5 juli 2021 – Wist je dat 7,5 % van de wereldbevolking Spaans spreekt, Valencia de populairste stad is om Spaans te leren, dat er in Nederland zo’n 100.000 mensen zijn die Spaans als moedertaal hebben en dat er in 2020 meer dan 22 miljoen mensen Spaans leerden? Ook in Nederland is het Spaans bezig aan een opmars. Wij zetten de cijfers op een rij.

Spaans is zo’n tweeduizend jaar geleden ontstaan vanuit het Latijn, nadat de Romeinen het Iberisch Schiereiland hadden veroverd. Na de ontdekking van Latijns-Amerika werd het Spaans ook de voertaal van de meeste landen daar, hoewel in veel landen ook nog steeds inheemse talen worden gesproken. Mexico is met 128 miljoen inwoners het land met de meeste Spaanssprekenden ter wereld. De Verenigde Staten komt op de tweede plek met meer dan 52 miljoen Spaanstalige inwoners. Spanje zelf staat pas op de vierde plek! Uit het jaarrapport 2020 van het Instituto Cervantes  blijkt dat bijna 489 miljoen mensen Spaans als moedertaal hebben, terwijl 585 miljoen Spaans spreken (7,5% van de wereldbevolking). Spaans is daarmee de tweede moedertaal ter wereld qua aantal sprekers na het Mandarijn Chinees. Het is de derde taalwat betreft wereldwijde sprekers (moedertaal + beperkte vaardigheid + Spaanse studenten), na het Engels en het Mandarijn Chinees. Meer dan 22 miljoen studenten studeerden Spaans als vreemde taal in 2020.

 

Spaans in cijfers

Ruim 15.000% meer diploma’s 

Dat het Spaans aan een opmars bezig is blijkt ook uit de cijfers van DELE, het belangrijkste Spaanse taal diploma. 25 jaar geleden werd dit examen zo’n 7800 keer afgelegd. In 2019 waren dat er 118.0294, een groei van 15.000%! Per niveau was A2 de meest gevraagde in 2019, met 33.798 kandidaten (17% meer dan in 2018). Dit komt deels omdat een diploma van niveau A2 of hoger voor buitenlanders vereist is om in aanmerking te komen voor de Spaanse nationaliteit. Andere populaire niveaus van de DELE zijn B2, met 26.704 kandidaten en B1met 18.708 kandidaten. Er zijn momenteel 1.067 DELE-examencentra verspreid over vijf continenten. Verrassend is dat Spaans in Italië, met 27.652 DELE-kandidaten, verreweg het populairst is. Daarna volgen China (9.113) en Brazilië (8.036). Het groeipercentage ten opzichte van 2018 naar 2019 was het grootst in twee Chinese steden (Shanghai, 21% en Peking, 24%) en Albuquerque, Verenigde Staten, waar de stijging 66% bedroeg. Deze gigantische stijging is waarschijnlijk te verklaren doordat afstammelingen van Spaanse joden een Spaans paspoort konden krijgen als ze de taal goed beheersten.

Opmars in Nederland en België

Ook in Nederland is het Spaans aan een opmars bezig. Op steeds meer lagere en middelbare scholen wordt Spaans onderwezen. In 2018 werd op 45 van de 1.100 basisscholen Spaans aangeboden. Nu het sinds 2007 binnen het middelbaar onderwijs mogelijk is om Spaans aan te bieden onder dezelfde voorwaarden als het Frans en Duits, is de positie van het Spaans daar ook sterk verbeterd. Als ze de mogelijkheid hebben, kiezen middelbarescholieren in feite voor het merendeel Spaans. Spaans werd in 2018 op ongeveer 250 middelbare scholen onderwezen. In totaal zou het gaan om zo’n 30.000 leerlingen. Op MBO’s wordt Spaans op 25 van de 66 ROC’s aangeboden. Met name op opleidingen als Toerisme, Horeca, Handel, Economie en Administratie is Spaans populair. Aan de Hogescholen is de populariteit van het Spaans groter dan die van het Duits en Frans bij opleidingen als Administratie en Bedrijfsmanagement, Handel, Europese studies en Toerisme. Binnen het HBO wordt het Spaans op 26 van de 37 Hogescholen in Nederland onderwezen. Ook kiezen steeds meer studenten voor de opleiding tot tweedegraads leraar Spaans. In België waren er in 2020 volgens een rapport van het Instituto Cervantes  ruim 45.000 mensen die Spaans leerden.

Spanjaarden en latino’s in Nederland

Uit onderzoek van Julia Wieriks, gebaseerd op de cijfers van het CBS, bleek dat in 2015 ongeveer 100.000 mensen in Nederland woonden die Spaans als moedertaal hebben. Van hen hebben 40.283 Spaanse roots. Colombianen en Dominicanen vormen met respectievelijk 15.346 en 13.651 mensen de grootste latino-groep. Andere landen met meer dan 5.000 inwoners in Nederland zijn Argentinië, Chili, Mexico, Peru en Venezuela (CBS StatLine, 2016).  Hoeveel mensen in Nederland en België er Spaans spreken is onduidelijk omdat dat niet bij wordt gehouden.

Spaans leren in het buitenland

Studenten Spaans

Interessant is dan om te kijken hoeveel Nederlanders naar het buitenland gaan om Spaans te leren en dat te vergelijken met het aantal mensen dat een andere taal leert. Uit onderzoek van ESL Taalreizen die wereldwijd talenreizen aanbieden blijkt dat het Engels nog altijd de meest populaire taal is om te leren onder Nederlanders, maar op de tweede plek staat het Spaans. Zo boekt 27,1% van de Nederlandse klanten een taalreis naar het Verenigd Koninkrijk en 19,3% naar Spanje. Binnen Spanje is Valencia met 34,8%  de meest populaire bestemming. Andere populaire bestemmingen zijn Málaga (12,0%), Sevilla (9,2%), Barcelona (8,9%) en Salamanca (5,5%). Gezien de enorme groei van het aantal mensen dat op school of tijdens een cursus Spaans leert, zal het ons niet verbazen als inmiddels rond een miljoen mensen in Nederland en België goed Spaans spreekt.

Zelf Spaans leren?

Wil jij ook Spaans leren? Lees dan ESPANJE! MAGAZINE.Vier keer per jaar boordevol informatie over Spanje en de Spaanse taal. In het nummer dat nu in de winkel ligt lees je wat het verschil is tussen het Spaans in Spanje en het Spaans in Latijns-Amerika. Je kunt hier voor nog geen twee tientjes een jaarabonnement nemen. Wil je Spaans studeren in het buitenland. Kijk dan eens bij ESL Taalreizen. Zij bieden taalreizen aan naar Spanje, Argentinië, Mexico en Colombia.