Loes Luca kende geen woord Spaanse toen ze afreisde naar Cádiz  voor de opnames van de film Mi Vida. Nou ja, ze zet een Rotterdams accent op: ‘oena servessa por favoor, dat kon ik wel natuurlijk. Inmiddels hebben de stad en de Andalusiërs haar hart veroverd. ‘Maar overal waar je lekker kunt eten in de zon voel ik me thuis.’ Een gesprek met de actrice over de film Mi Vida en drie tips voor een bezoek aan Cádiz.

Loes Luca met filmdochter Anniek Pheifer op het strand in Cadiz

 

Om 12 uur hadden we afgesproken. Loes zou bellen. Maar de tijd verstrijkt en niks…. Mañana, mañana, ze leert het snel…  Als ze drie uur later toch aan de lijn is put ze zich uit in excuses: ‘Ik was naar mijn demente moeder en was je helemaal vergeten.’ Het lijkt of we meteen in de film zitten waarin kapster Lou zo wordt opgezogen door het leven in Nederland dat ze niet aan zichzelf toekomt. Tot ze besluit om naar Cádiz te vertrekken en daar haar geluk vindt.

 

Gewone mensen

Roos Ouwehand, bekend van onder meer de succesvolle tv-serie Oogappels, schreef het scenario met Loes Luca in haar achterhoofd. ‘Nou ja, ze had niet mij Loes Luca, de vrouw in haar achterhoofd, maar Loes Luca de actrice. Ik lijk niet echt op Lou, de kapster uit de film. Zij is schuchter, verlegen, en dat kun je van mij niet zeggen. En ze is erg onzeker. Dat ken ik natuurlijk wel. Ik ben altijd al erg reislustig geweest. Ik zou eigenlijk nog veel meer willen reizen. Maar net als bij Lou is mijn familie toch een beetje de belemmering. Ik heb dan weliswaar geen kleinkinderen, maar ik kan mijn oude moeder niet langer dan een maand alleen laten, ook al is ze in zeer goede handen in het Ben Oude Nijhuis.’

Is Mi Vida een feministische film, het gaat over een vrouw op leeftijd die voor zichzelf kiest. Loes reageert heel beslist.

‘Welnee. Wij hoeven toch niet meer op de barricades? Wij hoeven toch geen feministen te zijn om te doen wat we willen? Dat we dat soms niet doen is gewoon een kwestie van karakter. Mannen zijn egoïstischer, vrouwen zorgzamer. Maar ja, dat veroorzaakt wel het herkenbare probleem waar veel vrouwen mee krijgen te maken. Ik zelf ook met mijn moeder. Roos Ouwehand is daar heel goed in.  Gewonemensenverhalen vertellen die echt kunnen gebeuren.’

 

Dikke vriendinnen met Spaanse actrice Elvira Minguez

Luca sprak nauwelijks een woord Spaans toen ze afreisde naar Cádiz voor de opnamen die zo’n twee maanden duurden. ‘Ik spreek wel wat Frans en Italiaans, maar het Spaans beklijft bij mij niet. Daarom heb ik alle Spaanse teksten voor de film gewoon uit mijn hoofd geleerd. Gelukkig waren er mensen uit de crew die wel Spaans konden. Die waren intermediair en verder deed ik alles met handen, voeten en wilskracht. Ik ben ook in Japan en China geweest. Spreek ik ook niet… Elvira Minguez, mijn tegenspeelster in de film, kon helaas ook niet echt goed Engels. Maar toch zijn we dikke vriendinnen geworden. Wat een warm wijf is dat. Het klikte meteen. Ik had het niet beter kunnen treffen. Wat kan die goed en lekker spelen! De hele cast en crew was geweldig trouwens. Norbert ter Hal, de regisseur, ook. Zo’n vrolijke aap! Die wordt echt nooit chagrijnig. En hij laat dingen gebeuren. Ik mag zelf accenten leggen, maar hij zette in Cádiz bijvoorbeeld ook geen straten af. Als er een toeterende auto of brommer langskwam, dan liet hij het gewoon zo. Alleen bij de intiemere scènes creëerde hij wel rust.

Loes Luca met Elvira Minguez en regisseur Norbert ter Hall

Lekker tapas eten op de markt van Cádiz

Loes Luca gaat binnenkort terug naar Cádiz met haar dochter en schoonzoon. ‘Het is echt een leuke en vrolijke stad. De mensen zijn luidruchtig, maar aardig! Ik ben gek op ‘s avonds een happie en een drankie op een terras. Bijvoorbeeld in El Palmar. Daar gaat Elvira altijd op vakantie. Als je geluk hebt kom je haar daar tegen. Maar ik ben zelf niet zo stranderig en zonnerig. Ik ga liever naar een museum of een goed restaurant. Die heb je natuurlijk ook in Cádiz, zo’n museum met oude zooi. Maar het leukste vind ik het om gewoon door de straten te dwalen. Elke avond, net zoals de Spanjaarden. En dan een tapa eten op de markt of in een van mijn favoriete restaurants. Heerlijk!

Top 3 restaurants Loes Luca in Cádiz

La Curiosidad de Mauro Barreiro

Wat zijn jouw favoriete restaurants in Cádiz?  ‘Ik kwam graag in El Faro de Cádiz – Calle San Félix 15 Lekker traditioneel Spaans en ouderwets. Met oude obers, dat vind ik altijd leuk. Toen wij er waren was er een hele voetbalclub aan het eten. Natuurlijk gingen we samen op de foto. Ook La Curiosidad de Mauro Barreiro – Calle Veedor 10 is een aanrader. Het contrast kan niet groter zijn. Dit is een heel modern tapasrestaurant. Nou, dat is lekker!! Waanzinnig! Ik heb geloof ik nog nooit zulke lekkere tapas gegeten. En to slot: Cafe bar Casa Pepe – Calle de la Rosa 28. De eerste twee zijn wel behoorlijk aan de prijs. Maar in Cafe Bar Casa Pepe zit je ook perfect. Hier hebben we ook filmscènes gedraaid met mijn  Spaanse vriendinnen. Het is een heel gewone tapasbar. Goedkoop en lekker. En er staan ontzettend leuke mannen achter de bar die hun werk met liefde doen.’

De film op tv en het interview in ESPANJE!

De film Mi Vida is op zondag 25 juli 2021 om 20.20 te zien op NPO3 bij Omroep Max. Dit interview verscheen in ESPANJE! 4 2019. Die kun je hier bestellen of met drie andere recente edities cadeau krijgen bij een abonnement op ESPANJE! dat je hier makkelijk kunt afsluiten