LetiziaDe stijl van het Spaanse koningspaar Felipe en Letizia was nét niet genoeg om door het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair te worden uitgeroepen tot best geklede stel ter wereld. (Die eer was dit jaar namelijk voor onze eigen Willem-Alexander en Maxima!) Maar dat de Spaanse royals ook veelgeprezen zijn op modegebied, moge duidelijk zijn.

In het bijzonder koningin Letizia duikt op bij menig modeshow en staat eigenlijk standaard in de lijstjes met best geklede vrouwen ter wereld. En een beetje fashionista weet: een goede outfit begint met een goed paar schoenen.

Dé fabrikant van (bijna) al Letizia’s schoeisel deed onlangs een boekje open over de Spaanse koningin. De 63-jarig Pepe Amat Mira is de eigenaar van Magrit in Elda (Alicante), het familiebedrijf dat damesschoenen produceert. Letizia draagt schoenmaat 37 en haar hakken zijn minstens 9 centimeter lang. De vrouw van koning Felipe zou meer dan honderd paar in haar bezit hebben en dus, zo stelt de Spaanse krant El Mundo, een ware ‘Sarah Jessica Parker’ zijn. Voor een paar, die de koningin zelf zou betalen, legt ze gemiddeld 250 euro neer.

Ook Letizia’s schoonmoeder Sofía zou graag bij het producent in Elda kopen, evenals de Britse Camilla Parker Bowls en Gwyneth Paltrow. De Magrit fabriek, die bijna 100 jaar bestaat, produceert ook schoenen voor de merken Donna Karan, Carolina Herrera en veel andere Italiaanse en Franse merken.

Elda, schoenenstad

Of je nu op zoek bent naar een koninklijke pump of gewoon een stel stevige stappers, in de stad Elda moet het ongetwijfeld lukken. De gemeente in Alicante is dé schoenenstad van Spanje, zo niet van Europa. Je vindt er zo’n 400 schoenenfabrikanten en in zes op de tien families is er iemand werkzaam in de sector. Voor wie niet per se op zoek bent naar het allernieuwste model, zijn er ook volop outlets.

Een bezoek aan Elda is trouwens prima te combineren met een stedentrip naar Alicante.

Lees alle berichten over:

cultuur