In 2010 verdween de Nederlander Martin Verfondern spoorloos in het afgelegen bergdorpje Santoalla in Galicië. De Spaanse regisseur Rodrigo Sorogoyen raakte gefascineerd door deze gebeurtenis en maakte er een prachtige film over: Las Bestias.

 

Sorogoyen was vooral geïntrigeerd door de vrouw van de verdwenen man, Margo Pool, die besloot te blijven ondanks de gevaren die op de loer lagen. In deze psychologische thriller is Martin, el holandés, vervangen door Antoine, el francés, magnifiek gespeeld door Denis Ménochet. Net als de Nederlanders is hij met zijn vrouw Olga een ecologische boerderij begonnen in de bergen in Galicië, waar het leven hard is. De dorpelingen hopen uit hun armoede te geraken door windmolens te laten plaatsen bij het dorp, maar Antoine weigert mee te doen. Dat zet kwaad bloed bij zijn buren, twee broers en hun oude moeder. De sfeer wordt steeds grimmiger en Antoine filmt – net als Martin deed – alles om naar de politie te kunnen stappen. Maar dan komt hij op een dag niet terug van een wandeling. Ondanks de angst besluit Olga (een mooie ingetogen rol van Marina Foïs) de boerderij voort te zetten en de buren die ze vreest gewoon onder ogen te komen. Intussen zoekt ze uit wat er met haar man is gebeurd. Een prachtfilm voor iedereen die het andere Spanje wil leren kennen, met mooie beelden van het groene platteland, waarin je niet alleen Spaans maar ook Galicisch hoort spreken. (Lees verder onder de trailer)

Kijk hier de trailer van Las Bestias

 

Dit is het echte verhaal van Martin Verfondern

De mysterieuze verdwijning van Martin Verfondern inspireerde eerder twee Amerikaanse filmmakers tot het maken van de documentaire Santoalla. Deze was in 2016 te zien op het International Documentary Film Festival Amsterdam en werd ook vertoond in het theater in O Barco de Valdeorras, het dorp waar de Nederlander voor het laatst levend werd gezien tijdens het boodschappen doen. Het is een verbijsterende documentaire waarin Margo Pool en haar buren vertellen wat er allemaal  in het echt is gebeurd. We zien in archiefmateriaal hoe gelukkig Martin eerst was in het dorp en hoe hij steeds achterdochtiger werd. Hoewel de twee verhalen sterk op elkaar lijken zijn er toch verschillen en is ook de afloop anders. Dit is dus geen spoiler. In het echte verhaal zijn de schuldigen uiteindelijk opgepakt en berecht. Eind 2014 bekenden zijn buren, de twee broers Julio (toen 51) en Juan Carlos (toen 47) Rodrígues González, dat ze Martin begin 2010 hadden vermoord. In 2018 werd uiteindelijk alleen de verstandelijk beperkte Juan Carlos tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Volgens de rechter is vast komen te staan dat hij op 19 januari 2010 een schot loste op Martin die achter het stuur zat. De Nederlander zou op slag dood zijn geweest. Zijn broer Julio zou hem daarna hebben geholpen om het lichaam 18,5 kilometer verderop in een moeilijk begaanbaar bosgebied te verbranden. Intussen woonden de broers nog steeds samen in het dorp met Margo Pool, de weduwe van Verfondern die er wonderlijk genoeg niet over peinsde om te verhuizen. ‘Juan Carlos heeft het verstand van een tienjarige. Ik denk niet dat je hem dit kunt aanrekenen,’ zei ze in 2014 tegen de Volkskrant. ‘Wat Julio betreft, snap ik wel dat hij geprobeerd heeft zijn geestelijk beperkte broertje in bescherming te nemen. Dat zou ik waarschijnlijk ook hebben gedaan,’ aldus Pool.

Wil je meer filmtips en mooie verhalen lezen over Spanje en de Spaanse cultuur? Lees dan ook het inspirerende glossy reis-en cultuurmagazine ESPANJE! Je kunt het hier bestellen.

 

Kijk hier de trailer van de documentaire Santoalla

 

Ruzie om geld voor houtkap

Volgens het Spaanse OM was de moord het gevolg van de verstoorde relatie tussen Verfondern en zijn echtgenote Margo en het gezin Rodríguez. De twee broers en hun ouders waren de enige bewoners van Santoalla tot de komst van de Nederlanders naar het dorp in 1997. De eerste jaren hadden zij een goede verstandhouding maar dat veranderde volgens justitie toen Verfondern zijn deel opeiste van inkomsten uit de verkoop van hout uit de omliggende bossen. Het bosbedrijf gaf de dorpsbewoners jaarlijks een financiële compensatie. Die ging tot dan toe naar de familie Rodríguez omdat zij de enige bewoners waren. Pool en Verfondern sleepten hun buren daarom voor de rechter. De zaak belandde uiteindelijk bij het Spaanse Hooggerechtshof. Dat bevestigde de uitspraak van een lagere rechter eind 2009 die vond dat de Verfonderns als dorpsbewoners recht hadden op hun deel van de financiële compensatie voor de houtverkoop.

Lees ook de recensie over de film Competencia Oficial

Een kogel voor ’te hard rijden’

De tot Nederlander genaturaliseerde Duitser Martin Verfondern en zijn Nederlandse vrouw Margo Pool gingen in Santoalla wonen omdat ze een ander leven wilden leiden. Ze begonnen er een biologische boerderij onder de naam Centro Ammehula waar ze rugzaktoeristen biologisch leerden boeren. Martin werd op 19 januari 2010 doodgeschoten nadat hij met zijn terreinwagen de wekelijkse boodschappen had gedaan. Margo was op dat moment in Nederland. Volgens justitie wachtte de zwakbegaafde broer de Nederlander op bij de ingang van het gehucht en schoot hij hem van minder dan een meter afstand dood met een jachtgeweer. Zijn uitgebrande terreinwagen werd in juni 2014 bij toeval ontdekt in een bos in A Veiga in de gemeente Ourense tijdens een bosbrandcontrole per helikopter. De stoffelijke resten van Verfondern werden drie dagen later gevonden op zo’n 100 meter van zijn auto. Sporen leidden de politie al snel naar de gebroeders Rodríguez. Hoofdverdachte Juan Carlos, die eind 2014 werd opgepakt, bekende zijn buurman te hebben doodgeschoten ‘omdat hij altijd als een gek reed’.

 

Las Bestias is vanaf 20 oktober te zien in de Nederlandse bioscopen. Wij mogen 3 x 2 kaartjes verloten onder onze lezers. Maak kans door je voor 22 oktober hier in te schrijven voor onze nieuwsbrief en dit bericht te liken op Facebook, Twitter, of Instagram.