Jongeren die in een zwembad springen

Je hebt een accommodatie geboekt met een heerlijk zwembad. Zonde natuurlijk als het zwembad niet open kan vanwege Covid-19 besmettingsgevaar. Gaan de zwembaden in Spanje open deze zomer? Dit is wat we weten.

De Spaanse regering heeft een serie maatregelen gepubliceerd ter voorbereiding van het heropenen van zwembaden met het oog op het coronavirus. Onder meer is bepaald wanneer en hoe het mogelijk is voor zwembaden om weer open te gaan in de verschillende regio’s. Houd er wel rekening mee dat eigenaren van de zwembaden of hotels met zwembaden er zelf voor mogen kiezen om het zwembad te openen. Het is dus aan te raden om je hotel of accommodatie van te voren te raadplegen.

Lees ook: Op vakantie naar Spanje na corona

In fase 2 kunnen zwembaden in principe weer geopend worden voor publiek. De maximale toegestane capaciteit is 30% en de veiligheidsafstand van twee meter moet worden gehandhaafd. Lukt dat niet dan wordt de capaciteit verlaagd zodat het mogelijk is om aan de veiligheidsafstand te voldoen. Om toegang te krijgen tot het zwembad moet je een afspraak maken bij de receptie van je hotel of accommodatie. Het is de bedoeling dat er gewerkt wordt met planningen, je mag het zwembad alleen in met een afspraak. Objecten waar mensen veel contact mee hebben, zoals deurknoppen in de kleedkamer of leuningen, moeten minstens driemaal per dag gereinigd worden.

Bij zwembaden worden door middel van signalen op de grond plekken aangegeven voor de bezoekers om veilig te kunnen zitten. Alle persoonlijke voorwerpen, zoals handdoeken, moeten binnen de aangegeven persoonlijke ruimte blijven, om contact met andere gebruikers te vermijden. Het is niet mogelijk om douches in de kleedkamer te gebruiken.

De regels gelden eveneens voor privézwembaden bij bijvoorbeeld appartementencomplexen die niet voor de toeristische markt bestemd zijn, maar ook voor campings.

Openlucht- of overdekte zwembaden kunnen worden geopend voor sportactiviteiten. Iedereen kan toegang krijgen tot deze zwembaden, maar een afspraak is verplicht. Ook mogen deze zwembaden maar voor 30% van hun capaciteit open en moet je je aan de veiligheidsafstand van twee meter houden.

Strand

Mocht het zwembad op je vakantieadres niet open zijn en je zit aan de kust, dan kun je in ieder geval wel gewoon naar het strand. De stranden worden in de loop van de maand juni overal weer geopend. Wel kunnen beperkingen gelden, bijvoorbeeld voor de maximale tijd dat je kunt blijven.

Lees ook: Corona-proof vakantie bij B&B’s in Spanje