaart. Het wordt vaak geserveerd met wat brood. Dit is het recept.

tortilla met kaas

Magdalenas

Kleine, luchtige cakejes die vaak worden gedoopt in de koffie. Ze zijn erg bekend in heel Spanje.

Seizoensgebonden ontbijtjes

  • Roscón de reyes: Dit is een traditioneel Spaans gebak dat vooral wordt gegeten op Driekoningen op 6 januari, en in aanloop daarnaartoe. Het is een zoet, rond brood in de vorm van een krans, vaak versierd met gekonfijt fruit om de edelstenen van de kroon te symboliseren.
  • Bica de carnaval: Een soort cake die vooral tijdens carnaval wordt gegeten, maar ook vaak op tafel staat bij een typisch Galicisch ontbijt.

Torrijas: Deze lekkernij wordt vooral gegeten met Semana Santa. Torrijas zijn vergelijkbaar met wentelteefjes. Het zijn plakken brood die zijn doordrenkt met melk (soms met een vleugje kaneel, suiker of citroen), en daarna gepaneerd in ei en gefrituurd. Ze worden bestrooid met suiker en kaneel, en soms ook met honing. Dit is het recept.

Zie ook: Feestrecepten: Spaanse koekjes en taart

Regionale ontbijttradities

  • Andalusië: Hier vind je manteca colorá, een calorierijk smeersel dat wordt gemaakt van varkensvet en gekruid met paprikapoeder – waaraan het zijn oranje kleur dankt. Het wordt gesmeerd op brood (vooral molletes). Ook in Extremadura is het populair.
  • Cantabrië: Typisch voor een Cantabrisch ontbijtje zijn sobaos pasiegos, smeuïge cakejes die boterachtig smaken. Ze worden meestal in een rechthoekige of vierkante vorm gebakken en hebben een karakteristieke, goudbruine bovenkant.

  • Catalonië: Hier vind je pa amb tomàquet, een Catalaanse variant van de bekende pan con tomate. Deze wordt vaak gemaakt met rustiek Catalaans brood (pan de pagès) met een dikke korst. In tegenstelling tot pan con tomate wordt het soms geserveerd met lokale kaas, fuet of soms zelfs ansjovis.
  • Mallorca: Cocas de patata zijn zachte, luchtige bolletjes die lijken op Zwitserse broodjes en typisch zijn voor Mallorca.
  • Galicië: Hier wordt er bij het ontbijt vaak gebak geserveerd, zoals tarta de Santiago, een amandeltaart die oorspronkelijk uit Santiago de Compostela komt.
  • Valencia: In Valenciaanse ontbijtzaken kom je fartons tegen. Dit zijn luchtige, zoete gebakjes die in de horchata (tijgernotenmelk) worden gedoopt.
  • Castilla y León: Hier vind je de bollo Maimón, zoet gebak dat zacht en luchtig is. Het wordt meestal gebakken in een tulbandvorm.

 

KLIK HIER VOOR DE NIEUWSBRIEF VAN ESPANJE!