Een van de meest belangrijkste actviteiten van het Instituto Cervantes in Utrecht is de viering van Wereldboekendag op 23 april. Deze dag is uitgeroepen door de UNESCO tot de Dag van het Boek omdat het de sterfdag is van Cervantes, Inca Garcilaso de la Vega en Shakespeare. Dit jaar viert het Instituto Cervantes Wereldboekendag met poëzie, met Antonio Machado, een van de meest bewonderde Spaanse dichters, zowel vanwege zijn werk als vanwege zijn leven.

Lees ook: Boeken over Spanje

Om hem te herdenken, om opnieuw naar zijn gedichten te luisteren, zijn wegen te bewandelen, zijn landschappen op te roepen, is er een programma geheel gewijd aan de dichter met verschillende acitviteiten:

Lees ook:  Waarom Spanjaarden zo oud worden

• Vertoning van de prachtige documentaire Antonio Machado. Los días azules (2020), van de regisseur Laura Hojman, winnares van 6 Andalusische Film Awards, onder andere voor beste regie. De filmregisseur en scenario-schrijfster zal een korte inleiding geven over de documentaire.

Gesprek over de figuur Machado en de enorme invloed die zijn werk heeft gehad, met medewerking van: Erik Coenen, schrijver van de eerste bloemlezing van de gedichten van Machado in het Nederlands; Tineke van Roozendaal, vertaalster van diverse Spaanse dichters en Manuel Álvarez Machado, achterneef van de dichter en Ere-voorzitter van de Fundación Antonio Machado.

Kinderactiviteit waarbij schrijfster en dichteres Mar Benegas op een humoristische en levendige manier kinderen kennis laat maken met de eenvoudige en heldere wereld van de dichter.

Lees ook:  Levende kerststallen in Spanje

 

Culturele activiteiten Instituto Cervantes in Brussel

Wegen heen en weer. Nederlandse brieven in Spaanse vertaling (23 april om 19.00 uur)

Colloquium: Julio Grande praat met Christiane Stallaert (Universiteit Antwerpen) over literair vertalen

Doorlopende lezing door de studenten van het 2de jaar Toegepaste Taalkunde: Kaas door de Vlaamse schrijver Willem Elsschot (Kaas, 1933), in de vertaling van Julio Grande. Schrijf je hier in.

Film: woorden voor het einde van de wereld, vertoning en debat in aanwezigheid van regisseur Manuel Menchón (29 april om 19.00 uur)

Synopsis: Bij de geboorte van de Tweede Republiek wordt Miguel de Unamuno beschouwd als een van de grondleggers van het nieuwe regime. Hij wordt zelfs voorgesteld om de Republiek te presideren. Slechts 5 jaar later, op 31 december 1936, stierf Unamuno in zijn eigen huis om 24 uur later, op 1 januari 1937, met Falangistische eer te worden begraven. Schrijf je hier in.