Voor de liefde emigreerde Esther van de Paverd in 2002 naar Spanje. Ze woont afwisselend in het authentieke Catalaanse stadje Vilafranca in de wijnstreek de Penedès en het bruisende Barcelona. Als aankoopmakelaar in Barcelona helpt ze met haar bedrijf Radix andere Nederlanders met het vinden van een woning in Bed Catalaanse hoofdstad. ‘De zoektocht is vaak stressvol, maar heb je eenmaal een piso in Barcelona dan is het natuurlijk op-en-top genieten.’

Droom waarmaken

‘Ik heb mijn man leren kennen in Oostenrijk, waar we allebei tijdelijk werkten. We hebben een tijdje heen en weer gereisd, totdat ik er klaar voor was om de stap te zetten. Zo kwam ik terecht in het charmante Vilafranca, midden tussen de wijnvelden, waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Wie had dat ooit gedacht! Ik leerde Spaans en mijn allereerste baan hier was bij het bekende wijnhuis Codorníu. Drie jaar later maakte ik de overstap naar businessschool ESADE, waar ik jarenlang studenten matchte met bedrijven. Onze dochter werd geboren en kort daarna besloten we doordeweeks in Barcelona te gaan wonen, waar we allebei ook werkten. Op een gegeven moment was ik toe aan een nieuwe uitdaging en kon ik aan de slag binnen het bedrijf van mijn Catalaanse schoonfamilie, een kleine vastgoedonderneming. Uiteindelijk heeft dit ook geleid tot een geheel nieuwe passie: het helpen van mensen om hun droom waar te maken in Barcelona.

Lees meer: Dit is wat je moet weten over emigreren naar Spanje

‘Ik wil rust bieden’

Ik kwam er al snel achter hoe lastig het soms is als koper. Ik voelde me totaal onbeschermd en had geen idee waar ik allemaal op moest letten. Ik moest maar vertrouwen op de makelaar en in Spanje staat die aan de kant van de verkoper, want die partij betaalt de commissie. Dat nare gevoel wil ik bij anderen graag wegnemen. Ik wil rust bieden, mensen het werk uit handen nemen. Ik werk alleen in opdracht van de koper. Ik doe bezichtigingen, geef advies en laat het weten als er zaken niet in orde zijn. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, zolang je maar op de hoogte bent. Op een gegeven moment is het raak en vanaf dat moment begeleid ik de rest van het aankoopproces. Onderhandelen over de prijs, de voorwaarden, een legale check, enzovoorts. Dan ben ik echt in mijn element. Het geeft me echt een kick als ik precies dát vind wat mensen zoeken en het bod ook nog wordt geaccepteerd.’

Zelf woont Esther nog altijd met veel plezier in het centrum van Barcelona. ‘Ik vind het hier geweldig: goede restaurants, de prachtige architectuur en er is altijd wat te doen.’ In de weekenden ruilt ze de stad in voor Vilafranca. ‘De omgeving is fantastisch: van de mooie kust tot de bergen op slechts een paar uur rijden, waar je ’s winters zelfs kunt skiën. En het weer is er natuurlijk ook heerlijk. Kortom, ik geniet me suf hier.’

Lees meer: 10 tips voor als je een huis in Spanje wilt kopen

Dit artikel is eerder verschenen in ESPANJE! (3-2019). Tekst: Annebeth Vis

banner abonnement espanje