Speciaal voor de abonnees van ESPANJE! organiseren Museum de Zwarte Tulp  in Lisse en ESPANJE ! drie keer een exclusieve Lita-middag op zaterdagmiddag 31 oktober, 21 november en 9 januari. Je wordt om 16.30 uur ontvangen met Spaanse wijn en tapas door museumdirecteur Werner ven den Belt, hoofdredacteur Marjan Terpstra en een bijzondere mystery guest.

Na een korte inleiding is er een rondleiding met uitleg langs de expositie van Lita Cabellut en kun je ook de rest van het museum op je gemak bekijken. Aan het eind ontvang je een leuke goodiebag. Kaartjes à €13,50 kun je reserveren via deze link. Maximaal twee kaartjes per abonnee. Niet abonnees betalen €37,50, of neem voor €19,95 een abonnement en profiteer van de korting. Groepsgrootte maximaal 16 personen. 

Over Lita

Het leven van Lita Cabellut is als een sprookje. Ze groeide op als zigeunerkind in de straten van Barcelona, tot ze werd geadopteerd door een rijke weduwe die haar meenam naar het Prado. Daar viel het kwartje. Ze wilde kunstenaar worden. En dat werd ze. Ze is nu een van de best verkopende levende Spaanse kunstenaars. Wij zochten haar op in haar atelierdorpje in Den Haag voor een interview over haar werk en haar leven. Je leest het interview in het nieuwe nummer van ESPANJE! dat vanaf vrijdag 9 oktober in de winkel ligt.

Vanaf 25 oktober is Lita Cabellut op tv te zien als jurylid in het NTR-programma Project Rembrandt. Toen we haar spraken waren de opnames al gestart. ‘Ik vind het heerlijk om te doen want ik leer daar opnieuw kijken. Als je iemand goed moet beoordelen, moet je de persoon en zijn werk zo goed mogelijk doorgronden.’ Lita en Pieter Roelofs, hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum, beoordelen het werk van tien talenten die zich in een halfjaar tijd het schildersvak meester maken.

De expositie in Lisse

Van 3 oktober t/m 31 januari toont Museum de Zwarte Tulp in Lisse een reeks portretten van Lita Cabellut over de Gouden Eeuw. Lita maakte deze in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor een expositie in Mumbai en New Delhi. Titel van de tentoonstelling, die in Mumbai mede door Mark Rutte werd geopend, is The black tulip. De portretten, in de typische frescostijl van Cabellut, geven inzicht in de complexe sociale structuren van die periode. Puriteinse strengheid tegenover katholieke uitbundigheid. Daarnaast tonen de portretten de eigen kledingstijl van de adel, de koopmannen en de soldaten. De zwarte tulp staat volgens Lita symbool voor de onverzettelijkheid van de Hollanders. Lita gebruikte bekende Nederlanders en vrienden als model voor de schilderijen. Zo stond oud-CDA-politicus Elco Brinkman, die de expositie in Lisse opende,  model voor een portret van een man die kritisch de wereld in kijkt.

 

Kijk voor het acht pagina’s tellende interview met Lita Cabellut over haar werk en leven in het herfstnummer van ESPANJE! waarvan je hieronder een preview ziet. Te bestellen via www.espanje.nl/magazine