Je kent haar misschien wel als jurylid uit het tv-programma Project Rembrandt. De Spaans-Nederlandse kunstenares Lita Cabellut werd eind 2020 gekozen tot kunstenaar van het jaar. Nieuwsgierig naar haar werk?  Tot eind januari 2021 is er een prachtige expositie van haar schilderijen in Museum de Zwarte Tulp in Lisse. Wij zochten haar op in haar atelierdorpje in Den Haag voor een interview over haar werk en haar leven. Je leest het interview in het nieuwe nummer van ESPANJE! dat nu in de winkel ligt.

WIE IS LITA CABELLUT?

Het leven van Lita Cabellut is als een sprookje. Ze groeide op als zigeunerkind in de straten van Barcelona, tot ze werd geadopteerd door een rijke weduwe die haar meenam naar het Prado. Daar viel het kwartje. Ze wilde kunstenaar worden. En dat werd ze. Ze is nu een van de best verkopende levende Spaanse kunstenaars. Ze schildert niet alleen maar maakt ook decors voor opera’s en werkt nu aan een film over de moeder van Charlie Chaplin, net als Lita een zigeunerin. Ook is ze begonnen aan een project in het Alhambra in Granada. Ze werkt zes dagen per week, van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds. ‘Kunst maken is als ademen voor me, als eten. Alleen op zaterdag doe ik niets. Dan zit ik soms nog in mijn pyjama om vijf uur ’s middags. Als ik dan naar de bakker wil lopen is die alweer dicht,’ vertelt ze lachend in het interview met ESPANJE! Vanaf 25 oktober is Lita Cabellut op tv te zien als jurylid in het NTR-programma Project Rembrandt. Toen we haar spraken waren de opnames in volle gang. ‘Ik vind het heerlijk om te doen want ik leer daar opnieuw kijken. Als je iemand goed moet beoordelen, moet je de persoon en zijn werk zo goed mogelijk doorgronden.’ Lita en Pieter Roelofs, hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum, beoordelen het werk van tien talenten die zich in een halfjaar tijd het schildersvak meester maken.

DE EXPOSITIE IN LISSE

zwarte tulp Lita Van 3 oktober t/m 31 januari toont Museum de Zwarte Tulp in Lisse een reeks portretten van Lita Cabellut over de Gouden Eeuw. Lita maakte deze in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor een expositie in Mumbai en New Delhi. Titel van de tentoonstelling, die in Mumbai mede door Mark Rutte werd geopend, is The black tulip. De portretten, in de typische frescostijl van Cabellut, geven inzicht in de complexe sociale structuren van die periode. Puriteinse strengheid tegenover katholieke uitbundigheid. Daarnaast tonen de portretten de eigen kledingstijl van de adel, de koopmannen en de soldaten. De zwarte tulp staat volgens Lita symbool voor de onverzettelijkheid van de Hollanders. Lita gebruikte bekende Nederlanders en vrienden als model voor de schilderijen. Zo stond oud-CDA-politicus Elco Brinkman model voor een portret van een man die kritisch de wereld in kijkt. Je kunt de expositie bezoeken door van tevoren kaartjes te reserveren via de site van het museum. De speciale ESPANJE-middagen met Lita in Lisse zijn helemaal volgeboekt.